Σχεδόν το μισό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε χθες θέμα καταδίκης Πολάκη, ή για την ακρίβεια, καταδίκης του «πολιτικού μοντέλου» Πολάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε – με ασυνήθη ένταση κατά τις πληροφορίες – θέμα για την διαφοροποίηση Φίλη και Δρίτσα στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό.
Όπως έβαλε και θέμα διαρροών και κινήσεων στελεχών που αμφισβητούν την νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από το Πολιτικό Κέντρο, τον παλαιό «πρωινό καφέ» του κόμματος.
Τίποτα εκ των δύο δεν θα καταγραφεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Πολιτικού Συμβουλίου κατόπιν σιωπηλού εσωτερικού συμβιβασμού και μάλλον τίποτα δεν έκλεισε για μια ακόμη φορά. Διαπιστώθηκαν οι πολιτικές αποκλίσεις εντός του κόμματος, οι διαφορετικές προσεγγίσεις όχι μόνον σε θέματα ύφους αλλά και πολιτικής ουσίας, και η συζήτηση επαναβεβαίωσε τον δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει ο ΣΥΡΙΖΑ έως ότου οριοθετήσει τον νέο «ριζοσπαστικό ρεαλισμό» που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στο ΚΟΝΤΡΑ.
Στο θέμα Πολάκη πολλά στελέχη ζήτησαν ευθεία καταδίκη της συμπεριφοράς και της πολιτικής πρακτικής του πρώην υπουργού. Ο Νίκος Μπίστης ήταν εκείνος που έβαλε το θέμα πιο προωθημένα απ’ όλους ζητώντας η καταδίκη αυτή να συμπεριληφθεί και στο κείμενο των αποφάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου. Εδώ συντάχθηκαν και υπήρξε κοινός τόπος στελεχών προερχόμενων τόσο από την Προοδευτική Συμμαχία και την ‘Γέφυρα» όσο και από την «Ομπρέλα» - ο Αντώνης Λιάκος, ο Σπύρος Δανέλης, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Λάμπρου.
Το πλαίσιο που τέθηκε και συνόδευσε το αίτημα ήταν, επί της ουσίας αξιακό. «Η η ευπρέπεια, η μαχητικότητα και το ήθος αποτελούν κεντρικά χαρακτηριστικά της αριστεράς, η οποία πρέπει να βρίσκεται έξω από αγοραίες και διχαστικές τοποθετήσεις», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Η «σκληρή» προεδρική όμως πλευρά προσπέρασε το ζήτημα μάλλον αμήχανα. Παρ’ ότι αρκετοί ήταν εκείνοι, ακόμη και από το στενό προεδρικό περιβάλλον, που ενοχλήθηκαν σφόδρα την νύχτα της Τρίτης, όταν ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να απαντήσει – δια της συνήθους οδού του Facebook – στον Αλέξη Τσίπρα και στο μαλακό «άδειασμα» που του είχε επιφυλάξει στην συνέντευξή του στο ΚΟΝΤΡΑ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε, από την πρωτολογία του κιόλας, το θέμα του Ελληνικού ρωτώντας ευθέως – και απευθυνόμενος εμφανώς στο Νίκο Φίλη και τον Θοδωρή Δρίτσα – εάν κάποιοι αμφισβητούν την νομιμοποίηση του Πολιτικού Κέντρου που πήρε και την απόφαση για την υπερψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Θύμισε ακόμη στον Θοδωρή Δρίτσα ότι μετείχε και εκείνος στην επιτροπή απολογισμού του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, στο κείμενο της οποίας ουδέποτε συμπεριλήφθηκε κριτική θέση για τις κεντρικές επιλογές στο Ελληνικό. Και, παραπλεύρως, έβαλε και θέμα γενικότερης αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε τέτοιες κεντρικές επιλογές.
Ο Νίκος Φίλης απέκρουσε τις αιτιάσεις για αμφισβήτηση της νομιμοποίησης του Πολιτικού Κέντρου, είπε όμως ότι ακριβώς σε κεντρικά ζητήματα μεγάλης σημασίας πρέπει να έχουν λόγο τα κομματικά όργανα. Θοδωρής Δρίτσας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Βούτσης συνηγόρησαν θέτοντας, για μια ακόμη φορά ζήτημα καλύτερης εσωκομματικής και δημοκρατικής λειτουργίας. Και ο Νίκος Φίλης ζήτησε εν τέλει να ενταχθούν στο Πολιτικό Κέντρο δύο ακόμη στελέχη προερχόμενα από την ‘Ομπρέλα», ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Ανδρέας Ξανθός.
Η συζήτηση έκλεισε με την πρόταση Φίλη να αντιμετωπίζεται μάλλον θετικά. Το συνολικό κλίμα όμως δεν ήταν εξίσου θετικό, ούτε υπερβατικό των εσωτερικών συγκρούσεων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου