Η άνετη νίκη της ΝΔ στις 21 Μαΐου και η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν ένα πολυπολικό πολιτικό σύστημα ενώ μέχρι και πριν λίγους μήνες θεωρούνταν και ήταν διπολικό.
Στην Ελλάδα, από την Μεταπολίτευση και μετά, επικρατούσε το διπολικό σύστημα, δηλαδή ο έντονος ανταγωνισμός για την εξουσία μεταξύ δύο κύριων κομμάτων και ότι απέμενε στο εκλογικό σώμα μοιράζονταν σε τέσσερα-πέντε, «μικρά» κόμματα.
Τώρα, για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση και μετά παρατηρείται το φαινόμενο οι ψηφοφόροι να διασπείρονται σε πλειάδα μικρών κομμάτων, που όμως με αξιώσεις διεκδικούν την είσοδο τους στην Βουλή, αλλάζοντας έτσι το πολιτικό σκηνικό.
Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, ειδικά στην Κεντροαριστερά λόγω της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παίρνει τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει και το 5% αν όχι και να το ξεπεράσει.
Για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η αντιμνημονιακή που δεν συμβιβάστηκε και δεν έγινε συστημική και άρα στο μυαλό τους έχει συνέπεια λόγων και πράξεων.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν μπορεί να πείσει ότι μπορεί να είναι η εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό και στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να ανεβαίνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει και ένα άλλο πρόβλημα: Δεν έχει κεντρικό πολιτικό αφήγημα.
Στο δεξιό πολιτικό «φάσμα», το κόμμα «Νίκη» φαίνεται να παίρνει ψηφοφόρους από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Παρά το αρχικό 4,45%, της Ελληνικής Λύσης, φαίνεται πως υπάρχει φθορά. Τα δύο κόμματα έχουν κοινή εκλογική δεξαμενή.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης που για δεύτερη φορά κόπηκε από τον Άρειο Πάγο, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το εθνικό κόμμα «Σπαρτιάτες».
Αυτό τα αλλάζει όλα. Οι Σπαρτιάτες έχουν παρουσία σε όλους τους νομούς της Ελλάδος και άρα η κίνηση Κασιδιάρη μάλλον δεν ήταν της τελευταίας στιγμής, είχε αποφασιστεί από πριν.
Το θέμα είναι πως αν ο Η.Κασιδιάρης συμμετείχε στις εκλογές και αποσπούσε ένα ποσοστό της τάξης του 5% και τώρα ανακοινώνει πως λόγω του αποκλεισμού του δηλώνει πλήρη στήριξη στους «Σπαρτιάτες» είναι πολύ πιθανό όλοι οι δυνητικοί ψηφοφόροι του να ψηφίσουν «Σπαρτιάτες» και άρα να μπουν στην Βουλή.
Εδώ πρέπει να προστεθεί πως και ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της «Νίκης» προέρχονται από την εκλογική «δεξαμενή» του Η.Κασιδιάρη.
Στην επόμενη Βουλή θεωρητικά μπορεί να έχουμε και 8 κόμματα.
Σε μία τέτοια εξίσωση, αυξάνεται ακόμα παραπάνω ο πήχης της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία.
Να προσθέσουμε πως η πολυπολικότητα είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ιστορικά, συμβαίνει όταν είναι η ώρα να αναδυθούν νέες πολιτικές δυνάμεις από τα συντρίμμια των παλιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου