Οι ανακοινώσεις του Ζαππείου τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια όλων των τάσεωνΗ παραίτηση Τσίπρα, που αιφνιδίασε τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει πλέον χαρακτήρα επείγοντος στις οργανωτικές διαδικασίες.
Πρώτο μέλημα είναι η ανάδειξη νέου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος θα σηκώσει το βάρος της τριήμερης κοινοβουλευτικής μάχης που αρχίζει την προσεχή Πέμπτη για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη Δευτέρα, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής οι βουλευτές του κόμματος θα συνεδριάσουν προκειμένου να εκλέξουν τον/τη νέο πρόεδρο, με τον Αλέξη Τσίπρα να παραμένει απλός βουλευτής στην Α’ Πειραιώς, αφήνοντας εκτός Βουλής τον παλαίμαχο Θοδωρή Δρίτσα.
Φαβορί για το αξίωμα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μέχρι χθες γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη, ένα έμπειρο και συγκροτημένο στέλεχος χαμηλού προφίλ, η οποία έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει το κόμμα με ασφάλεια και χωρίς περιττές εντάσεις στους επόμενους εσωκομματικούς κάβους.
Πιθανότατα το Σάββατο αναμένεται και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη των επόμενων εσωκομματικών σταθμών για τη συνεδρίαση της Κ.Ε. και τη διεξαγωγή του συνεδρίου για εκλογή νέου προέδρου.
Πρόκειται για ζητήματα που προκαλούν εντάσεις, δεδομένου ότι συγκρούονται δύο λογικές. Η μία, με την οποία έχει ήδη συνταχθεί ο Αλέξης Τσίπρας, υπαγορεύει την ανάγκη να τελειώσουν οι εκκρεμότητες σύντομα -και η εκλογή προέδρου από τη βάση-, ώστε να αρχίσει η ανασύνταξη του κόμματος.
Σύμφωνα με τη δεύτερη, που υποστηρίζουν οι δυνάμεις της μειοψηφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και γύρω στον Νοέμβριο, αφού θα έχει προηγηθεί ευρύς διάλογος στις οργανώσεις μελών, να προχωρήσει σε συνέδριο για τη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων και την εκλογή νέου προέδρου.
Εγγύτερα σε αυτή τη θέση βρίσκονται οι δυνάμεις της ΡΕΝΕ, με άτυπο επικεφαλής τον Αντ. Κοτσακά, οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει προηγουμένως να διεξαχθεί το συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει για την πολιτική/ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος και τις προγραμματικές του θέσεις, και κατόπιν να εκλεγεί αυτός που θα τις υποστηρίξει.
Οι ανακοινώσεις του Ζαππείου, όπως ήταν επόμενο, τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια όλων των τάσεων, οι οποίες, νωρίτερα από όσο υπολόγιζαν, υποχρεούνται να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους.
Ήδη η «Ομπρέλα», που είχε προγραμματίσει πανελλαδική τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, από χθες το βράδυ εξετάζει αν η αρχική απόφαση να αντιπαρατεθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διαφαινόμενη πριν από το Ζάππειο υποψηφιότητα Τσίπρα έχει ακόμα ουσιαστικό πολιτικό νόημα.
Υποψήφιοι για τη θέση φέρονται η πρώην τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, πρώτη σε σταυρούς στο συνέδριο του περασμένου Απριλίου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ένα στέλεχος με καλές σχέσεις με την αγορά, η Ρένα Δούρου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του κόμματος και ο Παύλος Πολάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου