Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

2009-2019: Πόσο άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στη δεκαετία της κρίσης...!!!

Η επιστροφή του δικομματισμού και οι εξαφανισμένοι - Το μόνο που δεν άλλαξε είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η προεκλογική ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τα κόμματα.


Τρία μνημόνια και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα, λίγα έχουν μείνει ίδια στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με την κρίση να έχει «καταπιεί» κόμματα και πολιτικούς στο πέρασμά της, γεννώντας νέα. Οι πρωταγωνιστές έχουν αλλάξει, μικρά κόμματα διέγραψαν μετεωρική πορεία μέχρι να εξαϋλωθούν, εκατοντάδες βουλευτές πήγαν σπίτι τους, νέοι «παίκτες» κάνουν δυναμική εμφάνιση και ο δικομματισμός δείχνει να επιστρέφει, αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που θέλουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου τη Νέα Δημοκρατία να πλησιάζει το 40% και τον λαβωμένο ΣΥΡΙΖΑ το 30%.

Το μόνο που δεν άλλαξε είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η προεκλογική ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τα κόμματα. Ενδεχομένως και η ανάγκη που γεννά νέα κόμματα, καθώς στην Ελλάδα των μνημονίων, ιδρύθηκαν περισσότεροι από 60 νέοι πολιτικοί σχηματισμοί…
2009 –Πρόωρες πριν την καταιγίδα
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοινώθηκε αιφνίδια από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως λόγους για την απόφασή του:
-Τη δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.
-Ακόμα κυριότερα όμως, την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει επίσημα από το καλοκαίρι του 2009 ότι τον Φεβρουάριο του 2010 δε θα ψήφιζε τον Κάρολο Παπούλια, αποκλειστικά και μόνο για να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης, και μετά τις εκλογές θα τον ψήφιζε.
Στις θέσεις των επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε τον Γιώργο Σουφλιά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον Γιάννη Ραγκούση, το Κ.Κ.Ε. τον Κώστα Καζάκο, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον Βασίλη Μουλόπουλο και ο ΛΑ.Ο.Σ. τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Ιωάννη Κοραντή.
Η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ήταν πεντακομματική.  Το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου πήρε 43,9% και 160 έδρες, η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή 33,4% και 91 έδρες, ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη 5,6% και 15 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα 4,6% και 13 έδρες.
Το πρώτο κόμμα που γεννήθηκε αμέσως μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010 και χωρίς η ελληνική κοινωνία να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τι ακριβώς συνέβαινε, ήταν τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που αργότερα συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Μάιος 2012 –Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η εμφάνιση των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και της Χ.Α.

Οι βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 διεξήχθησαν από την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ (δεύτερο κόμμα), σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και είσοδο στη Βουλή των νέων «μικρών»  κομμάτων Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά.
Στην επτακομματική Βουλή που προέκυψε, η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά κατέλαβε την πρώτη θέση με 18,8% και 108 έδρες, ενώ ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ερχόταν δεύτερος με 16,7% και 52 έδρες.
 Το ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου πλέον, κατέγραψε σημαντική μείωση των ποσοστών του με 13,18% και 41 έδρες.
Στους κερδισμένους συγκαταλέγονταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούσαν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη με 6,11% και 19 έδρες.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατάφεραν εκείνη την εποχή να εκφράσουν με επιτυχία την αγανάκτηση και την διαμαρτυρία, με τον Πάνο Καμμένο να πρωταγωνιστεί και να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο από τις ομιλίες του στη Βουλή όσο και από τις παρουσίες του σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Κυβέρνηση δεν σχηματίστηκε και η χώρα ξαναπήγε σε εκλογές.
Ιούνιος 2012 –Κυβέρνηση Σαμαρά με επέλαση ΣΥΡΙΖΑ και συρρίκνωση των μικρών

Οι εκλογές διενεργήθηκαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου μέσα σε δεκαοκτώ μέρες από τις προηγούμενες και ήταν με λίστα.
Στις εκλογές του Ιουνίου πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία και δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 29,7% και 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο κόμμα ήλθε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,3%. Τα υπόλοιπα κόμματα που είχαν εκλέξει βουλευτές, πέτυχαν ποσοστά μικρότερα του 8% και ήταν τα: Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Αριστερά και ΚΚΕ. Μετά τις εκλογές τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συγκρότησαν την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.
Ιανουάριος 2015 – Νίκη ΣΥΡΙΖΑ, 17 βουλευτές για το Ποτάμι και εξαϋλωση της ΔΗΜΑΡ
Και πάλι προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, αυτή τη φορά γιατί ο μοναδικός υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών, καθώς στηρίχτηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και κάποιους ανεξάρτητους, αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές γίνονται στις 15 Ιανουαρίου  και τις κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με 36,3%. Η ΝΔ παίρνει 27,8%, η Χ.Α. 6,2%, το πρωτοεμφανιζόμενο Ποτάμι 6%, το ΚΚΕ 5,4%, οι ΑΝΕΛ 4,7% και το ΠΑΣΟΚ 4,6%.  Στο μικρό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ συνέβαλε και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο παρόλο που δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, συγκέντρωσε ένα 2,47%.
Το Ποτάμι ήρθε στην πολιτική ζωή του τόπου πολύ δυναμικά, καταφέρνοντας να μπει στη Βουλή στις πρώτες εθνικές εκλογές που συμμετείχε και μάλιστα εκλέγοντας 17 βουλευτές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του λιγότερο από έναν χρόνο πριν, στις 26 Φεβρουαρίου του 2014. Την επομένη των εκλογών, ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον νέο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε μία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο το κόμμα δε συμμετείχε στην κυβέρνηση, λόγω της συμμετοχής των ΑΝΕΛ σε αυτήν. Το ρήγμα μεταξύ τους μεγαλώνει τον Ιούλιο του 2015,  όταν στο δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ του Ναι.
Στις εκλογές εκείνες, πρωτοεμφανίστηκε και το κόμμα του Απόστολου Γκλέτσου, Τελεία, το οποίο συγκέντρωσε 1,7%, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων καταγράφουν σημαντική αύξηση με 1,79%.
Η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη εξαφανίζεται με ένα πενιχρό 0,49%, πληρώνοντας τη στάση της στην προηγούμενη κυβέρνηση. Από εκεί που είχε εκλέξει 17 βουλευτές τον Ιούνιο του 2012, τον Ιανουάριο του 2015 την ψήφισαν κάτι λιγότερο από 30.000 ψηφοφόρους, οπότε δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν βουλευτή. Ήδη είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Βασίλης Οικονόμου, με τους δύο πρώτους να εκλέγονται με το Ποτάμι.
Σεπτέμβριος 2015 - ΣΥΡΙΖΑ και παρθενική του Λεβέντη στη Βουλή

Οι εκλογές προκλήθηκαν από την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα στις 20 Αυγούστου, μετά από την αποστασιοποίηση μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου .Στις 21 Αυγούστου, η λεγόμενη Αριστερή Πλατφόρμα, σύστησε νέα κοινοβουλευτική ομάδα με την ονομασία Λαϊκή Ενότητα που αποτελούνταν από 25 βουλευτές.
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015, πρώτος βγαίνει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,4% και 145 βουλευτές, η ΝΔ με αρχηγό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη παίρνει 28,1% και 75 βουλευτές, η Χ.Α. τρίτο κόμμα με 6,9%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης Γεννηματά 6,2% το ΚΚΕ 5,5%, το Ποτάμι 4%, οι ΑΝΕΛ 3,69% με 10 βουλευτές που αρκούν για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη με 3,43% και 9 βουλευτές.
Λίγο πριν τις εκλογές της 6ης Ιουλίου 2019
Με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να δίνει αέρα ευρείας νίκης στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να κλείσει την ψαλίδα, όλα τα κόμματα κάνουν υπολογισμούς για την επόμενη μέρα. Για τους μεν το στοίχημα είναι η αυτοδυναμία για τους δε ένα αυξημένο ποσοστό που θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς κλυδωνισμούς και εσωστρέφειες. Το στοίχημα της Φώφης Γεννηματά για προσέλκυση απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ρήξη της με τον Ευ. Βενιζέλο, θα φανεί αν θα κερδηθεί στην κάλπη με ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που κατέκτησε στις ευρωεκλογές (7,7%).
Οι ΑΝΕΛ δεν θα πάρουν μέρος στις προσεχείς εκλογές, όπως αποφάσισε το εθνικό συμβούλιο του κόμματος, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Παράλληλα ο Πάνος Καμμένος αναγνώρισε  τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στις ευρωεκλογές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιφέρει την πολιτική αλλαγή που ψήφισε ο ελληνικός λαός. Υπουργοί του, ωστόσο, παραμένουν ενεργοί, τασσόμενοι από πριν στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Ποτάμι επίσης δεν θα κατέβει στις εκλογές, για τους ίδιους λόγους. Με τον Σταύρο Θεοδωράκη να έχει αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε, αναμένεται συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο για να παρθούν περαιτέρω αποφάσεις. Πολλοί από τους πρώην βουλευτές της έχουν κατευθυνθεί σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, γεγονός που άλλωστε οδήγησε και στην διάλυση της ΚΟ της.
Η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προς το παρόν ακέφαλη. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνει να μην καταφέρνει να περνάει το κατώφλι της Βουλής, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη είναι τα νέα μικρά κόμματα που θα δώσουν μάχη για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο. Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πιο πιθανό να τα καταφέρει είναι το κόμμα Βαρουφάκη. Τα πλήρη ψηφοδέλτια των κομμάτων αυτών, δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.
Η παραπαίουσα ΔΗΜΑΡ υπό τον Θανάση Θεοχαρόπουλου, έχει πλέον συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου