Η χθεσινή συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε ότι αφορά την πρωτιά και την αυτοδυναμία της ΝΔ, μετατρέπει τις δεύτερες εκλογές σε τυπική διαδικασία.
Σε ότι αφορά την δεύτερη θέση, ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται αισθητά του ΠΑΣΟΚ αλλά πλέον παρουσιάζει τάσεις περαιτέρω διάλυσης και καθίζησης και σίγουρα, ο Α.Τσίπρας θα έχει αντίπαλο τον Ν.Ανδρουλάκη και όχι τον Κ.Μητσοτάκη.
Με ενσωματωμένο το 99,48%, η Νέα Δημοκρατία είναι στο 40,79%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20,07%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,46%, το ΚΚΕ στο 7,22%, Ελληνική Λύση 4,45%, ΝΙΚΗ 2,92%, Πλεύση Ελευθερίας 2,89%, ΜέΡΑ25 2,61%.
Όποιος θεωρεί πως αυτή η εικόνα με κάποιο τρόπο θα μπορούσε να αντιστραφεί, μάλλον δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.
Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν επανασυγκροτηθούν άμεσα, κινδυνεύουν να δουν κι άλλους ψηφοφόρους τους να «μεταφέρονται» στο ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε με βάση το γεγονός ότι κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα του 3%, οι ψηφοφόροι του είναι «δανεικοί» από το άλλοτε κυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ.
Με όλα αυτά που έχουμε δει, μία «επιστροφή» ή μία τάση «επιστροφής» δεν είναι αδύνατη.
Οι ψηφοφόροι είναι σαν τους οπαδούς των ομάδων. Δεν τους αρέσει να χάνουν και σίγουρα όχι έτσι με αυτόν τον τρόπο.
Η πολιτική όπως και όλα τα πράγματα στην ζωή είναι ζήτημα ηθικού. Δεν υπάρχει ηθικό; Τίποτε δεν υφίσταται πλέον.
Σε ότι αφορά τα μικρά κόμματα, είναι πιθανό η Πλεύση Ελευθερίας και η ΝΙΚΗ να μπουν στην Βουλή για έναν απλό λόγο.
Η Πλεύση Ελευθερίας παίρνει ψήφους από την «δεξαμενή» του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο πιθανό είναι να την ψηφίσουν κι άλλοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ παρά να συμβεί το αντίστροφο, καθώς κανείς δε θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να διεκδικήσει την εξουσία.
Σε ότι αφορά τη ΝΙΚΗ, και αυτό το κόμμα έχει πολλές πιθανότητες να εισέλθει στην Βουλή καθώς δεν αποτελεί πλέον «εμπόδιο» για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον στόχο της άνετης (όχι απλής πλέον) αυτοδυναμίας με βάση την ενισχυμένη αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές.
Η ΝΔ θα έχει περίπου τα ίδια ποσοστά με τώρα, άν όχι και περισσότερα.
Με βάση αυτά και το μπόνους των εδρών η ΝΔ εύκολα θα πιάσει τους 170 βουλευτές, ίσως και παραπάνω.
Στην περίπτωση της ενισχυμένης αναλογικής, αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα.
Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των πενήντα εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.
Με λίγα λόγια η ΝΔ αν έχει πάλι (το πιθανότερο) ποσοστό 40-41% εξασφαλίζει και μπόνους 50 εδρών!
Αντίθετα, σε αυτή την περίπτωση η είσοδος κι άλλων μικρών κομμάτων θα αποδυναμώσει τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα της Βουλής που προέκυψε χθες.
Αυτά θα χάσουν έδρες για να «ταΐσουν» τα δύο κόμματα που θα μπουν (αν μπουν) στην Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου (μάλλον επικρατέστερο το πρώτο χρονικό σενάριο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου