Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Εθελούσια ή λουκέτο στην «Αυγή»: Οι κρίσιμες αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ - το παρασκήνιο...!!!

Μαρίνα Αλεξανδρή

Ως μονόδρομο για την «Αυγή» δείχνει πλέον η Κουμουνδούρου την αναστολή της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας και την αποδοχή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου από τους εργαζομένους, με τις – δύσκολες συναισθηματικά – αποφάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ να οριστικοποιούνται στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το αδιέξοδο στην «Αυγή» συζητήθηκε σήμερα στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών αναγνώρισε ότι η συνέχιση της λειτουργίας των κομματικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ με την σημερινή τους μορφή δεν είναι βιώσιμη.

H διαπίστωση, με την οποία συντάχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν πως η μόνη λύση είναι η αποδοχή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου που έχουν εκπονήσει ο Λευτέρης Αρβανίτης και ο Γιάννης Δρόσος, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί ούτε το κυριακάτικο φύλλο και θα μπει γενικό λουκέτο. Αντιθέτως, όπως τονίστηκε, εάν προχωρήσει η εθελούσια θα μπορέσουν στην συνέχεια να ενισχυθούν  το site της εφημερίδας, το κυριακάτικο φύλλο της Αυγής και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο».

Χαρακτηριστικά, δε,  όπως ειπώθηκε η συνέχιση της λειτουργίας της Αυγής ως έχει «είναι εγγυημένος δρόμος για να χρεοκοπήσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ». Τα κομματικά μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ετήσιο κόστος – σε όρους λειτουργικής ζημιάς – 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουν και επιπλέον σωρευμένες ζημιές 2,5 εκατομμυρίων.

Ενστάσεις απέναντι στην θέση αυτή εξέφρασαν ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, επικαλούμενοι αφενός την πολιτική συγκυρία και την προοπτική των εκλογών που κάνει αναγκαία την ύπαρξη όσο το δυνατόν περισσότερων μέσων για να ακούγεται η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους. Διαφοροποίηση υπήρξε και από τον Γιάννη Ραγκούση και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που επίσης, πέραν της ιστορίας του εντύπου, επικαλέστηκαν ότι η τρέχουσα πολιτική περίοδος είναι κρίσιμη. Ισχυρές διαφωνίες έχει εκφράσει και ο Νίκος Φίλης τις οποίες αναμένεται να επαναλάβει και στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Θέση υπέρ της εθελούσιας πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θεωρεί ότι το σχέδιο και το business plan είναι σωστά σχεδιασμένα και ότι αποτελούν και τον μοναδικό δρόμο προς την βιωσιμότητα.

 Το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή μόνον 14 εργαζόμενοι της εφημερίδας, προβλέπει αποχώρηση με  καταβολή 28 καθαρών μηναίων μισθών και με παράλληλη αποπληρωμή όλων των εκκρεμών οφειλόμενων από το 1982 κι έπειτα.

Αυτό το κόστος, όπως επεσήμαναν πηγές της Κουμουνδούρου, σημαίνει πως «η Αυγή, μαζί με το Κόκκινο, απορροφά το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ».  Κατά τις ίδιες πηγές, οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που υπάρχουν, ήδη από το 2018,  αναφέρουν ότι ουσιαστικά, η Αυγή έχει χρεοκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου», ανέφεραν οι ίδια πηγές, «δυστυχώς ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση. Αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί άμεσα, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της Αυγής, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου. Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο».

Οι εργαζόμενοι στην Αυγή είχαν εκδώσει νωρίτερα, μέσω της ΕΣΗΕΑ,  μια αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι η χρεοκοπία της εφημερίδας «έχει πρόσωπα και διευθύνσεις». 

Στελέχη της Κουμουνδούρου, πάντως, λένε εδώ ότι εκείνοι που έδειξαν την μεγαλύτερη απροθυμία και τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις για το πρόγραμμα εθελούσιας δεν ήταν οι πραγματικά μάχιμοι εργαζόμενοι της Αυγής, αλλά όσοι απολαμβάνουν εδώ και χρόνια πλήρεις αργομισθίες. Κατά τα ίδια στελέχη, οι αργομισθίες αυτές – με εργαζόμενους που έχουν να εμφανιστούν στην εφημερίδα  ακόμη και δύο χρόνια – κοστίζουν 400.000 ευρώ τον χρόνο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου