Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Ανατολική Μεσόγειος «ώρα μηδέν»: Η σπασμωδική κίνηση του Ερντογάν και οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας σε άμυνα και διπλωματία...!!!

 
 Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τη φράση που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα.
Απόλυτα ικανοποιημένος επέστρεψε στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η φράση που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα ικανοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου.
Άλλωστε, η σχετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρη και σαφής. Η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο του Ερντογάν και οι δικές τους κινήσεις θα δείξουν  αν το ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών το έλαβε, αλλά σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι είναι σαφέστατη η απόλυτη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.
Όπως εξηγούν στο newpost κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση, ψύχραιμα και μεθοδικά έχει κινηθεί όχι μόνο για να ακυρώσει την «συμφωνία» της Τουρκίας με τη Λιβυκή κυβέρνηση, αλλά και να δημιουργήσει ένα πλέγμα συμμαχιών που ενισχύουν τη θέση της χώρας, εκμεταλλευόμενη και αντιθέσεις που έχει η Τουρκία με γειτονικές και άλλες χώρες. Η Ελλάδα έχει κατορθώσει σε συνεργασία με ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο να δυναμώσει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Η σπασμωδική κίνηση του «μνημονίου» με τη Λιβύη που οδήγησε στη διεθνή απομόνωση είναι απότοκο αυτής της θέσης της.
Παράλληλα, ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας και προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα εθνικής ενότητας και συνεννόησης.
Συγκεκριμένα:
-           Οι ΗΠΑ έχουν πάρει θέση. Εκτός του χαρακτηρισμού της «συμφωνίας» ως προκλητικής, η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ για την υφαλοκρηπίδα των νησιών είναι σημαντική γιατί παίρνει καθαρή θέση υπερ των ελληνικών απόψεων. Άλλες κινήσεις όπως η αναγνώριση γενοκτονίας  Αρμενίων και μπλοκ στην πώληση F35 στην Τουρκία φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την Άγκυρα. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί κι  αυτό δεν εκφράστηκε μόνο με τις δηλώσεις Πάιατ αλλά επικυρώθηκε και με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που αναβαθμίζει τη Σούδα και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.
-Στην ΕΕ είναι σημαντική η τοποθέτηση στο κείμενο συμπερασμάτων. Η ΕΕ τάσσεται απολύτως καθαρά υπέρ των ελληνικών θέσεων. Πέραν της συλλογικής τοποθέτησης, είναι σημαντικές οι κινήσεις σε διμερές επίπεδο. Με τον Ε.Μακρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει οικοδομήσει μια πολύ καλή σχέση. Αυτό εκφράστηκε και με την απολύτως καθαρή στήριξη της Γαλλίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα επίσης αναβαθμίζει τα mirage ενώ είναι σε συζήτηση για τη ναυπήγηση 2 φρεγατών.
Η Γερμανία τάχθηκε κατά της «συμφωνίας» Τουρκίας-Λιβύης και είναι πιο υποστηρικτική σε ζητήματα που αφορούν στο προσφυγικό.
Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάσσεται καθαρά και η Ιταλία που δεν θέλει να δει να ενισχύεται ο ρόλος της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Λιβύη.
Η Ολλανδία έχει, παραδοσιακά, αντιθέσεις με την Τουρκία και τοποθετείται υπέρ των ελληνικών θέσεων.
-           Η Ρωσία τοποθετήθηκε κατά του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Πάρα τις πρόσκαιρα καλές σχέσεις με την Τουρκία, οι δύο χώρες είναι παραδοσιακοί αντίπαλοι στην προσπάθεια άσκησης επιρροής στην περιοχή. Αυτό θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευθεί η Ελλάδα, ενισχύοντας τις σχέσεις της με τη Μόσχα.
-           Με την Κίνα οι ελληνικές σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στη Σαγκάη και αμέσως μετά ο Σι Ζιπίνγκ στην Ελλάδα ενώ ο Πρωθυπουργός θα πάει στο Πεκίνο τον Μάρτιο. Η Κίνα, δεν είναι στρατηγικός γεωπολιτικός παίχτης στην περιοχή, είναι όμως μόνιμος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η ενίσχυση των οικονομικών συμφερόντων της στην Ελλάδα, ενισχύει και το ενδιαφέρον της για τη χώρα.
-           Ενίσχυση σχέσεων με δυνάμεις της περιοχής. Οι σχέσεις με Αίγυπτο, Ισραήλ είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ και το ΥΠΕΞ κινείται συνεχώς για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Επίσης ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Σερβία.
-           Αξιοποίηση της κατάστασης στο εσωτερικό της Λιβύης και των αντιθέσεων που υπάρχουν. Η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αθήνα, είχε θετικό αποτέλεσμα.
-           Στην ενίσχυση της θέσης της χώρας βοηθάει επίσης το γεγονός ότι δεν είναι πλέον ο φτωχός συγγενής που πηγαίνει σε κάθε συνεδρίαση με το χέρι απλωμένο, αλλά αφήνει πίσω της την κρίση, δανείζεται με αρνητικά επιτόκια και έχει την υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
-           Παράλληλα η κυβέρνηση προχωράει στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Αναβαθμίζει τα F-16 και τα Mirage, βρίσκεται σε συζητήσεις για τις φρεγάτες.
Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τα κόμματα με εντολή του Πρωθυπουργού, ενώ από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, βγήκε ένα πολύ θετικό μήνυμα ενότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κινηθεί σε αυτή τη γραμμή και αν ο κ.Τσίπρας επιλέξει άλλη γραμμή, δεν θα τον ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου