Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Η μεγάλη «ζαριά» του Ερντογάν...!!!

Σε διακεκαυμένη ζώνη περνούν το επόμενο τριήμερο οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά εν όψει της συνάντησης Τραμπ-Ερντογάν στην Ιαπωνία. 

Πρόκειται για την συνάντηση που θα κρίνει την τύχη των S-400 και μαζί, όπως τονίζουν αναλυτές και διπλωμάτες, και το μέλλον των τουρκοαμερικανικών σχέσεων με ό,τι βεβαίως συνεπάγεται αυτό για τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μεσόγειο.
Το διπλωματικό υπόβαθρο στο οποίο θα γίνει η συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου της G20 την Παρασκευή και τον Σάββατο, δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο θερμό και πιο σύνθετο – γεγονός που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν ως διαπραγματευτικό χαρτί στο ραντεβού του με τον αμερικανό πρόεδρο.

Ηδη, το μήνυμα που φροντίζει να στέλνει με όλους τους τρόπους ο τούρκος πρόεδρος προς την Ουάσιγκτον είναι πως η απόκτηση των ρωσικών S-400 είναι «τελειωμένη υπόθεση» και εκκρεμεί μόνον η παράδοσή τους μέσα στον Ιούλιο. Tο εάν αυτό αποτελεί όντως αποτελεί στρατηγική απόφαση της Αγκυρας, η οποία θα σημάνει και την τελική ρήξη της στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ή εάν ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να υπαναχωρήσει διεκδικώντας γεωπολιτικά ανταλλάγματα θα φανεί στην συνάντηση της Ιαπωνίας.
Στην δεύτερη περίπτωση πάντως, οι ίδιες διπλωματικές πηγές θεωρούν πως τα προσδοκώμενα ανταλλάγματα δεν θα είναι άλλα από την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, και κυρίως η συμμετοχή της στον νέο ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου.
Το ερώτημα εδώ είναι σε ποιον βαθμό θα υπερισχύσει το νέο στρατηγικό δόγμα που ήδη χτίζουν στην περιοχή οι Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο βασίζεται στις τριμερείς συμμαχίες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Στην ελληνική διπλωματία υπάρχει αυτοπεποίθηση για την αντοχή του ενισχυμένου γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και η σημερινή έγκριση του East Med Act, του νέου πλαισίου στρατηγικής των ΗΠΑ στην Μεσόγειο που αναβαθμίζει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου, από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας θεωρείται ένα ακόμη μήνυμα προς τον Ερντογάν. Ταυτόχρονα, όμως, επικρατεί και υψηλός βαθμός επαγρύπνησης, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο, καθώς εκτιμάται πως ο τούρκος πρόεδρος θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διεκδικήσεων και θα επιμείνει στην απαίτηση συμμετοχής στον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου.
Οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς, άλλωστε, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό όπως λέει κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας και την κλιμακούμενη, ρητορική και επιχειρησιακή, κλιμάκωση από την Αγκυρα τα τελευταία 24ωρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μία ημέρα μετά την ανταλλαγή δημόσιων προειδοποιήσεων ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αλέξη Τσίπρα, και την ώρα που ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης συναντάτο με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, η Αγκυρα επέλεξε να κάνει μια ακόμη επίδειξη προκλητικότητας με νέο μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει να προβάλλεται με επιθετικούς επικοινωνιακούς όρους η πορεία του «Γιαβούζ», του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου προς την κυπριακή ΑΟΖ, και ο εθνικιστής εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί απειλεί τον έλληνα πρωθυπουργό πως θα βρεθεί «θαμμένος στην θάλασσα, όπως οι πρόγονοί του στην Σμύρνη».
Σ’ αυτό το κλίμα, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης επανέλαβε στον τούρκο ομολόγό του ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση της κυριαρχίας της. Ο έλληνας υπουργός Αμυνας επανέλαβε μεν ότι στόχος είναι η αποφυγή της έντασης στο Αιγαίο, παράλληλα όμως τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αντέτεινε πως «τα προβλήματα πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας», για να προσθέσει ωστόσο πως πρέπει «να αποφεύγονται προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις».
Κατά τις εκτιμήσεις έμπειρων διπλωματών ήταν μια συνάντηση που επιβεβαίωσε τις διαφωνίες, αλλά ταυτόχρονα θεωρείται χρήσιμη στο πλαίσιο της λειτουργίας των ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία. Πέραν τούτου, θεωρείται δεδομένη η πρόθεση της Αγκυρας να επιμείνει στο επικίνδυνο παίγνιο ισχύος σε Αιγαίο και Κύπρο, με καταλύτη της έντασης που θα έχουν στο εξής οι κινήσεις της την συνάντηση κορυφής της Ιαπωνίας. Εκεί, θεωρείται πως ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να ρισκάρει την μεγάλη διαπραγματευτική «ζαριά» και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις απαντήσεις που θα δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου