Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Δυσαρέσκεια στο εσωτερικό για τον «πόλεμο» των τάσεων...

Την ώρα που οι διεργασίες στο εσωτερικό των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έντονος είναι ο προβληματισμός σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της βάσης του κόμματος (και όχι μόνο) ενώπιον αυτής της διαδικασίας.

Οι πλέον πρόσφατες μάλιστα εξελίξεις στον κομματικό χάρτη, με την ανακοίνωση της δημιουργίας μιας νέας τάσης της Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας αλλά και η δημοσίευση του κειμένου της λεγόμενης «Ομπρέλας», στάθηκαν αφορμή πολλές από τις εν λόγω ενστάσεις να αρχίσουν να εκφράζονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

«Κράξιμο» στα social media

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες κατέκλυσαν τα social media σχόλια μελών αλλά και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία βάλλουν ευθέως κατά της λειτουργίας των τάσεων.

Κάνουν δε λόγο για «εσωστρέφεια και παλαιοκομματισμό» αλλά και για «λογική μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας».

«Κανενας δεν αμφισβητεί τον διάλογο ούτε τις διαφωνίες,αλλά είναι αυτό μέσα στα όργανα του κόμματος και άλλο οι τάσεις και τα ρεύματα,κάνετε τον δημοκρατικό κόσμο διστακτικό γιατί σου λέει εδώ ο κόσμος χάνεται και αυτοί ασχολούνται με τα ρεύματα.

..Δυναμικές κινητοποιήσεις θέλει ο κόσμος, να μην αφήνουμε να πέσει τίποτα κάτω από ότι λένε οι Νεοδημοκρατες. Αλλά εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή και όχι με κάποια ανακοίνωση μεταγενέστερη.Δεν βλέπουμε φαντάσματα και επειδή είμαστε σκεπτόμενοι πολίτες εκφράζουμε την ανυσηχια μας για την πορεία του κόμματος» αναφέρει ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σχόλια.

«Χρήσιμος ο αναστοχασμός, αλλά είμαστε στο 2021, με νέες προκλήσεις εσωκομματικά και μη....» σημειώνει ένας άλλος σχολιαστής.

«Eύχομαι καλή εσωστρέφεια και πάντα υγεία και μην ξεχνάμε ο εχθρός είναι εντός των τειχών» αναφέρεται ειρωνικά έτερο σχόλιο, ενώ άλλη ανάρτηση -απευθυνόμενη σε στελέχη των τάσεων- σημειώνει:  «Γνωρίζουμε απο θεωρίες. Λίγη επαφή με την πραγματικότητα δε θα έβλαπτε. Γκωσαμε, κουραστηκαμε. Σε λίγο θα μοιράζουμε και βιβλία εισαγωγής στην κοινωνική και πολιτική θεωρία, στις ουρές για τα συσσίτια. Μετα λυπης διαπιστώνω πως ενω ειμαστε στο +5, είστε αρκετοί που δε σας αγγιζει κανενα δεινό και δε νιώθετε. Συνέλθετε ή η προσπέραση δε θα έχει ούτε φλας».

Αγανάκτηση σε βάση κόμματος και νεολαία

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μίλησε στο tvxs.gr.

«Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση στη βάση, καθώς τα μέλη διαπιστώνουν πως πολλά κορυφαία στελέχη να ομφαλοσκοπούν, αλλά κυρίως συνεχίζουν να συναλλάσσονται για τις κομματικές καρέκλες. Μιλάμε για τον ορισμό της παλαιοκομματικής λογικής» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για κείμενα λογικής 20-30 χρόνων πριν. Δεν ενδιαφέρουν κανένα, δεν διαβάζονται πλέον» συμπληρώνει, ενώ εκφράζει προβληματισμό επισημαίνοντας ότι «είναι ζητούμενο πώς θα εκφραστεί η βάση, καθώς σύμφωνα με την κομματική παράδοση “όποιος δεν είναι σε τάση, θάβεται”».

Προσθέτει πάντως πως «στη σημερινή πραγματικότητα πιθανότατα οι τάσεις να δυσκολευτούν να ελέγξουν την κομματική βάση, καθώς πολλά από τα νέα μέλη (αλλά και παλιότερα) αποστρέφονται την συγκεκριμένη λειτουργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τάσεις να έχουν σήμερα πολύ μικρότερη επιρροή στις οργανώσεις σε σχέση με παλιότερα.».

 

«Μας απογοητεύει όλη αυτή η κατάσταση. Παραφράζοντας τη λαϊκή ρήση που λέει “βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος”, εδώ θα μπορούσαμε να πούμε “βλέπουμε τα ρεύματα και τις τάσεις και χάνουμε τον χείμαρρο”», επισημαίνει  στο tvxs.gr μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συγκεκριμένη διαδικασία λειτουργεί πολύ απωθητικά τόσο για τους νέους όσο και τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελάχιστοι θα μπουν στη διαδικασία να διαβάσουν όλα αυτά τα κείμενα, τα μανιφέστα κλπ. Οι περισσότεροι θα μείνουν σε μια γενική εικόνα. Και πρόκειται για μια εικόνα, που σίγουρα είναι απωθητική» προσθέτει, ενώ καταλήγει:

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αυτό το μπάχαλο με τις ΜΕΘ, το click away, αυτό που ονομάζουν πολλοί δικαιολογημένα τον “θάνατο του εμποράκου” κι εμείς να μένουμε σε κείμενα τάσεων, που χαρακτηρίζονται προσυνεδριακά χωρίς να έχει καν οριστεί ημερομηνία συνεδρίου».

«Βολές» και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, έντονες διαφωνίες σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργούν και δημοσιοποιούν τις θέσεις τους οι τάσεις εκφράζουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ανακοίνωση τάσεων, συνοδευόμενη από υπογραφές, αποτελεί μια αστειότητα. Δεν μπορεί να γίνονται αυτά σε ένα κόμμα που επιχειρεί να εκφράσει ευρύτερα τον δημοκρατικό-προοδευτικό χώρο», επισημαίνει στο tvxs.gr έμπειρος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μεγάλη κομματική πορεία αλλά και υπουργική θητεία.

«Άμα δώσεις σε άνθρωπο εκτός κόμματος κάποιο από τα κείμενα αυτά, δεν πρόκειται να τα διαβάσει καν, δεν θα τον βοηθήσουν σε τίποτα» προσθέτει, ενώ αναφέρει με νόημα: «Υπάρχουν τάσεις, που έχουν ως στόχο τη νομή της κομματικής εξουσίας, ενώ υπάρχουν και τάσεις που θέλουν να στείλουν “μήνυμα” στην ηγεσία για διάφορους λόγους».

Τις ίδιες ενστάσεις διατυπώνει μιλώντας στο tvxs.gr έτερο κοινοβολευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποιός είχε επίσης περάσει από υπουργικό θώκο.

«Οι τάσεις τα τελευταία χρόνια αναλώθηκαν σε ένα παζάρι συσχετισμών, είτε στην Κεντρική Επιτροπή είτε και στα συνέδρια είτε ακόμη και για κυβερνητικές θέσεις» υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Αν μπορούσαν να λειτουργήσουν πραγματικά ως ρεύματα ιδεών καλώς. Η εμπειρία όμως δείχνει ως “μηχανισμός μέσα στο μηχανισμό”. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες πηγαίνοντας σε μια κοινωνία πολιτών και σε ένα κόμμα μελών».

«Πολύ περισσότερο θα βοηθούσε να είχαν βγει πρώτα οι γενικές θέσεις από την αρμόδια επιτροπή υπό τον Σταθάκη, οι οποίες θεωρώ πως θα κάλυπταν όλα τα ζητήματα που τίθενται» συμπληρώνει.

«Δεν βλέπει κανείς να βγαίνουν νέα άτομα μέσα από αυτή τη διαδικασία, βλέπουμε πάλι τους ίδιους και τους ίδιους. Δεν προβληματίζει κανέναν αυτό;» διερωτάται, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι  «οι τάσεις λειτουργούν από τα πάνω μονίμως, όχι από τα κάτω. Πώς είναι δυνατόν να βγάζουν κείμενα θέσεων, πριν καν βγουν οι θέσεις επισήμως; Εκτός κι αν θέλουν να πάρει κάποιος ένα κομμάτι από το κείμενο της ΡΕΝΕ, ένα από την “Ομπρέλα” ή οποιαδήποτε άλλη τάση και να φτιάξουν έτσι τις θέσεις. Δε νομίζω πως με αυτό τον τρόπο βοηθάνε κανέναν όμως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου