Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Τέταρτος νεκρός από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ...!!!

Ακόμα ένας άνδρας έχασε την ζωή του στη χώρα μας, από τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε τέσσερα. Πρόκειται για έναν άνδρα 53 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Το Σάββατο έγινε γνωστό πως δύο άτομα με υποκείμενα νοσήματα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό σε Πτολεμαΐδα και Ζάκυνθο.
Θυμίζουμε πως ένας 66χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 2 Μαρτίου οπότε και είχε διαγνωστεί με τον ιό ήταν το πρώτο θύμα του ιού στη χώρα μας.

38 νέα κρούσματα το Σάββατο

Το Σάββατο εξάλλου ανακοινώθηκαν 38 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 22 «ορφανά», με αποτέλεσμα η ανησυχία να εντείνεται.
Η βασική εστία προβληματισμού των επιστημόνων είναι η κατακόρυφη αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων -την Παρασκευή ήταν 11- καθώς πρόκειται για άτομα που δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό σε χώρες με διασπορά του κορωνοϊού. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», λέει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, την ώρα που η κυβέρνηση έλαβε νέα περιοριστικά μέτρα για να ανακόψει την διασπορά. Την ίδια στιγμή, αρκετοί καταστηματάρχες ήταν αυτοί που αγνόησαν τις εντολές και άνοιξαν τα μαγαζιά τους με αποτέλεσμα να συλληφθούν 45 άτομα.

Κατακόρυφη αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων

Όπως ενημέρωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται συνολικά σε 228, καθώς μέχρι τις 18:00 του Σαββάτου επιβεβαιώθηκαν 38 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με την ενημέρωσησυνολικά 57 ασθενείς νοσηλεύονται. Τα «ορφανά» κρούσματα ανέρχονται στα 22, τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αθήνα, ενώ οκτώ άτομα που νόσησαν πήραν εξιτήριο.
Όσον αφορά στο προφίλ των νοσούντων, το 51% είναι πάνω από 65 ετών και τα περισσότερα είναι στην Αθήνα.

Συστάσεις για αποφυγή του συνωστισμού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς και πολίτες με ήπια συμπτώματα, ενώ θα υποστηριχθεί ηλεκτρονική συνταγογράφηση για χρόνια ασθενείς με πνευμονία. Ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό είναι επιβεβλημένες για αυτούς τους ασθενείς. Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΜ θα πρέπει να λειτουργούν με κατά το δυνατόν λιγότερο συνωστισμό, μιας και η αποφυγή συνωστισμού είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κ. Τσιόδρας ώστε να μην παρατηρηθούν συνθήκες όπως αυτές στα σούπερ μάρκετ καθώς ευνοούν τη μετάδοση ασθένειας. Αυτό που επισήμανε αρκετές φορές ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είναι ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί την ατομική του ευθύνη ως προς τη μετάδοση του ιού, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωσή του.
Συνέστησε προσοχή στους καπνιστές, καθώς είπε ότι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, με βάση πειραματικά δεδομένα. Αναφερόμενος στα παιδιά που έχουν βρεθεί θετικά στον ιό, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι ήπιες περιπτώσεις, με ελαφρά συμπτωματολογία και τα περισσότερα εξ αυτών είναι σπίτι τους. «Μη μας ανησυχούν τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος. «Πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός, παντού», είπε ο κ. Τσιόδρας, κρούοντας ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για τις συναθροίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου