Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Και με Τραμπ και με Μπάιντεν η Ελλάδα είναι χαμένη...

...η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από τα δώδεκα μίλια και την ΑΟΖ και συζητά τις τουρκικές διεκδικήσεις…

Του Νίκου Λακόπουλου

Καθώς η μάχη Τραμπ – Μπάιντεν εξελίσσεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την πανδημία και η αισιοδοξία που χαρακτήριζε την κυβέρνηση αρχίζει να χάνεται.

Τα προβλήματα με την Τουρκία δεν πρόκειται να λυθούν με την αλλαγή Προέδρου στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε με την πανδημία και η πρόβλεψη για ύφεση πάνω από 10% οδηγεί σε πολλαπλές εθνικές τραγωδίες.

Η επανεκλογή Τραμπ δεν φαίνεται καλή για την Ελλάδα, αλλά -όπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Hellas Journal- «εάν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν θα εκτραχυνθεί».

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο δεν κηρύξει γενικό λοκντάουν η κατάσταση με τα κρούσματα θα γίνει τραγική. Αλλά και αν κηρύξει η κατάσταση στην οικονομία θα είναι μια καταστροφή.

Πολλοί βλέπουν την κατάρρευση του αφηγήματος του πετυχημένου πρωθυπουργού- του Μωυσή που οδηγεί την χώρα στη Γη της Επαγγελίας ή την ‘Φωτεινή Ελλάδα»- φωτισμένη σαν την τσιμεντωμένη Ακρόπολη -το μόνο από τα εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε προεκλογικά ο Μητσοτάκης- κορδωμένος σαν παγώνι.

Η αρχή του τέλους άρχισε σαν αντίστροφη μέτρηση με την δημοφιλία του Πρωθυπουργού να πέφτει, αλλά η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν ανεβαίνει -άρα η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει.

Το ερώτημα είναι αν η δημοφιλία του Πρωθυπουργού θα πέφτει αργά ή θα κατρακυλήσει απότομα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμετρηθεί με την οικονομική κατάρρευση, την πανδημία και τις επιπτώσεις της και την τραγωδία στα εθνικά θέματα -που επιχειρεί να αποφύγει δίνοντας αν όχι γη, πολύ ύδωρ στον Ερντογάν με αφέλεια και «καλή διάθεση».

«Βλέποντας την Ελλάδα να θέτει την κόκκινη γραμμή στα 6 ν.μ. ο Ερντογάν φοβάμαι ότι βγάζει τα πολύ επικίνδυνα συμπεράσματα» λέει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης στο Ieidiseis.gr και επισημαίνει με νόημα: «Στη διπλωματία δεν υπάρχει Άη Βασίλης που φέρνει δώρα».

«Σήμερα αγωνιζόμαστε (κι είναι δυστυχώς οξύμωρο!) για ένα διάλογο που κατά βάση, έτσι όπως πάει να γίνει -και ξέρω καλά τι λέω- δεν θα έπρεπε να τον θέλουμε. Γιατί ξέρουμε όσοι ασχολούμαστε με τα θέματα αυτά ότι δυστυχώς κινδυνεύει να οδηγήσει στην εφόλης της (τουρκικής) ύλης διαπραγμάτευση».

«Ο Ερντογάν φοβάμαι ότι βγάζει τα εξής πολύ επικίνδυνα συμπεράσματα: ότι η χώρα μας δεν θα παλέψει δυναμικά για τα 10 ν.μ. εναέριου χώρου (τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάστηκαν από την τουρκική αρμάδα αφού τα ελικόπτερά της πέταξαν μεταξύ 6 και 10 ν.μ.), ούτε για την υφαλοκρηπίδα της, ούτε για την ΑΟΖ της, ούτε για τη συνορεύουσα ζώνη της (24ν.μ.) ή για το FIR Αθηνών και την απορρέουσα ζώνη έρευνας και διάσωσης, ούτε για τον χάρτη της Σεβίλλης  (εκκωφαντική η σχετική σιωπή…), ούτε κατά του χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας»…Μπορεί λοιπόν άφοβα να τα παραβιάζει εξυφαίνοντας τετελεσμένα, με μόνο κόστος «αυστηρές» ελληνικές διαμαρτυρίες».

Η κυβέρνηση έχει από καιρό αφήσει την εθνική κυριαρχία της -ως «δυνητικό δικαίωμα»- στα χέρια των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία ζητάει να ανακοινώσει κυρώσεις -που η κυβέρνηση δεν θέλει και να εφαρμόσει! 

Το Αν. Αιγαίο «ζώνη μειωμένης κυριαρχίας»

Η κυβέρνηση στην αρχή έβγαλε το στόλο να πει στον τουρκικό πως βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα -είμαστε σε τουρκική της απάντησε ένας καπετάνιος από απέναντι- και ύστερα ανακάλυψε πως η εθνική της κυριαρχία είναι τα έξι μίλια.

Τα δώδεκα μίλια είναι «εθνικισμός» για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «λεονταρισμός» για τον υπουργό Επικρατείας και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό «δυνητική κυριαρχία». Πιθανή, δηλαδή, ενδεχόμενη, εφικτή κάτω από προϋποθέσεις -όπως είναι να της την παραχωρήσει το Δικαστήριο της Χάγης, η ίδια η …Τουρκία ή ίσως ο Μπαϊντεν!

Αυτό θα ήταν κάτι που δεν θα ήθελαν δυνάμεις όπως η Ρωσία -έλεγε παλιότερα ο Κ.. Σημίτης, ο Πρωθυπουργός των Ιμίων- ώσπου ήρθε ο ίδιος ο Λαβρόφ ολοζώντανος στην Αθήνα να πει πως είναι ψέμα: Η Ρωσία υποστηρίζει τα δώδεκα μίλια -παρά τον αντίθετο «υπόγειο μύθο» όπως είπε κατάπληκτος ο Νίκος Δένδιας υπουργός Εξωτερικών.

Για τον Γιάννη Βαληνάκη το σχέδιο του Ερντογάν είναι η μετατροπή του Αν. Αιγαίου σε ζώνη μειωμένης κυριαρχίας ή «προτεκτοράτου» για τα νησιά μας. Η κυβέρνηση έστειλε τα πλοία στα εκατό μίλια νότια του Καστελόριζου με δηλώσεις και σόου όπως η παρουσία του αρχηγού του ΓΕΣ στο Μέγαρο Μαξίμου με πολεμική στολή. Ύστερα είπε πως τουρκικό πλοίο δεν κάνει έρευνες γιατί έχει …θόρυβο. Και τώρα παρατάσσει τον στόλο απέναντι στον τουρκικό, αλλά σε ένα ασφαλές όριο: η Τουρκία δεν απειλεί τα έξι μίλια, άρα είμαστε εντάξει.

Μετά την κατακραυγή -από την παράταξή του κυρίως- ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης επανήλθε για να πει «σε ολόκληρη την Επικράτεια θα ασκηθεί το δικαίωμα της επέκτασης εθνικής κυριαρχίας στα 12 ναυτικά μίλια όταν ο χρόνος είναι πολιτικά ορθός»!

Προφανώς την ώρα που παραβιάζονται τα δώδεκα μίλια ο πολιτικός χρόνος είναι λάθος. «Θα το πράξει η χώρα. Θα φτάσουμε στα 12 ναυτικά μίλια εν καιρώ. Όπως προαναγγέλθηκε η επέκταση προς δυσμάς θα συντελεστεί και στην υπόλοιπη επικράτεια σε πολιτικό χρόνο, ο οποίος θα κριθεί σκόπιμος».

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο τα δώδεκα μίλια αλλά τα 24 ν.μ. συνορεύουσας ζώνης (που ήδη στην πράξη εφαρμόζεις μαζί με την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης) -όπως λέει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών «-» και βέβαια την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μας (εν αναμονή οριοθέτησης κατ’ αρχήν μέχρι τη μέση γραμμή με τις αντικριστές ακτές). 

Όταν η ελληνική ΑΟΖ γίνεται «διεθνή ύδατα»

Η πρωτοφανής θεωρία ότι τα τουρκικά πλοία βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, δεν εξηγούν την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης -στα εκατό μίλια- όπου καλούσαν τα εχθρικά πλοία να φύγουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η άποψη του Πρωθυπουργού ότι «στόχος της Αγκυρας είναι να δείξει πως εμείς υπαναχωρούμε από τις δεσμεύσεις μας, να μας ωθήσει να κάνουμε κάποιο λάθος και να στρέψει την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον μας και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε»- γεννά ορισμένα ερωτηματικά:

-Ποιες είναι οι δεσμεύσεις της και πότε τις ανέλαβε και απέναντι σε ποιον;

-Eίναι λάθος η διεκδίκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας;

-Πότε θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα; Πριν το δικαστήριο της Χάγης ή …μετά;

Η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΝΕΑ ότι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως η Χάγη,  «πολύ δύσκολα θα δώσει στην Ελλάδα το 100% όσων διεκδικεί» είναι ένα σήμα προς τον Ερντογάν να προχωρήσει: η ελληνική κυβέρνηση δεν πάει στο Δικαστήριο για να κερδίσει, αλλά αφού έχει παραιτηθεί από δικαιώματά της.

«Αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση».

Με απλά λόγια η κυβέρνηση ούτε θα επεκτείνει τα έξι μίλια στα δώδεκα, ούτε θα οριοθετήσει ποτέ ΑΟΖ με την Κύπρο, αφού έχει παραιτηθεί από την δική της. Θέλει διάλογο -μόνο για τις «θαλάσσιες ζώνες» -δηλαδή να μοιράσει την δική της περιοχή -με την Τουρκία που διεκδικεί τουλάχιστον τη μισή. Αν και όπως δείχνει φτάνοντας εξήμισι μίλια από το Καστελλόριζο, την θέλει όλη.

https://www.anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου