Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Νέος εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis 678 εκατομμύρια... για δωροδοκίες σε γιατρούς... !!!

Η Novartis συμφώνησε με τις αμερικανικές Αρχές να καταβάλει περίπου 700 εκατ. δολάρια για να κλείσει άλλη μια υπόθεση διαφθοράς, που αφορά πανάκριβα δώρα σε γιατρούς με ανταλλάγματα.

Συγκεκριμένα, η...
φαρμακευτική καλείται να καταβάλει 678 εκατ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση και σε άλλα κράτη προκειμένου να λύσει εξωδικαστικά την αγωγή για ένα πρόγραμμα «ομιλητών», που έτρεχε από το 2002 έως το 2011.

Στο πλαίσο του προγράμματος αυτού, με το πρόσχημα επιμορφωτικών συγκεντρώσεων, ξόδεψε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για εξεζητημένα γεύματα, σκάφη, εκδρομές σε θέρετρα με γκολφ, αθλητικές εκδηλώσεις και αμοιβές ομιλητών.


Είναι χαρακτηριστικό πως οι γιατροί συχνά δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν παρουσιάσεις στις λεγόμενες διαλέξεις και ότι υπήρξαν ελάχιστες ή καθόλου συζητήσεις σχετικά με την ιατρική στις εκδηλώσεις αυτές, σύμφωνα με τον διακανονισμό.

Για παράδειγμα ένας γιατρός, ο οποίος έγραψε περισσότερες από 8.000 συνταγές για φάρμακα της Novartis, έλαβε 320.000 δολάρια. Ένας άλλος γιατρός που έγραψε 9.000 συνταγές έλαβε 220.000 δολάρια και ένας τρίτος γιατρός που έγραψε 3.600 συνταγές πληρώθηκε πάνω από 200.000 δολάρια.

Ο διακανονισμός της αγωγής ανακοινώθηκε από τον γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν, Όντρει Στράους, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία έκανε φανφάρες με «αμοιβές διαλέξεων, υπερβολικά γεύματα και πανάκριβα ποτά που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από δωροδοκίες για να ζητήσουν από τους γιατρούς σε όλη τη χώρα να συνταγογραφήσουν φάρμακα της Novartis».

Ο Γουίλιαμ Σουίνι Τζ. επικεφαλής του γραφείου FBI της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η συμπεριφορά της εταιρείας ήταν «κατακριτέα και ανέντιμη».

Ο Vas Narasimhan, διευθύνων σύμβουλος της Novartis, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία έχει ήδη αλλάξει, «με νέα ηγεσία, ισχυρότερη κουλτούρα και πιο ολοκληρωμένη δέσμευση για την ηθική που είναι ενσωματωμένη στην καρδιά της εταιρείας μας».

«Με αυτές τις συμφωνίες σηματοδοτούμε ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία καθώς συνεχίζουμε να μελετούμε την ιατρική για να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε τις ζωές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Narasimhan.

Πριν από μερικές ημέρες η Novartis συμφώνησε να καταβάλει στο αμερικανικό Δημόσιο πρόστιμα 345 εκατ. δολαρίων για τη «μηχανή» εξαγοράς και επηρεασμού αξιωματούχων, γιατρών και άλλων παραγόντων του κυκλώματος που είχε στήσει στην Ελλάδα, στη Νότια Κορέα και στο Βιετνάμ. Τα 310 εκατ. των προστίμων αφορούν τις δωροδοκίες στη χώρα μας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου