Μικρό καλάθι κρατούν όλες οι πλευρές στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, οι εργασίες της οποίας άρχισαν με τις πρώτες κατ’ ιδίαν συναντήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.
Ο Τατάρ εμφανίστηκε για άλλη μία φορά προκλητικός, ενώ Αθήνα και Λευκωσία επανέλαβαν τον μεταξύ τους διαρκή και στενό συντονισμό.
Η Πενταμερή Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί αύριο και αν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, τότε όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, δεν θα δοθεί παράταση. Ο Γκουτέρες φέρεται να προβληματίζεται για την παράδοση της εντολής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μια σκέψη που μοιράστηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη διαρκεία της συνομιλίας που είχαν.
Σύννεφα μαζεύτηκαν ήδη από την δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη στη Πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, εξαιτίας κυρίως της εμμονής της τουρκικής πλευράς για λύση στη βάση δυο κρατών. Ο γ.γ. του ΟΗΕ στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ του επεσήμανε, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive, τα εξής:
- Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του.
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και
- Ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.
Η Τουρκία επιδιώκει, από την πλευρά της να διαμορφώσει το δικό της κλίμα με τη συνηθισμένη τακτική των δηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για το αν δεν βρεθεί λύση.
Το όραμα Γκουτέρες
Σε αυτές πάντως τις δύο πρώτες διμερείς επαφές του με την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, ο ΓΓ του ΟΗΕ επιχείρησε, όπως θα κάνει και τις επόμενες ημέρες, να ξεκαθαριστούν περαιτέρω οι θέσεις των δύο πλευρών και. Βασικός στόχος του είναι διαπιστώσει αν υπάρχει χώρος για το «κοινό όραμα», το οποίο αποτελεί και την προϋπόθεση για μια επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι αποφασισμένος να δώσει στις δύο πλευρές την ευκαιρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν η Πενταμερής δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Ελπίζει βέβαια στο απογευματινό δείπνο καθώς σε αυτό αναμένεται ότι θα διαφανεί σε γενικές γραμμές το αν η Διάσκεψη έχει κάποιο αποτέλεσμα. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν μάλιστα τον ΓΓ του ΟΗΕ διατεθειμένο, να παραθέσει δείπνο και το βράδυ της Πέμπτης, δίνοντας μία επιπλέον ευκαιρία για προσέγγιση των δύο πλευρών.
Οι συναντήσεις ήταν μάλλον για την βολιδοσκόπηση των προθέσεων. Ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε πρώτα με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, και στη συνέχεια με τον Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντησή του μάλιστα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτησε μία ώρα και 45 λεπτά. Σε ό,τι αφορά δε την συνάντηση με τον Τατάρ που προηγήθηκε, ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κατά την επιστροφή του στο ξενοδοχείο που διαμένει, δήλωσε ότι παραμένει στις θέσεις του.
Προκλητικός Τατάρ στην Πενταμερή
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Τατάρ είπε ότι εξήγησε τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να λυγίσει. Σε προκλητικό μάλιστα τόνο, ανέφερε στη συνέχεια ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβει τι είπε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, παρουσιάζοντας, με τον γνωστό τρόπο των Τούρκων, τον εαυτό του ως θύμα. «Διατηρήσαμε τις θέσεις μας. Άλλωστε, και ο ίδιος (ο Γκουτέρες) γνωρίζει ότι εμείς είμαστε οι όμηροι συνεχώς στην Κύπρο. Τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, τις κατεύθυνε ο ίδιος» είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του.
Συνεχίζοντας δε την …επιχειρηματολογία του, πάντα με την γνωστή ερντογανική μέθοδο της αποσπασματικής παρουσίασης γεγονότων, ο Τατάρ είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες «δεν γνωρίζει τι έγινε προηγουμένως το 1960. Δεν ήταν εκεί στο σχέδιο Ανάν, αλλά στο Κραν Μοντάνα ήταν». Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό το τελευταίο αποτελεί «αβαντάζ» για τον ΓΓ του ΟΗΕ, για τον οποίο είπε ότι διαπίστωσε πως «ξέρει το Κυπριακό».
Την ίδια ώρα, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον Νίκο Δένδια, παρόντος και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Όπως αναφέρεται δε, σε ανάρτηση λογαριασμό του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, στην συνάντηση επιβεβαιώθηκαν ο διαρκής και στενός συντονισμός Ελλάδας–Κύπρου, καθώς και η πλήρης στήριξη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σήμερα Τετάρτη, θα γίνουν νέες διμερείς συναντήσεις των ενδιαφερόμενων μερών με τον Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με την ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου