Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Μονομαχία Γεννηματά - Βενιζέλου με φόντο τον πράσινο ήλιο...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

 Κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΗ «βόμβα» της αποχώρησης του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην προεκλογική περίοδο και στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Αν και καλά πληροφορημένες πηγές αποκλείουν την προσχώρηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, το «διαζύγιο» του από το ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείεται να προκαλέσει φυγόκεντρες δυνάμεις στο κόμμα και η ξαφνική πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να επηρεάσει σαν «ντόμινο» τα ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη, της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου που σημείωνε πως «οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ επιβεβαιώνουν το στρατηγικό αδιέξοδο όσων με πάθος επεδίωκαν την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούσαν να αποκρύψουν ότι αυτό θα σήμαινε και στρατηγική νίκη της δεξιάς και της ΝΔ». Αν η Φώφη Γεννηματά «δίνει το χέρι της» στον Αλέξη Τσίπρα για να τον σώσει από έναν «βέβαιο πνιγμό» θα φανεί από τα νούμερα της κάλπης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα, τη στιγμή, μάλιστα που αναμένονται στη «σκακιέρα» οι επόμενες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν έγινε πράξη την προηγούμενη Κυριακή αφού το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να καρπωθεί κάτι από την πτώση του Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη θέση και μάλιστα με διαφορά 9,36 μονάδων από τη ΝΔ. Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων δεν είχαν ενδιάμεσο σταθμό και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως κατευθύνθηκαν στην πλειοψηφία τους από αριστερά προς τα δεξιά. Οι πρώην υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ με αντιδεξιά αισθήματα είτε παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε «δεν σηκώθηκαν από τον καναπέ τους».
Στο μυαλό της Φώφης Γεννηματά φαίνεται πως μπήκε από τώρα η επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να κάνει την ύστατη προσπάθεια προκειμένου να πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα της. Η κίνηση, ασφαλώς είναι υψηλού ρίσκου με δεδομένο το πολιτικό βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, του οποίου οι παρεμβάσεις στη Βουλή στην τετραετή περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν σε πολλές περιπτώσεις το ΚΙΝΑΛ στο προσκήνιο. Οι υποστηρικτές του Ευάγγελου Βενιζέλου έχουν μιλήσει ήδη για «πολιτική απρέπεια» και ένας - ένας εγκαταλείπουν το «καράβι».
Με ποιον άλλον τρόπο, όμως θα μπορούσε η κα. Γεννηματά να απευθυνθεί στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όταν ξέρει πως ο κ. Βενιζέλος «κλείνει το μάτι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Δεν αποκλείεται η Φώφη Γεννηματά να ήθελε από τώρα να προλάβει το «ρήγμα» που έβλεπε πως ερχόταν στο κόμμα της αν η ΝΔ δεν πετύχει την αυτοδυναμία σε 35 ημέρες από σήμερα. Η επιλογή να τοποθετήσει τον Γιώργο Καμίνη επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας θεωρήθηκε η «Σολομώντεια λύση» γνωρίζοντας τον εκρηκτικό χαρακτήρα του πρώην προέδρου της Χαριλάου Τρικούπη και την αντίδρασή του.
Το κόμμα είναι χωρισμένο στα δυο με το ένα κομμάτι να «λοξοκοιτά» προς τη ΝΔ και το άλλο προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί συνεχώς το ΚΙΝΑΛ πως αποτελεί το «δεκανίκι» και την «ουρά» της γαλάζιας παράταξης και η κριτική θα ενταθεί όσο πλησιάζουν κάλπες. Αυτή η ρητορική φέρνει σε δύσκολη θέση όσους μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως το ΚΙΝΑΛ πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του και να μην αφήσει ελεύθερο το πεδίο της αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μπει «σφήνα» στον νέο διπολισμό που έχει δημιουργηθεί.
Αρκετοί κοινοβουλευτικοί εκτιμούν πως η Φώφη Γεννηματά δίνει το «εισιτήριο» της αυτοδυναμίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμα και αυτό να μην συμβαίνει επιλέγει να προλάβει τις εξελίξεις και τα διλήμματα που θα έμπαιναν στο κόμμα της στις 8 Ιουλίου. Με αυτά τα δεδομένα το «διαζύγιο» του Ευάγγελου Βενιζέλου με το ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως να εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές λίγο πριν η κάλπη βγάλει την ετυμηγορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου