Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν συγκεντρώσει ένα υπέρογκο προβληματικό χρέος αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που απειλεί να προκαλέσει ένα ιστορικό τσουνάμι χρεοκοπιών.
Η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υπογράμμισε ότι περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και περίπου 20 αναδυόμενες αγορές έχουν χρέος που διαπραγματεύεται σε προβληματικά επίπεδα.
«Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες χώρες να χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε.
Πληθωριστικό ράλι και επιτόκια
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ράλι στις τιμές παγκοσμίως έχει «ανοίξει» έναν κύκλο επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια παγκοσμίως από τις κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής τη Federal Reserve, εξέλιξη η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά το αμερικανικό νόμισμα.
Εν τω μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν συγκεντρώσει ένα υπέρογκο προβληματικό χρέος αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που απειλεί να προκαλέσει ένα ιστορικό τσουνάμι χρεοκοπιών.
«Η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με το δολάριο έχει πληθωριστικές συνέπειες», είπε η Γκόπιναθ. «Αυτό καθιστά τη νομισματική πολιτική για αυτούς πολύ πιο δύσκολη αυτή τη στιγμή και υπάρχουν χώρες που έχουν δανειστεί σε δολάρια, κάτι που καθιστά δύσκολη την αποπληρωμή των δανείων».
Και πρόσθεσε ότι απαιτείται πλέον πιο συντονομισμένη, ευρεία και άμεση δράση από τις πλουσιότερες χώρες.
Η «ρώσικη ρουλέτα» της Fed
H αποφασιστική στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική φαίνεται να αντιμετωπίζεται πλέον ως μονόδρομος από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, την αμερικανική Federal Reserve και την ΕΚΤ που παρά τον διαφαινόμενο κίνδυνο της ύφεσης προσανατολίζονται σε νέες και πιθανώς επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τον πληθωρισμό και δεν θα αποκλίνει από την πορεία της αλλά θα εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αποτρέψει την παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού, του υψηλότερου εδώ και πολλές δεκαετίες που γνωρίζει η υπερδύναμη, θα έχει βαρύ τίμημα για την αμερικανική οικονομία και για τους εργαζομένους, ενώ δεν θα αποδώσει άμεσα.
Αυτό διεμήνυσε από το βήμα της ετήσιας συνόδου της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ του Κάνσας Σίτι, ο πρόεδρος της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η επαναφορά σε κατάσταση σταθερών τιμών θα χρειαστεί χρόνο και θα απαιτήσει την αποφασιστική χρήση των εργαλείων μας προκειμένου να επέλθει καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά». Τόνισε, επιπλέον, πως «τα υψηλότερα επιτόκια, οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και οι περιορισμένες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας θα ανακόψουν τον πληθωρισμό αλλά θα φέρουν μαζί τους και πόνο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Απέφυγε, ωστόσο, να διαμηνύσει στις αγορές ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου