Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Τσίπρας και Τράμπ..ήταν μια “τρύπα” στο σύστημα του κατεστημένου της παγκοσμιοποίησης...

 

Η πολιτική είναι σκληρή, η οικονομία είναι αλύπητη και οι αγορές πάντοτε εκδικούνται. Αυτό το μάθημα έδωσαν η Ευρώπη και η παγκοσμιοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα.   

    Αυτό έγραφε στη Liberation σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2015  ο έγκριτος και βετεράνος πολιτικός συντάκτης Alain Duhamel. Διαβάστε πιο κάτω και άλλα πολύ ενδιαφέροντα σημεία-διαπιστώσεις…

τσιπρας

Ένας λαός επαναστατούσε ενάντια στην βιαιότητα της πολιτικής λιτότητας… Ένας λαός τον οποίο εκπροσωπούσε ένας χαρισματικός νεαρός, γενναίος και ρήτορας, σαν ήρωας της αρχαίας Αθήνας. Οι άρχοντες των Βρυξελλών θα έπρεπε να δεχτούν άλλους κανόνες του παιχνιδιού, οι αγορές θα έπρεπε να καταλάβουν ότι όλα δεν μετρώνται με τόκους και επιτόκια και η γερασμένη σοσιαλδημοκρατία θα έπρεπε να ξυπνήσει από τον ύπνο της. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν νικητής, μια άλλη ιστορία άρχιζε. Εξι μήνες αργότερα, η απογοήτευση είναι πλήρης, τα οράματα διαλύθηκαν, οι αριθμοί σάρωσαν τα όνειρα και η πραγματικότητα επιβλήθηκε με άγριο τρόπο. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας πάλεψε σαν λιοντάρι και υποχρέωσε τους εταίρους του να κάνουν πολιτική διαπραγμάτευση. Είχε ακόμη και την τόλμη να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για να αποδείξει ότι ο ελληνικός λαός ενέκρινε την πολιτική ρήξης. Αλλά την επόμενη ημέρα του θριάμβου ακολούθησε το Βατερλό, μια πανηγυρική ήττα. Κέρδισε τις εκλογές, κέρδισε το δημοψήφισμα και έχασε την παρτίδα.

Η οικονομία για μια ακόμη φορά κερδίζει την πολιτική, οι αγορές είναι πιο ισχυρές από τις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε το ευρώ και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου…. Ο Έλληνας Αχιλλέας απέδειξε ότι ήταν ένα λαμπερό πολιτικό ζώο, με φαντασία και τόλμη και ίσως μπορέσει να γίνει ηγέτης αλλά έμαθε ότι ούτε εκείνος ούτε κανείς δεν μπορούσε στο μέσον της οικονομικής κρίσης να αλλάξει τους κανόνες και να ξαναμοιράσει την τράπουλα….

Ας δούμε από την άλλη τα λεγόμενα του Τράμπ τον Σεπτ. του 2019 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε ένα μανιφέστο του κατά της παγκοσμιοποίησης…
Nα ενστερνιστούν τον πατριωτισμό και να απορρίψουν την παγκοσμιοποίηση κάλεσε τους ηγέτες στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως οι σοφοί ηγέτες βάζουν πρώτα τον λαό και τη χώρα τους.«Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να ενστερνιστεί τα εθνικά του θεμέλια. Δεν πρέπει να προσπαθεί να τα διαγράψει ή να τα αντικαταστήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. «Το μέλλον δεν ανήκει στους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, το μέλλον ανήκει στους πατριώτες», προσέθεσε….
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς την Κίνα, λέγοντας πως ο καιρός των «καταχρήσεων» στον εμπορικό τομέα «έχει παρέλθει» και κάλεσε το Πεκίνο να προστατεύσει «τον δημοκρατικό τρόπο ζωής» του Χονγκ Κονγκ. Στη διάρκεια των χρόνων αυτών οι καταχρήσεις» στο διεθνές εμπόριο «είχαν γίνει ανεκτές, είχαν αγνοηθεί, αν όχι ενθαρρυνθεί», είπε επιρρίπτοντας την ευθύνη γι΄αυτό στην «παγκοσμιοποίηση». «Σε ό,τι αφορά την Αμερική, αυτές οι ημέρες έχουν παρέλθει»….

Θα σας θυμίσουμε και το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times. «European Populism in the Age of Donald Trump», «Ευρωπαϊκός λαϊκισμός στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ» (Δεκ. 2016)

Screenshot 2020 11 07 European Populism in the Age of Donald Trump Published 2016

“Ένα ρεύμα λαϊκισμού, που ενισχύθηκε πρόσφατα από την απόρριψη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, χτίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και έχει βρει υποστηρικτές σε κόμματα και των δυο άκρων του πολιτικού φάσματος αναφέρει το άρθρο και προσθέτει: Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έχει ενεργοποιήσει μερικά “αντάρτικα” ευρωπαϊκά κόμματα τα οποία ψάχνουν την ευκαιρία να ανατρέψουν την πολιτική τάξη…”

Τελικά δυστυχώς είναι αδυσώπητος και δύσκολος ο αγώνας κατά της παγκοσμιοποίησης… 

Η παγκοσμιοποίηση είναι μια δύσκολη πορεία σε ένα δρόμο και ένα σύστημα που εκδικείται στην όποια προσπάθεια αναστροφή της..
Μια “τρύπα” στο σύστημα ήταν Τράμπ και Τσίπρας, σίγουρα από διαφορετική οπτική, σκοπιά και ιδεολογία ο καθένας… Τους ξέφυγε η εκλογή τους ήταν απρόσμενη και μη αναμενόμενη…

Όμως και οι δυο “τιμωρήθηκαν” από το ίδιο σκληρά αδυσώπητο και πανίσχυρο σύστημα, από τους λάτρεις του ίδιου “θεού”, των club, του χρήματος και του κατεστημένου της παγκοσμιοποίησης

Του Ειδικού συνεργάτη / olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου