Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Η πανδημία καταστρέφει τη δημοκρατία ...

 Άνθρωποι πεινούσαν κατά τη διάρκεια του  lockdown. Έτσι, ο Φράνσις Ζάακε, μέλος του κοινοβουλίου της Ουγκάντας, αγόρασε λίγο ρύζι και ζάχαρη για να το παραδώσει στους άπορους ψηφοφόρους του. 

Για αυτήν την φιλανθρωπική πράξη συνελήφθη. Ο κ. Ζάακε είναι μέλος της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιουέρι Μουσεβένι διέταξε ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να χορηγήσει επισιτιστική βοήθεια. Οποιοσδήποτε άλλος το κάνει μπορεί να κατηγορηθεί για δολοφονία, ο κ. Μουσεβένι έχει απειλήσει, καθώς μπορεί να το κάνει με άτακτο τρόπο, να προσελκύσει πλήθη και έτσι να διαδώσει τον κοροναϊό.

Ο κ. Ζάακε ήταν προσεκτικός ώστε μην θέσει τους ψηφοφόρους του σε κίνδυνο. Αντί να συγκλίνουν τα πλήθη σε ένα μέρος για να παραλάβουν τα πακέτα, τα είχε παραδώσει στις πόρτες των ανθρώπων με μοτοσικλέτα-ταξί. Παρ 'όλα αυτά, την επόμενη μέρα η αστυνομία και οι στρατιώτες πήδηξαν πάνω από το φράχτη του, ενώ έκανε ντουζ και μπήκαν στο σπίτι του.

Τον έσυραν σε ένα φορτηγό και τον πέταξαν σε ένα κελί. Λέει ότι τον χτύπησαν, τον κλωτσούσαν και τον τραυμάτισαν, συνέθλιψαν τους όρχεις του, ψέκασαν μια χημική ουσία στα μάτια του που προκαλεί τύφλωση, τον αποκάλεσαν σκύλο και του είπαν να εγκαταλείψει την πολιτική. Ισχυρίζεται ότι κάποιος χλεύαζε: «Μπορούμε να κάνουμε ό, τι θέλουμε σε σας ή ακόμη και να σας σκοτώσουμε ... Κανείς δεν θα διαδηλώσει επειδή βρίσκονται σε περιορισμό στο σπίτι». Η αστυνομία λέει ότι προκάλεσε μόνος τους τραυματισμούς και ψάχνει για τη συμπάθεια ξένων χορηγών.

Οι κατηγορίες εναντίον του απορρίφθηκαν τελικά, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές. «Ο πρόεδρος δεν θέλει η αντιπολίτευση να δώσει φαγητό», λέει ο κ. Ζάακε, ο οποίος περπατά με πατερίτσες και φοράει γυαλιά ηλίου για να προστατεύσει τα μάτια του. «Ξέρει ότι οι άνθρωποι θα μας συμπαθήσουν [αν το κάνουμε].»

Η πανδημία ήταν τρομερή όχι μόνο για το ανθρώπινο σώμα αλλά και για το σώμα της πολιτικής. Το Freedom House, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, μετρά 80 χώρες όπου η ποιότητα της δημοκρατίας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη της πανδημίας.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τόσο δικτατορίες που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα άσχημα όσο και δημοκρατίες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, όπου τα πρότυπα έχουν υποβαθμιστεί. Μόνο μία χώρα, το Μαλάουι, έχει βελτιωθεί (βλ. Χάρτη). Ο Covid-19 «πυροδότησε μια κρίση για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστηρίζουν η Sarah Repucci και η Amy Slipowitz του Freedom House. Η παγκόσμια ελευθερία μειώνεται λίγο πριν από την οικονομική κρίση της περιόδου 2007-08, σύμφωνα με τους ίδιους. Το Covid-19 έχει επιταχύνει αυτήν την προϋπάρχουσα τάση με διάφορους τρόπους.

Η ασθένεια αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για κάθε έθνος. Οι κυβερνήσεις έχουν, αναλόγως, αναλάβει επείγουσες εξουσίες για την αντιμετώπισή της. Αλλά αυτές οι εξουσίες μπορούν να τύχουν κατάχρησης. Οι κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει επιλεκτικά τις διαμαρτυρίες με το σκεπτικό ότι ενδέχεται να διαδώσουν τον ιό, αλλά στην ουσία για να σιωπήσουν τους κριτικούς και να μετατρέψουν σε αποδιοπομπαίο τράγο τις μειονότητες.

Έχουν χρησιμοποιήσει τα επείγοντα μέτρα για να παρενοχλήσουν τους αντιφρονούντες. Και έχουν εκμεταλλευτεί μια γενική ατμόσφαιρα συναγερμού. Με την προσοχή όλων στο covid-19, οι απολυταρχικοί ηγέτες και οι επίδοξοι μιμητές τους, μπορούν να κάνουν κάθε οτιδήποτε ασφαλείς, γνωρίζοντας ότι ο υπόλοιπος κόσμος μόλις θα το παρατηρήσει, πόσο μάλλον θα αντισταθεί.

Η μέτρηση της επίδρασης της πανδημίας στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δύσκολη. Χωρίς το covid-19, οι ηγέτες της Κίνας θα είχαν προκαλέσει θηριωδίες στους Μουσουλμάνους Ουιγούρους φέτος; Θα είχε αρπάξει ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης σχεδόν απόλυτες δυνάμεις; Θα εκτελούνταν 15 πολιτικοί κρατούμενοι την Αίγυπτο σε ένα σαββατοκύριακο αυτό το μήνα;

Ισως. Αλλά αυτές οι εξοργιστικές πράξεις σίγουρα θα αντιμετώπιζαν ισχυρότερη αντιπολίτευση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Βεβαίως, η τρέχουσα αμερικανική διοίκηση κάνει λιγότερο φασαρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα από ό, τι οι προηγούμενες και το covid-19 δεν το άλλαξε αυτό. Αλλά η φωνή του Λευκού Οίκου δεν είναι η μόνη που μετράει.

Το προηγούμενο έτος ήταν μια χρονιά μαζικών διαμαρτυριών, που έπληξαν έξι ηπείρους, έριξαν πέντε κυβερνήσεις (Αλγερία, Βολιβία, Ιράκ, Λίβανος και Σουδάν) και ανάγκασαν άλλες να επανεξετάσουν τις μη δημοφιλείς πολιτικές, όπως στη Χιλή, τη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ. Φέτος, αντίθετα, οι κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει μαζικές συγκεντρώσεις για την επιβολή της κοινωνικής απόστασης. Για πολλούς, αυτό είναι εξαιρετικά βολικό.

Για παράδειγμα, στην Ινδία, τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, η μεγαλύτερη εκστρατεία πολιτικής αντίστασης για δεκαετίες ξέσπασε λίγο πριν από την πανδημία. Για 100 ημέρες διαδηλωτές διαδήλωσαν εναντίον προτεινόμενων αλλαγών στους νόμους περί ιθαγένειας που θα μπορούσαν να κάνουν διακρίσεις εναντίον μουσουλμάνων και ενδεχομένως να καταστήσουν εκατομμύρια από αυτούς ανιθαγενείς. Αυτές οι διαμαρτυρίες εξαφανίστηκαν μετά την επιβολή απαγόρευσης ως απάντηση στο covid-19, καθώς δεν ήταν πλέον δυνατή η κατάληψη των δρόμων.

Αργότερα, όταν η ινδουιστικό-εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi άρχισε να επιβάλλει αυστηρά τοπικά  lockdown , ξεχώρισε τις γειτονιές που είχαν διαμαρτυρηθεί, σε πολλές από τις οποίες έμεναν μουσουλμάνοι. Οδοφράγματα της αστυνομίας κλείδωσαν μέσα τους κατοίκους για εβδομάδες.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση δήλωσε ότι στην προσεχή κοινοβουλευτική σύνοδο δεν θα υπάρξει Ώρα Ερωτήσεων για την αντιπολίτευση και κανένα νομοσχέδιο ιδιωτικών μελών - μακροχρόνια θεσμικά όργανα που επιτρέπουν στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ρωτήσουν άμεσα την κυβέρνηση. Η δικαιολογία: οι κίνδυνοι για την υγεία του covid-19, καθώς και οι ισχυρισμοί ότι σε μια κρίση, ο νομοθετικός χρόνος ήταν πολύτιμος για να σπαταληθεί σε μια θορυβώδη συζήτηση. Η αντιπολίτευση αποχώρησε, επιτρέποντας στον κ. Modi να περάσει 25 νομοσχέδια σε τρεις ημέρες. Στη συνέχεια ανέστειλε τη βουλευτική σύνοδο οκτώ ημέρες νωρίτερα, έχοντας ξεχάσει προφανώς την προηγούμενη δικαιολογία ότι ο χρόνος ήταν πολύτιμος.

Στην αρχή της κρίσης, ο κ. Modi, ο οποίος έχει ταλέντο στην πολιτική θεατρικότητα, κάλεσε τους πολίτες να χτυπήσουν γλάστρες και αργότερα να ανάψουν ιερούς φανούς, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αυτές οι εκδηλώσεις, που ανέλαβαν οι υποστηρικτές του με χαρά, δεν ήταν αυθόρμητες εκφράσεις υποστήριξης για γιατρούς και νοσηλευτές, όπως παρόμοιες εκδηλώσεις στην Ιταλία, την Ισπανία ή τη Βρετανία. Αντίθετα, ήταν μια επίδειξη της δύναμης του κ. Modi.

Ο HL Mencken, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, έγραψε κάποτε ότι «ολόκληρος ο στόχος της πρακτικής της πολιτικής είναι να κρατήσει τον λαό σε ανησυχία (και ως εκ τούτου σε ανάγκη να οδηγηθεί στην ασφάλεια) από μια ατέλειωτη σειρά από τέρατα, τα περισσότερα από αυτά φανταστικά.» Θα μπορούσε να προσθέσει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν πραγματική αιτία ανησυχία, έχουν ακόμη εντονότερη ανάγκη να οδηγηθούν στην ασφάλεια. Μερικοί εμπιστεύονται τους λογικούς υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων που βασίζονται σε στοιχεία. Άλλοι εμπιστεύονται τους ισχυρούς.

Ο κ. Modi έχει συγκεντρώσει κολοσσιαίες μετρήσεις αποδοχής φέτος, ακόμη και όταν προεδρεύει σε μια διπλή καταστροφή μαζικού θανάτου και οικονομικής ύφεσης. Το ίδιο ισχύει και για τον Rodrigo Duterte στις Φιλιππίνες, παρά το μεγαλύτερο φορτίο που αναφέρθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία. Οι αριθμοί δημοσκόπησης του κ. Duterte μπορεί να έχουν χρωματιστεί από το φόβο. Εκτέλεσε χιλιάδες ανθρώπους, υποτιθέμενους υπόπτους εγκληματίες,  χωρίς δίκη, μια εκστρατεία που φαίνεται να έχει εντατικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά πολλοί Φιλιππινέζοι θαυμάζουν το ζοφερό του στυλ - επεκτείνοντας την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν ακόμη χρόνο τον περασμένο μήνα, απαγορεύοντας προσωρινά πολλές νοσοκόμες να πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό και ενώ κάποιο ορκίζονται να δοκιμάσουν στον εαυτό τους το πρώτο εμβόλιο covid-19 για να δείξουν ότι είναι ασφαλές.

Δημοφιλής, θα γίνεις δημοφιλής

O θαυμασμός για τον Jair Bolsonaro, τον μιλιταριστή πρόεδρο της Βραζιλίας, είναι τόσο υψηλός όσο ποτέ, παρά τις περισσότερες από 5 εκατομμύρια περιπτώσεις covid-19 και περισσότερους από 150.000 θανάτους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχει χορηγήσει βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε 67 εκατομμύρια Βραζιλιάνους σε ανέχεια, αλλά η στάση αυτή απευθύνεται επίσης σε πολλούς ψηφοφόρους. Πήρε το covid-19 και ανέκαμψε, αναγνωρίζοντας το ιστορικό του ως αθλητή. Δήλωσε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε [τον ιό] σαν άντρες, κατάρα, όχι σαν μικρά αγόρια». Κατηγορεί τους τοπικούς κυβερνήτες ότι φοβούνται τόσο πολύ την ασθένεια που καταστρέφουν άσκοπα τα προς το ζην των ανθρώπων.

Αυτό βρίσκει χορδή σε μερικούς. Όταν το κλείδωμα του Σάο Πάολο ήταν στο πιο έντονο σημείο του, ένα κατάστημα ρούχων έδινε παράνομα προϊόντα στους πελάτες μέσα από μια μικροσκοπική μεταλλική πόρτα. «Οι κυβερνήτες σταμάτησαν τις πωλήσεις για να βλάψουν την οικονομία και να κάνουν το Μπολσονάρο να φαντάζει αρνητικός, γκρινιάζει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος μοιράστηκε την απορριπτική στάση του προέδρου του έναντι του covid-19. «Οι αριθμοί θανάτων είναι ψέμα», είπε: «Φοράω μόνο αυτή τη μάσκα από σεβασμό για τους πελάτες μας. Δεν τη χρειάζομαι».

Οι δυνατοί βρίσκουν ευκολότερο να εντυπωσιάζουν τις μάζες όταν ελέγχουν τις ειδήσεις. Τον Απρίλιο, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, μέτρησαν 38 χώρες που χρησιμοποίησαν τον κοραναϊό ως δικαιολογία για να παρενοχλήσουν κρίσιμα μέσα. Ο αριθμός αυτός έχει πλέον υπερδιπλασιαστεί, σε 91, λέει το Freedom House.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ποινικοποιήσει «ψεύτικες ειδήσεις» σχετικά με την πανδημία. Συχνά, αυτό σημαίνει σχολιασμό που δυσαρεστεί το κυβερνών κόμμα. Το καθεστώς της Νικαράγουα σχεδιάζει να απαγορεύσει ειδήσεις που "προκαλούν συναγερμό, φόβο ή άγχος". Το Ελ Σαλβαδόρ ξεκίνησε εκ νέου ένα κρατικό τηλεοπτικό τμήμα, έχοντας ξεφορτωθεί 70 δημοσιογράφους από τότε που ο Πρόεδρος Nayib Bukele ήρθε στην εξουσία πέρυσι. «Παρακολουθώ μια πολύ ισορροπημένη εκπομπή ειδήσεων», χαμογέλασε ο κ. Bukele. «Δεν ξέρω τι θα δει η αντιπολίτευση».

Όποιος στη Ζιμπάμπουε δημοσιεύει ή διαδίδει «ψευδείς» πληροφορίες σχετικά με έναν αξιωματούχο ή που εμποδίζει την αντίδραση στην πανδημία, αντιμετωπίζει έως και 20 χρόνια φυλάκισης. Δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να επισκεφθούν στο νοσοκομείο τρεις ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή, που είχαν απαχθεί, βασανιστεί και αναγκάστηκε να πιει ούρα από μπράβους του κυβερνώντος κόμματος.

 

Σε όλο τον κόσμο, συνηθισμένοι άνθρωποι, επίσης, γοητεύονται. Περίπου 116 δημοσιογράφοι πολίτες είναι σήμερα φυλακισμένοι, αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Στο Ουζμπεκιστάν, οι άνθρωποι που εισέρχονταν σε εγκαταστάσεις καραντίνας έπρεπε να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους, υποτίθεται για να αποτρέψουν τη διάδοση των ιών από τις συσκευές, αλλά στην πραγματικότητα ώστε να μη μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες από τις άσχημες συνθήκες στο εσωτερικό τους.

Οι γιατροί, που βλέπουν τα φιάσκο του covid-19 από κοντά, αντιμετωπίζουν επιπλέον πίεση για να το βουλώσουν. Οι κυβερνήτες της Κίνας σίγασαν τους  γιατρούς στο Γουχάν, οι οποίοι χτύπησαν τον συναγερμό για τον νέο ιό. Η λογοκρισία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Εάν η Κίνα άκουγε τους γιατρούς και είχε ενεργήσει γρηγορότερα για να περιορίσει την ασθένεια, δεν θα είχε εξαπλωθεί τόσο γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, άλλα καθεστώτα έχουν αντιγράψει το παράδειγμα της Κίνας. Τον Σεπτέμβριο η τουρκική ιατρική ένωση κατηγόρησε την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι υποβαθμίζει την επιδημία. Ένας σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος ζήτησε το κλείσιμο της ομάδας και οι ηγέτες της τέθηκαν υπό διερεύνησαν για πρόκληση «πανικού».

Ωστόσο, οι γιατροί είχαν δίκιο. Το υπουργείο Υγείας αργότερα παραδέχτηκε ότι τα καθημερινά στοιχεία του δεν περιελάμβαναν ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ένας νομοθέτης της αντιπολίτευσης μοιράστηκε ένα έγγραφο που υποδηλώνει ότι ο πραγματικός αριθμός περιπτώσεων σε μία μέρα τον Σεπτέμβριο ήταν 19 φορές ο επίσημος αριθμός.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου λέει ότι αντιμετωπίζει αξιοθαύμαστα την πανδημία. Δεκάδες γιατροί συνελήφθησαν γιατί ισχυρίζονται κάτι διαφορετικό, όπως και πολλοί δημοσιογράφοι. Ένας, ο Μοχάμεντ Μονίρ, πέθανε από το covid-19 καθώς μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης.

Από τις 24 χώρες που είχαν προγραμματίσει εθνικές εκλογές μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, εννέα διαταράχθηκαν από την πανδημία. Ορισμένες καθυστερήσεις ήταν δικαιολογημένες. Ωστόσο, όπως έδειξε η Νότια Κορέα, η ψηφοφορία μπορεί να γίνει με ασφάλεια εάν ληφθούν κατάλληλες προφυλάξεις. Ορισμένες άλλες κυβερνήσεις δεν βιάστηκαν. Ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα Gotabaya Rajapaksa διέλυσε το κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση τον Μάρτιο και δεν επέτρεψε νέες εκλογές μέχρι τον Αύγουστο. Εν τω μεταξύ, κυβέρνησε τη χώρα χωρίς νομοθέτες για να τον ελέγχουνι.

Στο Χονγκ Κονγκ, οι υποψήφιοι υπέρ της δημοκρατίας αναμένονταν να πάνε καλά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αναφερόμενος στον κίνδυνο του covid-19, οι κομμουνιστές ηγέτες της περιοχής τους καθυστέρησαν για ένα χρόνο.

Οι εκλογές του Μπουρούντι τον Μάιο πιθανότατα δεν θα ήταν ποτέ καθαρές, αλλά ο ιός παρείχε την τέλεια δικαιολογία για να αποκλείσουν τους ενοχλητικούς ξένους παρατηρητές. Δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές τους είπαν ότι θα έπρεπε να μπουν καραντίνα κατά την άφιξή τους στη χώρα για 14 ημέρες, χάνοντας έτσι την ψηφοφορία.

Στη Ρωσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στρέψει τον ιό προς όφελός του. Μεταβίβασε την ευθύνη για ένα αυστηρό lockdown  στους περιφερειακούς κυβερνήτες, αλλά στη συνέχεια πήρε τα εύσημα για τη χαλάρωσή του. Το καλοκαίρι διεξήγαγε ένα συνταγματικό ψευδο-δημοψήφισμα για να παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2036. Επικαλούμενος τη δημόσια υγεία, επέκτεινε την ψηφοφορία σε μια εβδομάδα και επέτρεψε στους ανθρώπους να ψηφίσουν από το σπίτι, σε αυλές, σε παιδικές χαρές και πάνω σε κούτσουρα. Η ψηφοφορία ήταν αδύνατη να παρατηρηθεί ή να επαληθευτεί. Ο κ. Πούτιν δήλωσε μια ηχηρή νίκη. Το Κοινοβούλιο ψήφισε να αλλάξει μόνιμα τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Σε χώρες με πολύ λίγους ελέγχους και ισορροπίες, κανόνες για τον περιορισμό του ιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Σε έναν σκοτεινό δρόμο στη Σενεγάλη, ένας αστυνομικός σταμάτησε πρόσφατα ένα ταξί και συνέλαβε τον οδηγό επειδή φορούσε τη μάσκα κατά του covid στο πηγούνι του. Μετά από 45 λεπτά, οργισμένος, ο οδηγός επέστρεψε στο όχημά του. Ο αστυνομικός τον είχε απειλήσει με τρομερή τιμωρία, εκτός κι αν έδινε κάποια μετρητά, εξήγησε στον επιβάτη του, δημοσιογράφο του The Economist. Οδήγησε όσο πιο γρήγορα μπορούσε, βρίζοντας.

Ενώ οι μικροί αξιωματούχοι κάνουν κατάχρηση των κανόνων για να πληρώσουν τους μισθούς τους, οι ισχυροί κάνουν  κατάχρηση συνήθως για να συντρίψουν τη διαφωνία. Η αστυνομία επιτέθηκε σε πολίτες σε 59 χώρες και τους κράτησε σε 66 για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία. Η βία ήταν πιο συχνή σε χώρες που το Freedom House χαρακτηρίζεται ως «εν μέρει ελεύθερες», όπου οι άνθρωποι δεν φοβούνται ακόμη πολύ να διαμαρτυρηθούν, αλλά οι κυβερνήτες τους θα ήθελαν να είναι.

Στη Ζιμπάμπουε, για παράδειγμα, πολλοί από τους 34 νέους κανονισμούς που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια εθνικού κλειδώματος εξακολουθούν να ισχύουν και έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μυριάδες καταχρήσεις. Τον Σεπτέμβριο, το Φόρουμ των ΜΚΟ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ζιμπάμπουε, δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία αναφέρονται 920 περιπτώσεις βασανιστηρίων, εξωδικαστικών δολοφονιών, παράνομων συλλήψεων και επιθέσεων εναντίον πολιτών από τις υπηρεσίες ασφαλείας κατά τις πρώτες 180 ημέρες κλειδώματος. Ένας άντρας αναγκάστηκε να κυλήσει σε ακατέργαστα λύματα. Πολλο΄λι δέχτηκαν τις επιθέσεις σκύλων πάνω τους. Δεκάδες ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί ή ξυλοκοπηθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην υπουργού Οικονομικών. Υπήρχαν πάρα πολλές καθημερινές περιπτώσεις εκφοβισμού και παρενόχλησης για να μετρηθούν.

Πολλοί απολυταρχικοί ηγέτες φθείρουν επίσης τους  προ-πανδημικούς ελέγχους σχετικά με τη δύναμή τους. Η Νικαράγουα δανείστηκε μια ιδέα από τον κ. Πούτιν: ένας νόμος θα απαιτήσει από ΜΚΟ που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση να εγγραφούν ως «ξένοι πράκτορες». Η Ινδία χρησιμοποίησε παρόμοιους κανόνες για να κλείσει το τοπικό σκέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο έκλεισε τον Σεπτέμβριο μετά το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της.

Στο Καζακστάν διεξάγονται δίκες μέσω Zoom, με αποτέλεσμα ορισμένοι κατηγορούμενοι σε πολιτικά κατηγορούμενες υποθέσεις να διαμαρτύρονται ότι αυτό καθιστά εύκολο για τους δικαστές να έχουν επιλεκτική ακρόαση. Ο Alnur Ilyashev, ένας υπέρμαχος της δημοκρατικής εκστρατείας, ο οποίος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια περιορισμένης κυκλοφορίας για «διάδοση ψευδών πληροφοριών», δήλωσε ότι δεν μπορούσε πάντα να ακούσει τη δική του δίκη.

Τίποτα δεν εξαπλώνεται όπως ο φόβος

Ο πανικός για μια μεταδοτική ασθένεια κάνει τους ανθρώπους παράλογους και ξενοφοβικούς. Μια μελέτη το 2015 από τον Huggy Rao του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και τον Sunasir Dutta του Πανεπιστημίου της Μινεσότα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να προτιμούν τη νομιμοποίηση παράτυπων μεταναστών, εάν τους λένε για ένα νέο στέλεχος γρίπης. Πολλοί απολυταρχικοί ηγέτες, ακόμη και αν δεν έχουν διαβάσει την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, αντιλαμβάνονται ότι οι κατηγορίες ομάδων στο περιθώριο είναι ένας καλός τρόπος για να κερδίσουν υποστήριξη.

Η κυβέρνηση του Modi αναφέρει τους μουσουλμάνους ως υπερμεταδότες του ιού. Η Βουλγαρία επέβαλε αυστηρότερα κλειδώματα στις γειτονιές των Ρομά απ 'ό, τι σε άλλες. Οι θρησκευτικές αρχές της Τουρκίας κατηγορούν τους ομοφυλόφιλους. Αξιωματούχοι της Μαλαισίας κατηγορούν τους διακινούμενους εργαζόμενους, μερικοί από τους οποίους έχουν ραβδιστεί και απελαθεί.

Οι μειονότητες είχαν μια ιδιαίτερα ζοφερή περίοδο στη Μιανμάρ. Η Aung San Suu Kyi, de facto πρόεδρος της χώρας, απείλησε με σοβαρές κυρώσεις κατοίκους που επανέρχονται στη χώρα παράνομα. Οι άνθρωποι το κατάλαβαν αυτό ως αναφορά στους Ροχίνγκια, μια διωγμένη μουσουλμανική ομάδα, περίπου 1 εκατομμύριο εκ των οποίων έχουν φύγει σε γειτονικές χώρες. Η φήμη ότι οι Ροχίνγκες μολύνουν το έθνος εξαπλώθηκε γρήγορα. Μια γελοιογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο έδειξε έναν άνδρα Ροχίνγκια, που χαρακτηρίζεται ως «παράνομος παρεισδύων», διασχίζοντας τα σύνορα, μεταφέροντας το covid-19.

Εν τω μεταξύ, ένας αναλυτής του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η πανδημία «ενδυνάμωσε» τον στρατό της Μιανμάρ, ο οποίος έχει εντείνει τον πόλεμο εναντίον των αποσχιστικών. Ο στρατός Arakan, μια ομάδα ανταρτών, πρόσφερε εκεχειρίες τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Όλες απορρίφθηκαν. Τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο στρατός βομβάρδισε πολίτες, κατέστρεψε χωριά και βασάνισε μη μαχητές, λέει η Διεθνής Αμνηστία. Περίπου 200.000 έχουν καταφύγει σε στρατόπεδα για εκτοπισμένους, σύμφωνα με μια τοπική ΜΚΟ, το Συνέδριο Εθνικής Ραχίν. Από τότε που χτύπησε το covid-19, οι δωρεές μειώθηκαν και η προμήθεια τροφίμων στα στρατόπεδα μειώθηκε.

Οι απολυταρχικοί ηγέτες δεν τα βρήκαν όλα με το μέρος τους φέτος. Η πανδημία έχει εξαντλήσει τους οικονομικούς τους πόρους. Τα οικονομικά τους θα εξακολουθούν να είναι ασταθή ακόμη και όταν βρεθεί ένα εμβόλιο και η δικαιολογία της δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της ελευθερίας δεν είναι πλέον εύλογη.

Και οι άνθρωποι ανθίστανται. Αν και 158 χώρες επέβαλαν περιορισμούς στις διαδηλώσεις, μεγάλες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε τουλάχιστον 90 από την έναρξη της πανδημίας. Εξαγριωμένα πλήθη στο Κιργιζιστάν αυτό το μήνα ανάγκασαν την κυβέρνηση να διατάξει την επανάληψη των νοθευμένων εκλογών. Οι διαδηλώσεις στη Νιγηρία ώθησαν την κυβέρνηση να διαλύσει μια διαβόητη αστυνομική μονάδα που τελούσε σε βασανιστήρια και δολοφονίες, στις 11 Οκτωβρίου. Οι μαζικές συγκεντρώσεις στη Λευκορωσία μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν τις εκλογές εκεί, αλλά κατέστησαν σαφές ότι ο δικτάτορας, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει χάσει τη συγκατάθεση του λαού του.

Τα ιδρύματα επίσης ανθίσταται. Ένα δικαστήριο στο Λεσότο απαγόρευσε στον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει τον ιό ως δικαιολογία για να κλείσει το κοινοβούλιο. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Ρωσίας αρνούνται να απορροφηθούν ακόμη και μετά τη δηλητηρίαση του κύριου ηγέτη τους, Alexei Navalny.

Με λίγη τύχη, όταν το covid-19 τελικά υποχωρήσει, η παγκόσμια ατμόσφαιρα φόβου θα υποχωρήσει μαζί του. Οι άνθρωποι μπορεί να βρουν την ικανότητα να φροντίζουν λίγο περισσότερο για τις επιθέσεις που συμβαίνουν πολύ μακριά, ή σε άτομα που δεν μοιάζουν με τον εαυτό τους. Μπορούν ακόμη και να εκλέξουν ηγέτες που μιλούν για καθολικές αξίες. Αλλά προς το παρόν, οι προοπτικές είναι ζοφερές.

Πήγη: economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου