Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Τι αποκάλυψε το debate: Το σκάνδαλο των υποκλοπών ομολογείται από τον Μητσοτάκη και θέτει το δίλημμα «Αυτοδυναμία ή Ειδικό Δικαστήριο»...!!!

Του Νίκου Λακόπουλου

To debate είχε νικητή, την δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα που τόλμησε και ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «γιατί παρακολουθήθηκε ένας αρχηγός του στρατεύματος, γιατί παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός που κάθεται ένα μέτρο μακριά από εσάς, κι αν είναι κίνδυνος για την δημοκρατία».

Μάλλον ήταν η μοναδική στιγμή που που το στούντιο κουνήθηκε λίγο και βγήκε μια είδηση που έγινε σήμερα πρωτοσέλιδο σε κάποιες εφημερίδες χάρη στην απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός πως «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. 

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε πως υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών που αποτελεί «μια σκιά για την κυβέρνηση μας» και έδωσε στο Νίκο Ανδρουλάκη την δυνατότητα να βγει μια ακόμα είδηση: «Στόχος μου είναι να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες τους και πάνε φυλακή όσοι το διέπραξαν».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «όταν υπάρχουν τέτοια εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγώ λέω αυτό που ισχύει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην ποινική δικαιοσύνη» έκλεισε την πόρτα για συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποκάλυψε πιθανές πολιτικές εξελίξεις.

Ποιοι έχουν ποινικές ευθύνες και πρέπει να πάνε φυλακή όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει στην ίδια συζήτηση να δηλώσει ότι «το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός»;

O Μητσοτάκης κατηγορούμενος και απομονωμένος

O Kυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει από το debate κατηγορούμενος και απομονωμένος σε ένα θέμα που θα απασχολήσει την πολιτική ζωή μετά τις εκλογές.

«Ο στόχος μου είναι να πάνε φυλακή αυτοί που έστησαν το παρακράτος» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν έχει απαντηθεί ήδη το ερώτημα ποιοι είναι αυτοί και η οποιαδήποτε συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκλείστηκε με μια τόσο ηχηρή δήλωση.

Το σενάριο μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ., χωρίς όμως να υπάρχει και πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ -τουλάχιστο με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη- περιλαμβάνει πολλαπλές πολιτικές εξελίξεις.

Ο Μητσοτάκης δεν θα είναι ξανά πρωθυπουργός -ώστε να αποτρέψει την Προανακριτική Επιτροπή που προανήγγειλαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Καθώς μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους η μόνη ελπίδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να έχει πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Αλλιώς η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Αρμόδιο για την εκδίκαση της υπόθεσης είναι το Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου.

Αυτοδυναμία ΄ή Ειδικό Δικαστήριο

Προφανώς το ότι η ερώτηση-βόμβα που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ομολογία του σκάνδαλου προέρχεται από συγκρότημα που ο ιδιοκτήτης βρέθηκε στη λίστα των παρακολουθούμενων δεν είναι καθόλου άσχετο.

Για το Βήμα από καιρό «ο κ. Μητσοτάκης φέρει την πολιτική ευθύνη της επιλογής των προσώπων, που αν μη τι άλλο πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του και μπήκαν στον πειρασμό να μετατρέψουν έναν μηχανισμό εθνικής ασφάλειας σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού, παραβιάζοντας τις αρχές και αξίες που εκείνος διεκήρυττε…».

Το έγκλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μόνο η παρακολούθηση ενός πολιτικού αντιπάλου, αλλά η υπονόμευση του δημοκρατικού καθεστώτος με την δημιουργία μιας μυστικής αστυνομίας μέσα σε ένα κράτος που λειτουργεί με μεθόδους παρακράτους.

Μέσα στα σενάρια προοδευτικής συνεργασίας θα πρέπει να συμπεριληφθεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού αν οι εκλογές δεν μπορέσουν να δώσουν κυβερνητική λύση- που θα θέσει ως πρώτο ζήτημα τις υποκλοπές με το τρίπτυχο «κάθαρση- αποκατάσταση-δημοκρατία».

Θα είναι το μοτίβο μιας νέας μεταπολίτευσης με βασικά θέματα την λειτουργία της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης και την λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα που απειλήθηκε από την προσπάθεια επιβολής ενός αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης με ένα προσωπικό καθεστώς που συχνά παραβίασε το Σύνταγμα.

Φαίνεται ότι κάποιοι από όσους παρακολουθήθηκαν δεν ξεχνούν και το σκάνδαλο των υποκλοπών θα τεθεί μετά τις εκλογές με άλλους όρους. Το δίλημμα των εκλογών με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να ζητά να πάνε φυλακή όσοι οργάνωσαν το παρακράτος μοιάζει να είναι πλέον για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Αυτοδυναμία ή Ειδικό Δικαστήριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου