Ο ρόλος του Θεόδωρου Κλιάρη. Τι λένε οι διασωθέντες του ναυαγίου για το ρόλο του Λιμενικού.
Γράφει ο Γιάννης Μακρυγιάννης
Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις καταγγελίες διασωθέντων από το ναυάγιο ότι το ελληνικό Λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο με τους μετανάστες, πριν αυτό πάρει κλίση και βυθιστεί ανοιχτά της Πύλου.
Οι καταγγελίες, που έγιναν από διασωθέντες στον Αλέξη Τσίπρα, έρχονται να προστεθούν στα ερωτήματα για το πώς χειρίστηκε το Λιμενικό και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την υπόθεση με την τραγωδία των εκατοντάδων νεκρών ανοιχτά της Πύλου.
Το γεγονός δε, ότι παρά την αρμοδιότητα που έχει το συγκεκριμένο υπουργείο, ο υπηρεσιακός υπουργός Θεόδωρος Κλιάρης είναι περίπου «εξαφανισμένος» από την ώρα που εκτυλίχθηκε η τραγωδία κάνει τα ερωτήματα ακόμα πιο έντονα.
Ο κ. Κλιάρης ήταν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος από το 2019 και θεωρείται από τους γνώστες των όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο, ως ο εκφραστής της «σκληρής» αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών – ήτοι, της τακτικής των pushback.
Χωρίς αυτό να σημαίνει οτιδήποτε σχετικά με ευθύνες ή να συνδέεται κατ’ ανάγκην με τη φρικιαστική κατάληξη του πλοίου, έχει σημασία να πάρει θέση ο αρμόδιος υπουργός και να δώσει πλήρη ενημέρωση, απαντώντας σε κάθε θέμα, επισήμανση και απορία σχετικά με τους χειρισμούς του ελληνικού Λιμενικού.
Την ανάγκη να ερευνηθεί κάθε πτυχή της τραγικής ιστορίας με το ναυάγιο, που έχει συγκλονίσει τους πάντες, καταδεικνύουν και οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και διατυπώνονται κυρίως από ανθρώπους, οι οποίοι διασώθηκαν από το πλοίο φέρετρο.
Οι καταγγελίες των μεταναστών στον Αλέξη Τσίπρα
Επιζήσαντες από το ναυάγιο της Πύλου ισχυρίζονται μιλώντας στον Αλέξη Τσίπρα πως το ελληνικό λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες. Όπως λένε, αρχικά ζητήθηκε να ακολουθήσουν το πλοίο των ελληνικών αρχών. Επειδή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δεν μπορούσαν να το ακολουθήσουν, τους έδωσαν σκοινί. Όπως περιγράφουν, αυτό είχε συνέπεια το πλοίο με τους μετανάστες να αρχίσει να ταλαντεύεται - δεξιά και αριστερά.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είπαν στον Αλέξη Τσίπρα πως νόμιζαν ότι επρόκειτο για το ιταλικό λιμενικό που θα τους οδηγούσε στην Ιταλία. Σημειώνουν δε, πως αν είχαν βοηθήσει δεν θα συνέβαινε το μοιραίο.
«Όταν αναποδογυρίσαμε, ήρθαν και μας έβγαζαν φωτογραφίες αντί να μας βοηθήσουν», όπως επισήμανε εκπρόσωπος των διασωθέντων. Ο ίδιος καταγγέλλει τη στάση ενός πλοίου και ενός ελικοπτέρου που ήταν στην περιοχή και προσέθεσε ότι «φύγαμε από τη χώρα μας γιατί υπάρχει πόλεμος και ψάχναμε μια καλύτερη ζωή».
Για το θέμα ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού. Συγκεκριμένα ρωτήθηκε εάν το Λιμενικό έδεσε σχοινιά στο πλοίο και απάντησε: «Σαφώς και όχι». Όπως είπε ο ίδιος, ένα φορτηγό πλοίο έδεσε σχοινιά στο αλιευτικό για να δώσει τρόφιμα.
Υπό παρακολούθηση το πλοίο
Όπως ενισχύεται και από ανεξάρτητες πληροφορίες, το πλοίο με τους εκατοντάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες ήταν υπό παρακολούθηση από την ελληνική πλευρά τις τελευταίες δύο ημέρες, πριν το μοιραίο ναυάγιο. Και ότι είχε επισημανθεί ο τεράστιος κίνδυνος για δυστύχημα. Γι’ αυτό και είχε τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιχείρησης διάσωσης, ενώ το πλοίο ήταν στα διεθνή ύδατα, αλλά επιλέχτηκε τελικά να αφεθεί στην πορεία του – ή στην τύχη του ενδεχομένως.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες πάντως, υπήρξε ένα σημείο, που ενδεχομένως έχει καθοριστική σημασία στην έκβαση της τραγικής υπόθεσης. Κι αυτό είναι όταν διαφάνηκε πως το πλοίο πήρε κατεύθυνση προς τον ελληνικό χώρο SAR (search and rescue), την περιοχή δηλαδή που η χώρα μας έχει την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης των ανθρώπων.
Σε εκείνο το σημείο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, επιχειρήθηκε από ελληνικά πλοία να απωθηθεί το σκάφος με τους μετανάστες για να κατευθυνθεί προς το ιταλικό SAR. Και ενδεχομένως κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης να υπήρξαν επιπτώσεις ως προς την ικανότητα του τραγικού σκάφους να συνεχίσει να πλέει.
Ανεξάρτητα από την τελική αξιοπιστία, που μπορούν να έχουν όλες αυτές οι πληροφορίες και με δεδομένο ότι χάθηκαν εκατοντάδες ζωές, αλλά και ότι η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στην Ελλάδα, αναζητώντας απαντήσεις για το νέα «Λαμπεντούζα», τόσο το υπουργείο Ναυτιλίας και ο κ. Κλάρης, όσο και το Λιμενικό οφείλουν να ρίξουν άπλετο φως και να αποσαφηνίσουν όλες τις συνθήκες που επικράτησαν που οδήγησαν στο τραγικό ναυάγιο.
https://www.ieidiseis.gr/politiki/202585/navagio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου