Ωστόσο, οι πληροφορίες για επέλαση της πανδημίας – ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα – σε συνδιασμό με τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, με το οικονομικό επιτελείο να έχει ήδη προαναγγείλει και νέα μέτρα στήριξης, αν αυτά χρειασθούν.
Ο πρώτος οικονομικός απολογισμός ανά την ΕΕ αναμένεται να γίνει στην αυριανή σύνοδο του Eurogroup που έχει σχεδόν αποκλειστικό θέμα την πανδημία και την ενεργοποίηση νέων εργαλείων στήριξης (μετά το SURE στόχος είναι να ενεργοποιηθούν τα δάνεια της ΕΤΕπ προς εταιρείες για την παροχή ρευστότητας που εκκρεμούν από τον Απρίλιο).
Μία μέρα μετά, την Τετάρτη, η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας σε κάθε κράτος της ΕΕ. Προφανώς προς το παρόν μπορεί απλά να περιγράψει την κλιμάκωση του δεύτερου κύματος πανδημίας με την επισήμανση του πόσο μεγάλος είναι ο βαθμός ασάφειας που έχουν σε αυτή τη φάση οι οποίες οικονομικές προβλέψεις. Το ίδιο ισχύει και για τους προϋπολογισμούς που συντάσσουν τα κράτη-μέλη και είναι στη φάση έγκρισης προσχεδίου του 2021 από τους κοινοτικούς θεσμούς.
Κλειδί τα έσοδα και οι εορτές των Χριστουγέννων
Πηγές του οικονομικού επιτελείου εφιστούν την προσοχή στην πορεία των εσόδων. Η καλή, όπως αναμένεται πορεία του Οκτωβρίου δεν αναμένεται να έχει συνέχεια το Νοέμβριο, εκτιμούν αρμόδιες πηγές. Ωστόσο σημασία έχει να αντέξει η αγορά και να υπάρχει επαρκής "τροφοδότηση" με έσοδα.
Σημαντικό στοιχείο της νέας γενιάς μέτρων είναι η έμφαση στις δαπάνες στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων με έμφαση στην Επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία μάλιστα εκτιμάται πως θα επεκταθεί και το 2021 με 6ο κύκλο καθώς οι περιορισμοί στην αγορά παρατείνονται. Πάντως πηγές της αγοράς ειδικά από τον κλάδο εστίασης ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις
Σημείο-κλειδί πάντως - αν υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί – είναι αυτοί να ομαλοποιηθούν (έστω σε ένα μεγάλο βαθμό) πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Γιατί διαφορετικά το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο στην οικονομία, εξηγούν αρμόδιες πηγές.
Το εύρος της ύφεσης
Όσον αφορά στο "κακό" σενάριο επιδείνωσης της κατάστασης και στην επίπτωσή του στο ΑΕΠ εξηγούν αρμόδιες πηγές πως "ένα νέο lockdown δεν θα έχει τη μορφή που έλαβε την Άνοιξη γιατί πλέον και η κυβέρνηση αλλά και ο ιδιωτικός τομέας γνωρίζουν καλύτερα". Εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας θα παραμείνει ανοιχτό, περιγράφοντας την ανάγκη τα μέτρα στήριξης να συμπληρώνονται σταδιακά.
Εκτιμούν επίσης πως θα είναι πιο περιορισμένες οι επιπτώσεις στην οικονομία σε όρους ΑΕΠ. "Προφανώς η εκτίμηση για ύφεση της τάξης του 8% το 2020 θα αναθεωρήσει επί τα χείρω στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού" αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως η πρόβλεψη του προηγούμενου Μαρτίου που είχε γίνει σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο για πτώση ΑΕΠ της τάξης του 3% για κάθε μήνα lockdown πλέον δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα που ισχύουν στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Eξηγούν ότι αφενός ο τότε υπολογισμός είχε γίνει με βάση εκκίνησης την ανάπτυξη που αναμενόταν πανευρωπαϊκά τον προηγούμενο Φεβρουάριο (πριν ξεσπάσει η Πανδημία) ενώ τώρα, επισημαίνουν, έχει προεξοφληθεί ύφεση 15% το 2ο τρίμηνο και 7,5% το τρίτο τρίμηνο. Άρα, η διαφορά επί τα χείρω για το 4ο τρίμηνο θα είναι μικρότερη εκτιμούν (συνυπολογίζοντας πως τον Οκτώβριο οι περιορισμοί ήταν σχετικά μικροί)
Επιπλέον, αναφέρουν πως το τέταρτο τρίμηνο του έτους (δηλαδή την περίοδο που ίσως δεν καταστεί εφικτή η αποτροπή ενός lockdown), δεν υπάρχει μεγάλη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ. Άρα, η ευαλωτοτητα της Ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερη από ότι ήταν την προηγούμενη άνοιξη.
Της Δήμητρας Καδδά / capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου