Οχι μόνο λόγω της αναπάντεχης, διεθνώς, σφοδρότητας του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Αλλά και της
ολιγωρίας της κυβέρνησης, που δεν προετοίμασε τη χώρα και το Σύστημα
Υγείας να το αντιμετωπίσει.
Το υβριδικό lockdown που επέλεξε ο
Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του
κορονοϊού βάζει, ουσιαστικά, λουκέτο επ’ αόριστον στην εστίαση, και
αποτελεί το έσχατο μέτρο πριν από το καθολικό κλείσιμο της οικονομίας.
Η απόφαση ελήφθη υπό τις δραματικές διαπιστώσεις των λοιμωξιολόγων ότι η διασπορά του κορονοϊού απειλεί να βγει εντελώς εκτός ελέγχου, με τις συντηρητικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 2.000 ημερήσια κρούσματα εντός του Σαββατοκύριακου και, κυρίως, μετά την προειδοποίηση ότι το ΕΣΥ κινδυνεύει να δοκιμάσει τα όριά του ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης αρκετά μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας και ιδιαιτέρως ο επικεφαλής της καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας υπέδειξαν την εστίαση και τις συναθροίσεις σε καφέ και μπαρ ως βασική εστία «υπερμετάδοσης» του ιού. Την συγκεκριμένη υπόδειξη είχε αφήσει να διαφανεί και δημοσίως ο καθηγητής Τσιόδρας στην τελευταία δημόσια ενημέρωση, δηλώνοντας πως ο ίδιος δεν έχει πάει σε καφέ ή εστιατόριο από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από την Δευτέρα έπαιξαν δύο παράγοντες: Ο ένας ήταν η σταθερή εκτίναξη την τελευταία εβδομάδα και ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων που πλέον τείνουν να μπουν σε ρυθμούς ραγδαίου διπλασιασμού. Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 1.690 κρουσμάτων μόνον κορύφωση δεν αποτελεί κατά τους ειδικούς της επιτροπής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ο δεύτερος, ακόμη πιο καθοριστικός, παράγοντας ήταν ότι διαπιστώνεται ήδη ισχυρή, έως οριακή, πίεση του συστήματος Υγείας με τον αριθμό των διασωληνωμένων και την πληρότητα των ΜΕΘ κορονοϊού να αυξάνονται κατακόρυφα.
Χθες, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε σε νέο ρεκόρ - στους στους 128, και αυξήθηκε κατά 14 ασθενείς μέσα σε ένα 24ωρο. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε ότι ήδη «έχει καλυφθεί το 70 με 75% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για κοροναϊό στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», ενώ ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε πως «με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας».
Με βάση, δε, τα στοιχεία που ο ίδιος έδωσε η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι στη Δυτική Μακεδονία 100%, Κεντρική Μακεδονία 46%, Ήπειρος 40%, Αττική 61%, Θεσσαλονίκη 60% και Θεσσαλία 40%.
Η κατάσταση κρίνεται οριακή, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα όπου οι εισαγωγές ασθενών με covid -19 έχουν τετραπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ αυξάνονται συνεχώς και οι μολύνσεις μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού. Στο «Παπανικολάου» 20 υγειονομικοί βρέθηκαν θετικοί στον ιο, τα εξωτερικά ιατρεία έκλεισαν και τα χειρουργεία ακυρώθηκαν ενώ μολύνθηκαν ασθενείς και στην καρδιολογική. Στην Αθήνα, το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα νοσοκομεία ανακοινώνουν αναστολές των τακτικών και προγραμματισμένων χειρουργείων, ενώ η τελευταία εστία μαζικών κρουσμάτων στο υγειονομικό προσωπικό ήταν το «Αγιος Σάββας».
Πίσω από αυτά τα δεδομένα και αυτούς τους αριθμούς αναδεικνύεται πλήρως η αδράνεια της κυβέρνησης που, επί οκτώ μήνες, δεν έκανε ουσιαστικά τίποτε για να ενισχύσει τις δυνατότητες του ΕΣΥ. Το πρώτο lockdown είχε τεράστιο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία, δεν αξιοποιήθηκε όμως για να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού.
Η ενίσχυση του ΕΣΥ, άλλωστε, απουσιάζει και από τα νέα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός, όπως απουσιάζει και οποιαδήποτε μέριμνα για την αποσυμφόρηση των αστικών συγκοινωνιών παρά τις αποκαλύψεις τόσο για τα παροπλισμένα οχήματα όσο και για το αποσπασμένο προσωπικό, ακόμη και στο γραφείο του ίδιου του υπουργού Μεταφορών.
Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση «στραγγαλίζει» την εστίαση, με αμφίβολο και πάλι αποτέλεσμα, προειδοποιώντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι το καθολικό lockdown. Και ως, συνήθως, παραπέμπει την όποια - πιθανή πια - τραγωδία στην περίφημη «ατομική ευθύνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου