Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Η Ελλάδα στην μετά – κορωνοϊό εποχή...!!!


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                      
Το ερώτημα..., «που πάει οικονομικά, η Ελλάδα...;;;», κυριαρχεί στα χείλη όλων μας.!

Μετά από 10 χρόνια μνημονίων, - που επιβλήθηκαν στην πατρίδα μας για άλλους δίκαια, για άλλους άδικα..., για όλους όμως σκληρά κι επίπονα - , η εθνική μας οικονομία, στα πρώτα μεταμνημονιακά βήματά της δέχτηκε την μεγάλη κι απρόσμενη κατραπακιά του κορωνοϊού. Είτε, ο εν λόγω ιός, είναι προϊόν εργαστηρίου, είτε φυσική εξέλιξη..., αναμφίβολα και σαφέστατα προκαλεί τριγμούς στην οικονομία της χώρας μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο.!

Πέραν, της όποιας πολιτικής, - συμπολιτευτικής ή αντιπολιτευτικής διάθεσης και προσέγγισης - , ας προσπαθήσουμε να διαβάσουμε απλά και μόνον τους αριθμούς :

1)   Εκθέσεις για την Ελληνική Οικονομία :
Η ευρωπαΪκή επιτροπή, στην εαρινή έκθεσή της, για τις οικονομίες της ευρωζώνης, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία, προεξοφλεί ύφεση 9,75% για εφέτος – βαθύτερη ακόμη και από την Ιταλία – και περιμένει ότι θα χαθούν 160.000 θέσεις εργασίας με την ανεργία να φθάνει στο 20%. Βλέπει επίσης αποπληθωρισμό, έλλειμμα στο 6,4% του ΑΕΠ και καθίζηση των επενδύσεων κατά 30%. Η εν λόγω εκτίμηση της κομισιόν, βρίσκεται πολύ κοντά σε εκείνη του ΔΝΤ, που μετράει την ύφεση γύρω στο 10% κι απέχει μακράν από το ήπιο σενάριο για ύφεση 4,7%, του Χρήστου Σταϊκούρα..., ή ακόμα και από το δυσμενέστερο του υπουργού των οικονομικών για οικονομική συρρίκνωση κατά 7,9%.!
2)   Πάγος στην προεξόφλιση του ΔΝΤ :
Η Ελλάδα «πιθανότατα» θα αναβάλλει την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ); «Πρέπει να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμά της και να καλύψει τις επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.!
3)   Έξοδος στις αγορές χρήματος :
Πέραν των ανωτέρω, η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση εντόκων γραμμάτιων: «Το σχέδιο μας είναι για έκδοση τουλάχιστον δύο ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να συγκεντρώσουμε περίπου 4 δισ. ευρώ», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, πάντα, στο Reuters.!

      Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, εύλογα κι εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα, πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει λίαν διακριτό πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας. Κι είναι σαφές και λίαν κατανοητό, σε μια περίοδο κατά την οποίαν, η ελληνική οικονομία με το lockdown έχει κατεβάσει ρολά..., με αποτέλεσμα να βρίσκεται μπροστά σε μια σοβαρή κατάσταση υστέρησης δημοσίων εσόδων και ταυτόχρονα σε αύξηση δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης..., η οποία μεταλλάσσεται σε σκληρή οικονομική κρίση...!!!

                Η θανατηφόρα εξίσωση :
Οικονομία – Η δύσκολη εξίσωση : lockdown = Αύξηση κρατικών δαπανών + υστέρηση κρατικών εσόδων + νεα γενιά κόκκινων δανείων = αναβολή στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ  + 2 ακόμη εξόδους στις αγορές χρήματος = Γιγάντωση Δημόσιου Χρέους.!

      Το ερώτημα, «Πως θα επιτευχθεί επανεκκίνηση της Οικονομίας.;» γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό, καθώς η κυβέρνηση ευελπιστεί και προσδοκά τα μέγιστα από την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που είναι χωρισμένη στα δύο : Την Γερμανία με τους δορυφόρους της, που τάσσονται μεν, υπέρ της οικονομικής βοήθειας στις πληγείσες από τον κορωνοϊό χώρες..., και στην Ευρώπη του Νότου, που απαιτεί οικονομική βοήθεια υπό την μορφή επιχορήγησης ή ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ.!
    Αν κυριαρχήσει η άποψη του ευρωπαΙκόυ νότου, έχει καλώς. Αν, επικρατήσει, όπως πάντα μέχρι τώρα, η γερμανική άποψη..., τότε η Ελλάδα θα πέσει σε μια νέα παγίδα χρέους..., που άμεσα καθίσταται μη οικονομικά βιώσιμο..., άρα και μη πολιτικά διαχειρίσιμο..., με απρόβλεπτες, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου