Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Ρέγκλινγκ για επιπτώσεις κορωνοϊού: Όχι σε αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας...!!!

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χαρακτηρίζει την επιδημία ως «σοβαρό, αλλά προσωρινό πρόβλημα»

Κατά της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού τάσσεται ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ  μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χαρακτηρίζει την επιδημία ως «σοβαρό, αλλά προσωρινό πρόβλημα». Προεξοφλεί πάντως επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, και περιγράφει  τα μέτρα που αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. 

«Το Eurogroup ξεκίνησε να συζητά για το θέμα ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βεβαίως,  και προετοιμάζουμε τώρα τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει σε μία εβδομάδα, την επόμενη Δευτέρα και σίγουρα οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για το τι μπορεί να γίνει, τι είναι λογικό» τόνισε ο γερμανός τεχνοκράτης για τον κορωνοϊό
Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ένα μέτρο που είναι σημαντικό είναι η παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάζονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, «διότι αν υπάρξει προσωρινή έλλειψη ρευστότητας δε θέλουμε οι επιχειρήσεις αυτές να χρεοκοπήσουν, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να τις βοηθήσουμε». «Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να το κάνουμε αυτό, διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά εργαλεία για το κάνουν αυτό, κάποια από αυτά έχουν τεθεί σε εφαρμογή ήδη, όπως η Γερμανία υιοθέτησε ορισμένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης χθες το βράδυ και οι υπουργοί στο Eurogroup σε μία εβδομάδα θα συζητήσουν για αυτό τι είναι λογικό, ποια είναι τα διαθέσιμα εργαλεία σε κάθε χώρα τα οποία θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτήν την προσωρινά σημαντική επιδείνωση στις οικονομικές εξελίξεις» εξήγησε.  
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ συνέχισε λέγοντας: «Δε νομίζω ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για μείωση της φορολογίας σε κάθε χώρα, δε νομίζω ότι αυτός είναι ο ρόλος του Eurogroup, σε αυτή τη συγκυρία νομίζω ότι είναι σημαντικό να μάθουμε από το παράδειγμα άλλων χωρών, ποια είναι χρήσιμα μέτρα για να ξεπεράσουμε αυτό το προσωρινό πρόβλημα, το οποίο αν και σοβαρό, είναι προσωρινό πρόβλημα, και εφαρμόζοντας μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας είναι ένας τρόπος, τα συστήματα που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες για τη διατήρηση των μισθών εργαζομένων, μπορεί να δουλεύουν λιγότερες ώρες, αλλά λαμβάνουν το μισθό και τις αποδοχές τους, είναι ένας ακόμα τρόπος για να ξεπεράσουμε τέτοιου είδους προσωρινά προβλήματα»
Αποκτήσαμε, είπε, σχετική εμπειρία σε κάποιες χώρες το 2009, αλλά δεν θα περίμενα να ληφθεί μία απόφαση για όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα, και επίσης τα διαθέσιμα εργαλεία διαφέρουν από χώρα σε χώρα. 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να αναστείλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γιατί το Σύμφωνο μπορεί να εφαρμοστεί με ευελιξία, ειδικά σε περιπτώσεις πραγματικών κρίσεων. «Το Σύμφωνο πάντα προέβλεπε ότι είναι δυνατή η λήψη ειδικών μέτρων κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, ακόμα και ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 3%, το οποίο συνήθως αποτελεί το ανώτατο όριο για δημοσιονομικά ελλείμματα, μπορεί να ανασταλεί, δεν πιστεύω ότι είμαστε σε αυτό το σημείο, αλλά είναι μία πιθανότητα. Αυτό συνέβη το 2009, υπήρξε μία συλλογική απόφαση από όλες τις χώρες στην ΕΕ να αναστείλουν προσωρινά αυτή την επίδοση αλλά αυτό είναι μέρος του Συμφώνου» σχολίασε και πρόσθεσε:
«Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται ζήτημα αναστολής, είναι ζήτημα να αποφασίσουμε πότε θα πρέπει να κάνουμε το βήμα αυτό, δεν περιμένω να συμβεί την επόμενη Δευτέρα αλλά είναι θετικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε την ευελιξία η οποία μπορεί να χρειαστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου