Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Τυφώνας Καραμανλή στο Μαξίμου...

Η πρόθεση ήταν να φέρουν προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια που συνδέονται με τη συμφωνία των Πρεσπών στο τέλος Απριλίου με εισηγητή της πλειοψηφίας τον βουλευτή Δ. Καιρίδη

Το είχε γράψει η "Καθημερινή" και δεν είχε διαψευστεί. Δεν θα μπορούσαν να το αναβάλλουν για πάντα λόγω της αντίδρασης του Αντώνη Σαμαρά και έτσι αποφάσισαν να υποστούν την ηχηρή (εκ προοιμίου δηλωμένη) αποχή του για να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Ο σχεδιασμός τους ανατρέπεται και πάλι μετά την επιστροφή του Κ. Καραμανλή στο προσκήνιο ως θεματοφύλακα των εθνικών συμφερόντων. Απαντώντας στον Κ. Σημίτη ο πρώην πρωθυπουργός επί της ουσίας τάχθηκε κατά της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφού απέρριψε κάθε συζήτηση για το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, χωρίς τον καθορισμό της οποίας δεν μπορεί να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα.

Στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει για την κύρωση των μνημονίων που συνδέονται με τη συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα, αν επιβληθεί κομματική πειθαρχία, δεν πρόκειται να συμμορφωθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν με τη διαμόρφωση μετώπου Καραμανλή-Σαμαρά και αποφάσισαν να μεταθέσουν ξανά την κρίσιμη ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να αξιοποιήσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής για να γίνει η κύρωση χωρίς την παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών. Ωστόσο, υπάρχει η εκκρεμότητα της προανακριτικής για την υπόθεση Παππά-Καλογρίτσα, που, όσο διαρκεί, προϋποθέτει λειτουργία της ολομέλειας. Και επειδή δεν μπορούν να προγραμματίσουν την ολοκλήρωσή της στις αρχές του καλοκαιριού, δεν έχουν απάντηση ούτε για τις Πρέσπες.

 Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή έχει κάνει μεγάλη αίσθηση. Βουλευτές που αυτοπροσδιορίζονται ως καραμανλικοί και είναι εκτός νυμφώνος εξουσίας (όπως ο Γ. Κουμουτσάκος, ο Ευ. Στυλιανίδης, ο Θ. Ρουσόπουλος, ο Γ. Βλάχος) έχουν αναθαρρήσει βλέποντας την εσωκομματική τράπουλα να ξαναμοιράζεται. Και προσβλέπουν στον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, που την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, για σκληρή στάση απέναντι στην Αγκυρα.

Το πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όποιος βουλευτής αισθάνεται παραγκωνισμένος ή αδικημένος θα μπορεί στο εξής να σηκώνει μπαϊράκι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ακολουθώντας τα βήματα του Κ. Καραμανλή και του Α. Σαμαρά. Και δεν θα κινδυνεύει με διαγραφή αφού το δρόμο άνοιξαν, χωρίς να ενοχληθούν, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Πρόβλημα για το επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη.

 tvxs.gr

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου