Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων...!!!

Η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) υπέβαλε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλείων και Πετρελαϊκών Εργασιών της Τουρκίας, για την έγκριση επιπλέον αδειών ερευνών για πετρέλαιο σε 7 οικόπεδα στη Μεσόγειο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας,

  με κωδικούς T18, T19, U18, U19, T16, T17, U16, σε μια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης στα δυτικά και Κύπρου στα ανατολικά.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως στις 30 Μαΐου 2020.
Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως αναφέρει το skai.gr, είναι πως η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και στα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια.
Με αυτή την κίνησή της, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας ότι οι περιοχές ανήκουν στη δική της υφαλοκρηπίδα και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το skai.gr, ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι’ αυτό.
Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκικολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.
Σύμφωνα με το skai.gr, το ελληνικό ΥΠΕΞ γνωρίζει περί του ζητήματος, έχουν γίνει οι συσκέψεις και υπάρχει κατάλογος ενεργειών που θα αρχίσουν να εκδηλώνονται ήδη από αύριο.

Πηγή: capital.gr με πληροφορίες από skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου