Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Με τουρκικούς εκβιασμούς και προκλήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ ...!!!

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας: Στο επίκεντρο των συνομιλιών του η κατάσταση στη Λιβύη - Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Τουρκίας θα διαρκέσουν ολόκληρη την εβδομάδα.  

Στο τεντωμένο σχοινί των προκλήσεων της Άγκυρας ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα οι συζητήσεις μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Tο μήνυμα της Αθήνας είναι ότι για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος θα πρέπει να αποφεύγονται προκλητικές συμπεριφορές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Την ίδια ώρα που η Άγκυρα πυροδοτεί την ένταση στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.
Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων θα διαρκέσουν ολόκληρη την εβδομάδα σε δύσκολες συνθήκες με την Τουρκία που με κάθε ευκαιρία δυναμιτίζει το κλίμα, με εκβιασμούς για το Κυπριακό, το μπαράζ των παραβιάσεων στο Αιγαίο και την άρνηση Δένδια να συναντηθεί με Τσαβούσογλου υπό τις παρούσες συνθήκες.
Κανείς από την ελληνική πλευρά δεν τρέφει αυταπάτες για την στάση της Άγκυρα, καθώς μόνο τις τελευταίες μέρες έχει προβεί σε μπαράζ υπερπτήσεων, ενώ έχουν προηγηθεί τα περιστατικά με το Oruc Reis και την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας κινούνται ταυτόχρονα στο στρατιωτικό αλλά και στο διπλωματικό επίπεδο. Στον στρατιωτικό τομέα, μέσα στο 2020, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες, έχουν καταγραφεί 92 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά. Όταν σε ολόκληρο το 2019 που ήταν η χειρότερη χρονιά έγιναν 124 υπερπτήσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κατά μέσο όρο ήταν οι μισές από όσες έχουν γίνει φέτος σε δύο μήνες. Συγκεκριμένα, το 2018 καταγράφηκαν 47, 39 το 2017, 57 το 2016 και 36 το 2015. Ενώ μόνο την περασμένη Πέμπτη έγιναν 14 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε έξι ελληνικά νησιά και καταγράφηκαν 53 παραβιάσεις.
Η Τουρκία προκαλεί και διπλωματικά καθώς εκβιάζει συνδέοντας την όποια  πρόοδο στα ελληνοτουρκικά με την επιβολή μορατόριουμ γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Αθήνα έχει ως πρώτο στόχο την αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας που θα μπορούσε να διευκολύνει την επίλυση περίπλοκων καταστάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατύχημα.
Η στρατηγική που ακολουθείται είναι η αποφυγή κλιμάκωσης και η πολιτική των μικρών βημάτων. Δεν είναι η ώρα για κινήσεις μείζονος σημασίας, όπως π.χ. η σύγκληση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ), όπως ίσως επιθυμούσε η τουρκική πλευρά. 
Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας 
Την ώρα που αναζητείται σημείο ισορροπίας με την Τουρκία στα στρατιωτικά ΜΟΕ, ο διπλωματικός μαραθώνιος για τον υπουργό Εξωτερικών συνεχίζεται με τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενώ θα συμμετέχει και στο άτυπο πρόγευμα εργασίας, με τη συμμετοχή του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατά το οποίο θα εξετασθεί η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ, καθώς και στη Διάσκεψη Δωρητών για την Αλβανία σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού τον παρελθόντα Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 
Ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει ακόμη σε πρόγευμα εργασίας, προπαρασκευαστικό του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, των υπουργών Εξωτερικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). 
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών θα εστιάσουν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ, τη Βενεζουέλα και τα Δυτικά Βαλκάνια. Επιπλέον, το Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας και ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί ακόμη με τον ομόλογό του από την Εσθονία, χώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2020-21.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου