Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Δημοσκόπηση: Ικανοποίηση για το τώρα, ανησυχία για το μετά...!!!

Φωτεινή Λαμπρίδη

Ένα μήνα μετά τη λήψη των πρώτων περιοριστικών μέτρων, φαίνεται πως στους πολίτες στην Ελλάδα, έχει υποχωρήσει ο φόβος για την προσωπική τους υγεία και η αγωνία έχει μετατοπιστεί στο πως θα επιβιώσουν στην μετά -πανδημία εποχή. 

 Εμπιστεύονται την κυβέρνηση στον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία, αλλά όχι τόσο στους χειρισμούς στην οικονομία όπως εκφράζονται μέσα από τα μέτρα στήριξης.
Αυτό δείχνει, μεταξύ άλλων, η νέα έρευνα της Palmos Analysis για το Speedy News, με αφορμή τα ευρήματα της οποίας, μιλάει σήμερα στο Tvxs.gr o διευθυντής Ερευνών της εταιρείας, Πασχάλης Τεμεκενίδης. Σταχυολογώντας τα τρία σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν, λέει πως: «Οι Έλληνες αισθάνονται ότι η επιδημία φεύγει, η οικονομική κρίση έρχεται. Φαίνεται ότι οι πολίτες θεωρούν, ότι την αντιμετωπίσαμε την πανδημία και έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τα οικονομικά τους την επόμενη μέρα.

Ένα δεύτερο, συμπέρασμα αρκετά ανησυχητικό, είναι η επίδραση όλης αυτής της εμπειρίας στην κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων, οι οποίοι δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ότι θα είναι διστακτικοί για καιρό ακόμα. Τέλος, η έρευνα δείχνει καθαρά, πως για τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, υπάρχει έφορο έδαφος, αφού 1 στους 3 πιστεύει ότι υπάρχουν φάρμακα και δεν βγαίνουν στην αγορά και 1 στους 8, ότι είναι πλαστή η επιδημία.».
Στο πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση παίρνει πόντους στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά δεν έχει πείσει σε σχέση με την οικονομία και η αντιπολίτευση επικροτείται για τους χαμηλούς τόνους της και επανασεισπειρώνει για πρώτη φορά μετά από μήνες τους ψηφοφόρους της.
Στην ερώτηση αν οι πολίτες θεωρούν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι ικανό και προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της πανδημίας απαντά: Μάλλον ναι το 41%, μάλλον όχι το 33%, όχι το 18%, ναι το 8% , ενώ ένα 1% απαντά πως δεν έχει γνώμη. Τη στιγμή που είναι κοινώς αποδεκτό, ότι το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο, πως εξηγείτε το 48% που πιστεύει το αντίθετο;
Εδώ έχει παίξει ρόλο η επικοινωνιακή διαχείριση, το ότι δεν παρουσιάζονται στις τηλεοράσεις τα προβλήματα των νοσοκομείων. Δεν προκύπτει μέσα από τα δελτία, μια δύσκολη κατάσταση άρα αυτό περνάει στις απαντήσεις του κόσμου. Δεν είναι μικρό βέβαια, το ποσοστό 51% που λέει ότι δεν είναι ικανό το ΕΣΥ. Με δεδομένης της μονοδιάστατης πληροφόρησης, είναι ένα μεγάλο ποσοστό, εντυπωσιακό θα έλεγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου