Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Κομματικό παιχνίδι με εθνική σημαία από ΝΔ – Στο καναβάτσο ο ΣΥΡΙΖΑ...!!!

 Παρά τις ψύχραιμες φωνές που ακούγονται από διάφορες πλευρές αλλά και από το εσωτερικό των δύο κομμάτων (μέχρι και παρέμβαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, υπήρξε) η πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, όχι μόνο δεν λέει να κοπάσει, αλλά κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Το ζήτημα το οποίο συντηρεί η ΝΔ και απαντά αμυντικά και σχεδόν ενοχικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μερικές χιλιάδες ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας, οι οποίες εάν αλλάξουν κατεύθυνση θα βάψουν μπλε και το τελευταίο κομμάτι του χάρτη που ήταν ροζ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Η ΝΔ χρησιμοποιεί τον συμβολισμό της ψήφου της μουσουλμανικής μειονότητας και την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για να προβεί σε πλειοδοσία εθνικών συναισθημάτων και να απευθυνθεί στο σύνολο των ψηφοφόρων που προτίμησαν μικρότερα δεξιά κόμματα κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα.

Η ΝΔ θέλει να μειώσει τα ποσοστά της “Νίκης” (αν είναι δυνατόν να την αφήσει εκτός Βουλής), αλλά και του Κυριάκου Βελόπουλου, με στόχο άνετη αυτοδυναμία. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αντεθνική στάση και δεν δίστασε να τον αποκαλέσει διά του Άκη Σκέρτσου «εθνική εξαίρεση». Στην πραγματικότητα απευθύνεται στο ευρύ δεξιό και ακροδεξιό ακροατήριο και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, προειδοποιώντας στην ουσία ότι αν δεν εκλέξουν “γαλάζιο” βουλευτή δεν θα έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση. Εμφανίζεται, όμως, σαν εθνικό κόμμα με όρους δεκαετίας του 1950 και 1960.

Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει, η ΝΔ καταγγέλλει ότι τους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη τους στήριξε με την παρασκηνιακή του παρέμβαση και την τοπική του δικτύωση το τουρκικό προξενείο. Την κατηγορία αυτή, όμως, πρώτοι εκτόξευσαν οι τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη, οι οποίοι εξέφρασαν δημοσίως τις διαμαρτυρίες τους. Η ΝΔ προχώρησε πιο πέρα και –όπως υποστηρίζει– έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα φάκελο με στοιχεία για τις σχέσεις των υποψηφίων του με το τουρκικό προξενείο.

Εδώ βέβαια προκύπτει το ένα σημαντικό θέμα: εάν πράγματι η ΕΥΠ στοιχειοθέτησε τουρκική ανάμειξη τί έκανε και πώς το αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια; Εάν το γνώριζε και αδιαφορούσε αλλά το εκμεταλλεύεται προεκλογικά έχει καθαρά πολιτικοεκλογική στόχευση. Οι εκ των υστέρων διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι όταν θα δει ξανά τον Ταγίπ Ερντογάν θα του πει ευθέως να σταματήσει τις παρεμβάσεις είναι λεονταρισμοί κατόπιν εορτής.

Η παρένθεση Ντόρα

Η ΝΔ κλιμάκωσε με την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας σε ανθρώπους της μειονότητας τους προειδοποιεί ότι αν θέλουν να έχουν στήριξη και βοήθεια από την κυβέρνηση της ΝΔ, τότε πρέπει στις 25 Ιουνίου να ψηφίσουν ανάλογα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Ροδόπης Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Η πολιτική ομπρέλα δόθηκε από τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος δήλωσε ότι εάν οι μουσουλμάνοι της Θράκης «θέλουν να έχουν τα αυτονόητα δικαιώματα που έχουν οι Έλληνες πολίτες, θα πρέπει να στηρίξουν βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν την ελληνική εθνική πολιτική».

Η απάντηση στις επίσημες δηλώσεις της ΝΔ ήλθε από τον Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος τοποθετήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο με μία δήλωση που απαντά στον Άκη Σκέρτσο: «Η ελληνική Πολιτεία και κάθε κυβέρνησή της αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες χωρίς διάκριση ανάλογα με το θρήσκευμα ή άλλο ανάλογο κριτήριο. Όλοι οι Έλληνες ως μέλη της δημοκρατικής πατρίδας, κατανοώντας τις απαιτήσεις, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα».

Η ανάμειξη της Ντόρας Μπακογιάννη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το βραχύβιο κόμμα της, η “Δημοκρατική Συμμαχία”, το 2012 (με υποψήφιο τον Αχμέτ Ιλχάν), είχε αποσπάσει τότε 18% όταν το πανελλαδικό της ποσοστό ήταν 2,5%. Όταν η κα Μπακογιάννη επέστρεψε στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά ο κ. Ιλχάν αποχώρησε. Τώρα ενώ είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκέρτσος τον στήριξε με τις δηλώσεις του προχθές στο Mega, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει διείσδυση στην τουρκική, μουσουλμανική μειονότητα». Ο κ. Ιλχάν είναι γυρολόγος που έχει περάσει σχεδόν από όλα τα κόμματα, φέρνοντας κάθε φορά καλά αποτελέσματα ακόμη και όταν πολιτεύτηκε με την ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι.

Ενοχική αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα της ψήφου της μουσουλμανικής μειονότητας, της ανάμειξης του τουρκικού προξενείου και των κατά καιρούς εκπροσώπων της δεν είναι καινούργιο. Το 1981 ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης είχε καταγγείλει με παρεμφερή ρητορική το τότε ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο να απολογείται. Απαντά αμυντικά και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι παίζει με την φωτιά με ένα εθνικά ευαίσθητο θέμα και ότι εκβιάζει την μουσουλμανική μειονότητα για μερικές χιλιάδες ψήφους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού έκανε μία σκληρή δήλωση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αδελφής του επισκέφθηκε και έθεσε το ζήτημα των πιέσεων προς την μουσουλμανική μειονότητα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά. Παράλληλα έβαλε θέμα «εργαλειοποίησης της ΕΥΠ από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη», υπενθυμίζοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα προέκυψε από την παρέμβαση του Νίκου Φίλη που έβαλε θέμα δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μουσουλμανικής μειονότητας, δίνοντας τροφή στην αντιπολιτευτική προπαγάνδα. Ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλυψε γιατί όπως λένε παρασκηνιακά «Φίλης είναι αυτός». Στελέχη της Κουμουνδούρου πάντως λένε ότι δεν υπάρχουν δηλώσεις των υποψηφίων τους στην Ροδόπη που να χαρακτηρίζουν “τουρκική” τη μειονότητα, αν και αυτό αμφισβητείται. Στο ερώτημα γιατί οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές δεν κάνουν τώρα μία ξεκάθαρη δήλωση, η απάντηση της Κουμουνδούρου είναι ότι για λόγους αρχής δεν θα δώσουν “πιστοποιητικά εθνικών φρονημάτων”. Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι μάλλον δεν μπορούν να τους το επιβάλλουν.

Την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ με την μουσουλμανική μειονότητα αναδεικνύει με το άρθρο του στο SLpress.gr ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, πρέσβης Γιώργος Αυφαντής. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ισχυρή τάση που παράλληλα με την Συνθήκη της Λωζάνης, αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας και των μειονοτήτων συνολικά στο πλαίσιο ενός κακώς νοούμενου δικαιωματισμού. Επιπλέον απορρίπτει ως εθνικισμό την επιχειρηματολογία ότι «το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι ατομικό και δεν μπορεί να επεκτείνεται στον χαρακτηρισμό όλης της μειονότητας και κυρίως από εκλεγμένους στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Τα στελέχη αυτά δείχνουν μία γενικότερη υποχωρητική στάση έναντι της Τουρκίας υπό το πρίσμα ότι «εθνικιστές έχουν και οι δύο πλευρές και θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός». Στην πραγματικότητα, η θέση αυτή τέμνει οριζόντια τα βασικά πολιτικά κόμματα. Στη ΝΔ παρόμοιες θέσεις έχει εκφράσει η Ντόρα Μπακογιάννη και είναι πολύ αμφίβολο αν έχει αλλάξει.

Προς το παρόν οι εντός του ΣΥΡΙΖΑ συγκρατούν τις απόψεις τους, λόγω προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει προεκλογικά μία ακόμη από τις πολιτικά γκρίζες ζώνες που έχει αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα στο κόμμα του. Οι θέσεις για εθνικά θέματα έχουν μία ειδική ευαισθησία για τον ελληνικό λαό κι αυτό εκμεταλλεύεται προεκλογικά η ΝΔ, ρίχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο καναβάτσο με ό,τι αυτό σημαίνει για το εκλογικό αποτέλεσμα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου