Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Η πολιτική του «Μακελειού»...

Η συνέντευξη και το μισό mea culpa Μητσοτάκη στον Alpha ήταν το όψιμο damage control για την βόλτα της Πάρνηθας.

 

Και η «βίλα Τσίπρα» ήταν ο παράλληλος αντιπερισπασμός στην εικόνα ενός «ανέμελου» πρωθυπουργού που αντιμετωπίζει την απώλεια ελέγχου της πανδημίας και τις εκατόμβες των νεκρών με όρους lifestyle.

Και στις δύο περιπτώσεις, το damage control πάσχει. Η Πάρνηθα, είτε μετά αυτοκριτικής είτε άνευ, αφήνει σοβαρό πολιτικό κόστος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όχι γι’ αυτή καθαυτή την παρέκκλιση από τα μέτρα προστασίας στην πανδημία, αλλά ως το πολλοστό σύμπτωμα μειωμένης ενσυναίσθησης απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Από την περίφημη δήλωση για τους «εργαζόμενους που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους» έως την ποδηλατική εξόρμηση στο βουνό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει απλώς ότι… παρίσταται και παρακολουθεί. Με συμπάθεια ενδεχομένως, αλλά από την απόσταση και την ασφάλεια μιας αλώβητης ελίτ.

Κοινώς, με 100 νεκρούς την ημέρα και με τις μισές επιχειρήσεις της χώρας κλειστές, δικαίωμα στην πρωθυπουργική ανεμελιά δεν υπάρχει – αυτό το είχε διδάξει πρώτη η Νέα Δημοκρατία από το Μάτι. Κατά τις πληροφορίες το υπενθύμισαν, με διακριτικό μεν, εμφατικό δε τρόπο στο Μαξίμου και οι δημοσκόποι που επεξεργάζονται καθημερινά τις κυβερνητικές επιδόσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπενθύμισαν και ότι η περίφημη φωτογραφία στο κότερο μετά την τραγωδία στο Μάτι ήταν ένα από πιο βαριά πλήγματα που πλήρωσε αργότερα, στην κάλπη του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξ ου ενδεχομένως και η σπουδή του πολιτικού αντιπερισπασμού και συμψηφισμού με την «βίλα Τσίπρα στο Σούνιο» (που δεν ήταν τελικά βίλα, αλλά ενοικιαζόμενο σπίτι στα Λεγραινά).

Εδώ όμως, η κυβέρνηση ρισκάρει διπλά – να εκτεθεί η ίδια και να εκθέσει την κοινωνία σε ανεξέλεγκτα σίκουελ πολιτικής λάσπης.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα – καθυστερημένη ίσως κατά τρεις ημέρες, αλλά πλήρης και κατηγορηματική – θα μπορούσε να βάλει τελεία στην υπόθεση. Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε στην δημοσιότητα το μισθωτήριο του σπιτιού, τα ιδιωτικά συμφωνητικά, το τίμημα του ενοικίου, και συνέστησε στον πρωθυπουργό να πράξει  το ίδιο και για την δική του περιουσία και τα δικά του δάνεια. Παραπλεύρως, κατήγγειλε «δημοσιογραφικά πιστόλια», προανήγγειλε προσφυγή στην Δικαιοσύνη για όσους έγραφαν ότι αγόρασε βίλα εκατομμυρίων εάν δεν ανασκευάσουν, και έστειλε άμεσα εξώδικα στον εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, στον δημοσιογράφο - σύμβουλο έκδοσης της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», Γιώργο Παπαχρήστο και την εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ που είναι η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας.

 

Είχε προηγηθεί το άδειασμα, ηχηρό και μεγαλοπρεπές, από την Ντόρα Μπακογιάννη προς όσους εμπνεύστηκαν την «επιχείρηση βίλα»:  «Δεν σχολιάζω εγώ τέτοια θέματα. Είναι προσωπικά θέματα. Οι αποφάσεις των πολιτικών είναι δικές τους, αν θέλει να πάει να νοικιάσει ένα σπίτι να πάει για όνομα του θεού, δεν νομίζω πως θα ενταχθεί μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση, τουλάχιστον όχι από εμένα!» δήλωσε εύγλωττα και έντονα η Ντόρα Μπακογιάννη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

Το μήνυμα όμως δεν ελήφθη. Η ΝΔ ανταπάντησε στην απάντηση Τσίπρα σε ύφος πολιτικού καφενείου – «ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε κύριε Τσίπρα» -, θέτοντας πλέον ως μείζον πολιτικό ζήτημα όχι το εάν αγόρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βίλα εκατομμυρίων (που δεν αγόρασε), αλλά ότι νοίκιασε σπίτι… φθηνότερα απ’ όσο νοικιάζονται τα διπλανά.

Κατόπιν αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε στην… ανταπάντηση ζητώντας τα μισθωτήρια «και τα έξοδα συντήρησης των 32 ακινήτων που έχει στη κατοχή του»  ο πρωθυπουργός καθώς επίσης  «και όλα τα στοιχεία μαζί με τις σχετικές ρυθμίσεις αποπληρωμής για τα δάνεια ύψους 1,5 εκατομμυρίων» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον χορό μπήκε και ο Παύλος Πολάκης εξαπολύοντας μύδρους για τις «πρωθιερείς της διεφθαρμένης Σημιτο-Μητσοτακικής δημοσιογραφίας», και η συνέχεια διαγράφεται ακόμη πιο θερμή, δοθέντος και του ότι από την Κουμουνδούρου διαμηνύεται πως «έπονται κι άλλα εξώδικα».

Εν ολίγοις, τα social media κάνουν πάρτι κι ο δημόσιος διάλογος περνά στην σφαίρα «της πολιτικής και της δημοσιογραφίας του Μακελειού», όπως κατήγγειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε μια θυελλώδη συζήτηση το πρωί στο MEGA.

Το ερώτημα δεν είναι εάν αυτή η «πολιτική του Μακελειού» εξυπηρετεί την κυβέρνηση (που μάλλον δεν την εξυπηρετεί εάν πρόκειται να δώσει απαντήσεις επί της ουσίας). Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση πιστεύει πως με αυτήν την ατζέντα πολιτικής αντιπαράθεσης υπηρετεί η ίδια την κοινωνία σε μια ακόμη ημέρα με περισσότερους από 100 νεκρούς…

tvxs.gr

Νικόλ Λειβαδάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου