Η χθεσινή παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα αιφνιδίασε το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου ανέμεναν από τον πρόεδρο, να ορίσει το χρονοδιάγραμμα των εσωτερικών διεργασιών για την ανασυγκρότηση του κόμματος, με αιχμή την εκλογή ηγεσίας. Κοινώς, να εξειδικεύσει τη γραμμή που είχε χαράξει, μετά τη νέα εκλογική ήττα της περασμένης Κυριακής.

Ο Αλέξης Τσίπρας - όπως υπογράμμισε στο Ζάππειο - βασάνισε στο μαξιλάρι του τις αποφάσεις του, τα τρία 24ωρα που μεσολάβησαν. Και κατέληξε σε μία στροφή, από τις αρχικές του προθέσεις. 

Δεν έδωσε στον εαυτό του την τελευταία ευκαιρία, προκειμένου να αναστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις ευρωεκλογές, προτιμώντας να παραμερίσει για να περάσει «το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ». 

Κατέστησε σαφές στους συντρόφους του ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία μεταβολή στις αποφάσεις του, που ελήφθησαν κατά την ολιγοήμερη ανάπαυλα αποσυμπίεσης στο Σούνιο. Απλώς, τους απηύθυνε έκκληση να μην διαρρεύσουν κάτι σχετικό στα ΜΜΕ, ενόψει της δήλωσης του στο Ζάππειο. 

Τα μηνύματα Τσίπρα 

Το τοπίο στην Κουμουνδούρου είναι θερμό όσο ποτέ. Υπάρχουν αξιωματούχοι, μέλη και ψηφοφόροι του κόμματος που δεν είχαν φανταστεί ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην κεφαλή.
Η εσωτερική ισχύς και επιρροή του Τσίπρα, δεν επέτρεψε σε άλλα στελέχη να αναπτύξουν ηγετικές φιλοδοξίες. Ήδη, από χθες, στον συριζαϊκό μικρόκοσμο, επιχειρείται η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που έστειλε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος.

Πρόκειται για μία πρώτη άσκηση στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να διερευνηθεί η στάση που θα κρατήσει στις, υπαρξιακής φύσεως, ενδοκομματικές διεργασίες. Όσοι συνομίλησαν, χθες, με το TVXS θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρήσει μία απόλυτα θεσμική και ουδέτερη στάση, έναντι όσων υποβάλλουν υποψηφιότητα για την προεδρία.

Αποτελεί κοινό τόπο, ωστόσο, ότι ο κ. Τσίπρας θα επιθυμούσε για την διαδοχή του ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς με κοινοβουλευτική παρουσία, πολιτικό υπόβαθρο ή ακόμα και υπουργική εμπειρία.
 

Η ονοματολογία 

Ο όρος – πρόταγμα περί «νέου κύματος ΣΥΡΙΖΑ», φωτογραφίζει την επιθυμία του Τσίπρα για τους Έφη Αχτσιόγλου ή Αλέξη Χαρίτση, σύμφωνα με τους περισσότερους.

Αμφότεροι είχαν θετικές εκλογικές επιδόσεις, μετείχαν στην εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και (κυρίως) διαθέτουν συμπάθειες και έξω από τα τείχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Όσοι γνωρίζουν καλά την εσωκομματική κουζίνα, εκτιμούν ότι ο πανίσχυρος μηχανισμός του Τσίπρα θα στηρίξει αυτά τα πρόσωπα, εφόσον αποφασίσει, κάποιο από αυτά, να υποβάλλει υποψηφιότητα.

 

Ισχυρά ερείσματα στην προεδρική πτέρυγα – αλλά και στη βάση - διαθέτει και η Ρένα Δούρου. Τα άλλα σενάρια που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τους ίδιους συνομιλητές, έχουν μικρή δυναμική.

Ο Τσακαλώτος; 

Ερωτηματικό αποτελεί αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διεκδικήσει την ηγεσία με τις ευλογίες της Ομπρέλας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν είχε επιλεγεί από τον Τσίπρα στη σύνθεση της Εκλογικής Επιτροπής ενώ του προσάπτεται, από την προεδρική πτέρυγα, η πρόταση του για τα τοπικά νομίσματα που αποτέλεσε προεκλογικό όπλο στα χέρια του Μητσοτάκη.

Ο Τσακαλώτος διαθέτει ισχυρές συμπάθειες στην κομματική βάση (και όχι μόνο) αλλά δεν ενσαρκώνει – κατά τη γνώμη πολλών – την ανανέωση που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.    
 
Επίσης, έντονες διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα. στους κόλπους της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ήταν αυτή που οδήγησε τα πασοκογενή στελέχη στην Κουμουνδούρου κι ενώ σε τμήματα της κομματικής γραφειοκρατίας δεν έγιναν ποτέ αποδεκτά. Η αποτυχία δε κάποιων εξ αυτών να εκλεγούν, εγείρει σενάρια σχετικά με τις αποφάσεις τους. 

Διαβάστε σχετικά: Τσακαλώτος για Τσίπρα: Κλείνει ένας κύκλος που μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι

Γεροβασίλη στην προεδρία της Κ.Ο. 

Σε πρώτη φάση, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου να δρομολογήσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής της Κ.Ο., ώστε να εκπροσωπείται το κόμμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενόψει και της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Επικρατέστερη για αυτή τη θέση θεωρείται η Όλγα Γεροβασίλη. 

 

tvxs.gr