Πώς κατάφερε να... μεταλλάξει την παράταξη, κατεβάζοντας στις κάλπες δικούς του ανθρώπουςΜετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. μπορεί να νιώθει ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού συστήματος της χώρας.
Δεν είναι άλλωστε μικρό το επίτευγμα της αύξησης του ποσοστού του ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, αλλά και η ταυτόχρονη διάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος μπορεί όμως να χαμογελά με ικανοποίηση και να βλέπει το πολιτικό του μέλλον με αισιοδοξία για έναν ακόμα λόγο, ο οποίος είναι ίσως ο πλέον σημαντικός: κατάφερε να κυριαρχήσει εντός της Νέας Δημοκρατίας, να «σπρώξει» την εκλογή των δικών του ανθρώπων σε ιδιαίτερα ψηλές θέσεις και, παράλληλα, να περιορίσει κατά πολύ τους εκπροσώπους των δύο πρώην πρωθυπουργών εντός της νέας Kοινοβουλευτικής Oμάδας.
Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της κάλπης της 21ης Μαΐου, κατάφερε κάτι που μέχρι και το προηγούμενο βράδυ των εκλογών έμοιαζε ακατόρθωτο: να αναμορφώσει τη Νέα Δημοκρατία και να φτιάξει μια αμιγώς δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, που έχει αναφορά αλλά και λογοδοτεί στον ίδιο.
Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη της επιτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από το επίτευγμα της εκλογής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην πρώτη θέση της Δυτικής Αθήνας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρότι απείχε δύο χρόνια από τα υπουργικά έδρανα, όντας μάλιστα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να κάνει δυνατό comeback και να βρεθεί στην κορυφή της δυτικής Αθήνας.
Αντίστοιχη περίπτωση θεωρείται και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που σάρωσε στην Α’ Αθήνας. Ο ίδιος ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου της Ν.Δ., αμετακίνητος υπουργός για τέσσερα χρόνια και φυσικά ένα στοίχημα που βγήκε στον πρόεδρο του κόμματος.
Η κυριαρχία όμως Μητσοτάκη αποτυπώθηκε και στο υπόλοιπο Αττικής, όπου η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη άφησε πίσω κατά πολύ τον Μάκη Βορίδη, αλλά και με τον Στέλιο Πέτσα -επίσης επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη- να έρχεται τρίτος. Μεγάλη ήταν η νίκη του προέδρου του κόμματος και στη Β’ Δυτικής Αττικής, όπου ο Γιώργος Κώτσηρας άφησε πίσω του τον Θανάση Μπούρα.
Μοναδική εξαίρεση σε όλη την Αττική ήταν ο Νότιος Τομέας της Αθήνας και η Α’ Πειραιά. Ο Νίκος Δένδιας, πρώτος των πρώτων σε σταυρούς σε όλη τη χώρα, κατάφερε μια σπουδαία νίκη, δείχνοντας πως η πορεία και το έργο του ως ΥΠ.ΕΞ. έχουν μια αυτόνομη δυναμική που τον καθιστά πολιτικό κεφάλαιο για τη Νέα Δημοκρατία. Η συντριπτική επικράτηση του τέως υπουργού με 93.825 σταυρούς ήταν ένα ηχηρό μήνυμα.
Ομως, ακόμα και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πάτησε πόδι» με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Βασίλη Σπανάκη, που κατέγραψε μεγάλη νίκη, σκαρφαλώνοντας στην τέταρτη θέση, όσο και με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Τάσο Γαϊτάνη. Στην Α’ Πειραιά, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατάφερε μεν να εκλεγεί, αλλά όχι να ξεπεράσει τον Κώστα Κατσαφάδο.
Οσον αφορά τον Βόρειο Τομέα, εκεί τα πράγματα είναι περίπλοκα, καθώς τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και η Νίκη Κεραμέως είναι στενοί του συνεργάτες, όμως δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν πολιτικά του τέκνα. Ο πρώτος άλλωστε είναι σταθερά υπουργός από το 2008, ενώ η Νίκη Κεραμέως μπήκε στην πολιτική επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά.
Πάρτι σε όλη τη χώρα από τα «παιδιά» του προέδρου
Στην επαρχία, τα «παιδιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχαν συντριπτικές νίκες. Πρώτος και καλύτερος ο Ανδρέας Νικολακόπουλος στην Ηλεία, που άφησε τον πρώην επίτροπο της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο τρίτο και καταϊδρωμένο. Στη Μαγνησία, ο Χρήστος Τριαντόπουλος άφησε πίσω του τόσο την υπουργό Μακρή όσο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Μπουκώρο, πετυχαίνοντας μια απρόσμενη νίκη.
Ιδια η κατάσταση και στην Αχαΐα, όπου η Χριστίνα Αλεξοπούλου άφησε πίσω της τόσο τον «σαμαρικό» Ανδρέα Κατσανιώτη όσο και τον Ιάσονα Φωτήλα. Σπουδαία όμως ήταν η καταγραφή που έκανε και ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος βγήκε στις Σέρρες δεύτερος, πίσω από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, με τα στοιχεία να δείχνουν πως στην πόλη, σε πολλά εκλογικά κέντρα, πέρασε το στέλεχος του κόμματος που έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία.
Σημαντική όμως ήταν και η πρωτιά του αμετακίνητου υπουργού Χρήστου Δήμα, ο οποίος θεωρείται προσωπική επιλογή του τέως πρωθυπουργού. Αυτό, ωστόσο, που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πάτησε πόδι» ακόμα και στη Λακωνία, όπου ο κεντρώος Νεοκλής Κρητικός άφησε εκτός Βουλής τον ακραιφνή δεξιό βουλευτή Δαβάκη. Οσοι μάλιστα γνωρίζουν καλά τα του κόμματος θυμίζουν πως το 2009, στις εσωκομματικές εκλογές, ο κύριος Δαβάκης ήταν από τους πρώτους που είχαν στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά.
Στο περιθώριο Σαμαράς και Καραμανλής
Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επελαύνει, κάνοντας το κόμμα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής μετράνε τις εκλογικές τους πληγές, βλέποντας τον τέως πρωθυπουργό να κυριαρχεί εντός του κόμματος. Για την ακρίβεια, η καραμανλική πτέρυγα του κόμματος είναι πιο αδύναμη από ποτέ, με τους βουλευτές που πρόσκεινται στο ιδεολογικό-πολιτικό πλαίσιο που είχε ορίσει ο πρώην πρωθυπουργός να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού (Βλάχος, Στυλιανίδης, Ανδριανός, Κουμουτσάκος).
Την ίδια ώρα, σε προβληματισμό έχει μπει και η ομάδα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είδε κεντρικούς του ανθρώπους είτε να μένουν εκτός μάχης είτε να βρίσκονται στα χαμηλά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει μείνει με περίπου 12 βουλευτές, εκ των οποίων ορισμένοι είναι βαριά χαρτιά, με επιρροή στο κόμμα (Κατσανιώτης, Βαρτζόπουλος, Σιμόπουλος, Καραγκούνης, Χρυσομάλλης, Γιόγιακας, Σταμενίτης, Βλάσης, Μπαραλιάκος).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου