Οι νέες, σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού δεν ήταν τελικά τίποτα περισσότερο από μια οριακή διεύρυνση των… παλιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αύξησε την περίμετρο για την χορήγηση του βοηθήματος των 800 ευρώ, το οποίο θα πάρουν πλέον 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι – δηλαδή, το 81% όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Αύξησε στους 700.000 και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα πάρουν το επίδομα, θέσπισε επίσης την «επιστρεπέα προκαταβολή» η οποία ισοδυναμεί με χορήγηση ρευστότητας 1 δις ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και δεσμεύτηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν το δώρο του Πάσχα στο ακέραιο – το καλοκαίρι βεβαίως – με χρηματοδότησή του και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ούτε ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο, ούτε οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομίας Γιάννης Βρούτσης και Αδωνις Γεωργιάδης έδωσαν το παραμικρό στίγμα για δομικά μέτρα και παρεμβάσεις επανεκκίνησης της οικονομίας, την ώρα που οι προβλέψεις, διεθνείς και εγχώριες, δείχνουν ύφεση ακόμη και της τάξης του 10%. Αντιθέτως, ο Χρήστος Σταϊκούρας προεξόφλησε και δήλωσε ότι ναι μεν «η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα είναισημαντική», αλλά «θα είναι παροδική γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι εγγενής». Υπό προϋποθέσεις, η θέση αυτή θα μπορούσε να ισχύει αλλά το πρόβλημα είναι πως η ίδια η κυβέρνηση με τις μη παρεμβάσεις της και, κυρίως, με τα μέτρα που παίρνει, ειδικά στο εργασιακό πεδίο, απειλεί να κάνει η ίδια την κρίση εγγενή και δομική – και, μάλιστα, την ώρα που η χώρα επιχειρούσε να βγει από την δεκαετή δίνη των Μνημονίων.
Οι σημερινές εξαγγελίες των τριών υπουργών, παρά τις αντιδράσεις, δεν περιείχαν τίποτα που να δείχνει ακύρωση μιας πολιτικής μαζικής αποσάρθρωσης της αγοράς εργασίας. Και ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν έκαναν τίποτα άλλο το πρωί παρά να επαναβεβαιώσουν αυτή την πολιτική, κρατώντας πρώτα απ’ όλα σε ισχύ την διαλυτική ρύθμιση που προβλέπει ότι για έξι μήνες – και ανεξαρτήτως του εάν έχει πληγεί ή όχι μια επιχείρηση από την κρίση – οι εργοδότες θα μπορούν με απόφασή τους να εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία: Να απασχολούν, δηλαδή, κάθε εργαζόμενο δύο εβδομάδες αντί για έναν μήνα με παράλληλη μείωση του μισθού κατά 50%. Είναι η ρύθμιση που ουσιαστικά – και τουλαχιστον για ένα εξάμηνο – καθιστά όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού πιθανούς part timers με μείωση του μισθού τους στο μισό.