Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Τα 4+1 fake news Μηταράκη για τα νησιά... !!!

Για «4 κραυγαλέα fake news» που διακινούνται στα νησιά μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στο...
ΣΚΑΪ 100,3 FM και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.


Ο υπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει σαν ψέματα την αγωνία των ανθρώπων και τις εκτιμήσεις τους με βάση τα πραγματικά δεδομένα, που δεν πείθουν για την ειλικρίνεια των κυβερνητικών εξαγγελιών, πόσο μάλλον όταν χαρακτηρίζονται από αλλεπάλληλες παλινωδίες και συνεχείς αλληλοδιαψεύσεις μεταξύ των διαφορετικών υπουργών.


Αυτό είναι το πρώτο fake news του υπουργού. Αν μη τι άλλο, τα κυβερνητικά πεπραγμένα στη διαχείριση του προσφυγικού θα επέβαλλαν προσεκτικότερο και ηπιότερο λόγο από τον αρμόδιο υπουργό. Αλλά και η προσπάθειά του να αποδομήσει τα επιχειρήματα των νησιωτών συγκρούεται με την πραγματικότητα και με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Ας δούμε τους ισχυρισμούς του υπουργού ένα – ένα, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου:

1: «Το μέγεθος των δομών και ότι αυτές θα είναι τεράστιες: Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το πρώτο ψέμα αφορά στο μέγεθος των δομών, τονίζοντας ότι "οι δομές είναι συγκεκριμένες, έχουμε από την αρχή ορίσει το μέγεθος τους. Συνολικά στα 5 νησιά δημιουργούνται 20.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ, σήμερα έχει πάνω από 42 χιλιάδες. Θεωρούμε ότι με τις ροές που υπάρχουν, αλλά και αυτές που αναμένονται, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός"».

Σήμερα οι θέσεις φιλοξενίας δεν είναι βέβαια πάνω από 42.000. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, οι θέσεις φιλοξενίας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι 6.178 (Λέσβος΅ 2.840, Χίος: 1.014, Σάμος 648, Λέρος: 860, Κως: 816). Προστίθενται στα Κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα άλλες 684 (Λέσβος: 210, Κως: 474). Το σύνολο λοιπών των ΚΥΤ και των ΠΡΟΚΕΚΑ και των πέντε νησιών ανέρχεται σε 6.862 θέσεις. Λιγότερες από τις θέσεις μίας μόνο από τις καινούργιες δομές που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για Λέσβο, Σάμο και Χίο, το μέγεθος της οποίας το όριζε από 5.000 μέχρι 7.000 θέσεις. Είναι προφανές ότι σε σχέση με τις σημερινές δομές, οι νέες είναι τεράστιες. Ακόμα και αν δεχτούμε τον ισχυρισμό του κυρίου Μηταράκη που μιλά για κλειστές δομές, κάτι απολύτως αναληθές, η μία νέα δομή θα είναι ίση ή μεγαλύτερη με το σύνολο των θέσεων των Προαναχωρησιακών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Το 2014, οι θέσεις των Προαναχωρησιακών Κέντρων στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 4.985, με μεγαλύτερο αυτό της Αμυγδαλέζας, που είχε 2.000 θέσεις.

Φυσικά, ο κύριος Μηταράκης συγκρίνει με τις θέσεις των νέων δομών όχι τις θέσεις των σημερινών δομών, αλλά τον αριθμό των εγκλωβισμένων που ζουν μέσα και γύρω από αυτές, κάτι φυσικά τελείως αδόκιμο. Αφενός διότι ο αριθμός αυτός οφείλεται εν πολλοίς στο πάγωμα της αποσυμφόρησης και έχει αυξηθεί τεχνητά, αφετέρου διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει, το αντίθετο μάλλον, ότι και οι νέες δομές δεν θα υπερχειλίσουν.

2: «Η μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά και η δημιουργία μεταναστευτικών κοινοτήτων: Το δεύτερο ψέμα έχει να κάνει με την μόνιμη παραμονή των αιτούντων ασύλου στα νησιά. Στόχος μας είναι όσοι παίρνουν θετικές αποφάσεις ασύλου να φεύγουν στους 2 μήνες και όσοι έχουν αρνητικές στους 6 μήνες. Άρα, μιλάμε για μια μέση παραμονή 4 μηνών. Ήδη, στα νησιά υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν έρθει προ δωδεκαμήνου», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Κανείς δεν μίλησε για «μόνιμη παραμονή» όσων ζητούν άσυλο στα νησιά, εκτός από ελάχιστους που πείθονται από τις γνωστές ψεκασμένες συνωμοσιολογικές θεωρίες, ανάμεσα στους οποίους και κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, παραμένει πολύμηνος ο εγκλωβισμός όσων ζητούν άσυλο, ενώ τα στοιχεία του κυρίου Μηταράκη αφορούν στόχους, όχι την πραγματικότητα, και μάλιστα στόχους εξαιρετικά αμφιλεγόμενους, αν πρόκειται βέβαια να τηρηθούν οι στοιχειώδεις προδιαγραφές της διαδικασίας ασύλου. Άλλωστε, οι στόχοι αυτοί αφορούν τους νεοεισερχόμενους μετά τον Ιανουάριο, παραμένει όμως το πρόβλημα των προηγούμενων αιτήσεων ασύλου, που εκκρεμούν σε σημαντικό βαθμό.

3: «Η συνέχιση της λειτουργίας των ανοιχτών δομών: Εν συνεχεία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σχολίασε το τρίτο fake news που κυκλοφορεί και αφορά το κλείσιμο των κλειστών δομών, συμπληρώνοντας ότι "είναι ξεκάθαρος ο Πρωθυπουργός, όπως και όλοι μας, πως η Μόρια, το Βαθύ, η ΒΙΑΛ, το Καρά Τεπέ θα κλείσουν. Ήδη, έχω ζητήσει από τους Δημάρχους να δουλέψουμε πάνω στο διαδικαστικό κομμάτι"».

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, τα στοιχεία δεν βγαίνουν, εκτός αν σταματήσει σήμερα τελείως η ροή των προσφύγων και των μεταναστών μέχρι να λειτουργήσουν οι νέες δομές, κάτι φυσικά εξωπραγματικό, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

4: «Η μη μεταφορά αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα: Ο κ. Μηταράκης συνέχισε, λέγοντας "ότι το τέταρτο και τελευταίο μεγάλο ψέμα είναι ότι εμείς θυσιάζουμε τα νησιά, προκειμένου να μην μεταφέρουμε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα"». Όπως επεσήμανε με έμφαση, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου "είναι σταθερή άποψη μας ότι χρειάζονται 20.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα 42.000 περίπου άτομα που βρίσκονται, αυτήν την στιγμή, στα νησιά, θα μειωθούν κάτω από το μισό μέσα στο 2020. Σήμερα, θα βρίσκομαι στην ΚΕΔΕ για αυτόν τον λόγο".

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί αποσυμφόρηση 20.000 από τα νησιά στην ενδοχώρα στις αρχές του 2020. Σύμφωνα όμως με όσα έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έχει γίνει η μεταφορά 9.000 στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του 2019 και εκκρεμεί η μεταφορά άλλων 11.000, αλλά δεν αποτελεί σήμερα προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς ρίχνει το βάρος στην κατασκευή των νέων δομών, στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και στις απελάσεις, και μεταθέτει την αποσυμφόρηση "σε εύθετο χρόνο". Με δεδομένες τις μέχρι τώρα αντιδράσεις τοπικών ομάδων στη δημιουργία των νέων κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αντιδράσεις που φαίνεται να κάνει δεκτές η κυβέρνηση, υπαναχωρώντας από τις εξαγγελίες της για τις νέες δομές της ενδοχώρας, ενώ εξαντλεί την υποτιθέμενη πυγμή της στα νησιά με επιτάξεις και ακραία καταστολή, οι υποψίες των νησιωτών μόνο fake news δε φαίνεται να είναι...

Δημήτρης Αγγελίδης
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου