Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Οι λεπτές ισορροπίες της ευρωκάλπης... και ο χρόνος των εθνικών εκλογών...!!!

Με δύο συγκεντρώσεις κλείνει ο Αλέξης Τσίπρας την προεκλογική του καμπάνια και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή των τελευταίων του σταθμών. 

Σήμερα το βράδυ μιλάει στο...
Ηράκλειο, αφού η Κρήτη αποτελεί ένα «κάστρο» του κόμματος από το 2015, που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από τη συνέντευξη που θα δώσει στον τηλεοπτικό σταθμό STAR το βράδυ η τελευταία εικόνα θα δοθεί αύριο από το κέντρο της Αθήνας με τον πρωθυπουργό να επιλέγει ακόμα μια ανοιχτή συγκέντρωση σε αντίθεση με το κλειστό γήπεδο Περιστερίου, που διάλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν με νόημα από την πλειοψηφία.


Ο παλμός των τελευταίων ομιλιών σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη προκάλεσε νέα χαμόγελα στα κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν πως από τη στιγμή που οι μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων έχουν ολοκληρωθεί, η μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων, που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερα χρόνια, δεν θα επιλέξει τη ΝΔ. Προπαθούν να μειώσουν την αποχή, να «επαναπατρίσουν» όσους απομακρύνθηκαν, ωστόσο δεν βλέπουν να υπάρχει ο κίνδυνος να μεταπηδήσουν στη γαλάζια παράταξη.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι πολλά τα στελέχη που έχουν πάρει «χαρτί και μολύβι» και κάνουν τους πρώτους υπολογισμούς για το αποτέλεσμα που θα ήταν πιο κοντά στους στόχους που έχει θέσει το Μαξίμου. Η πόλωση έχει ανεβάσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως η μάχη θα είναι σκληρή.

- Η διαφορά με τη ΝΔ επιθυμούν να είναι η μικρότερη δυνατή και θεωρούν πως, αν δεν ξεπερνάει τις 4 μονάδες, μπορεί πιο εύκολα να αλλάξει μέχρι τον Οκτώβριο.
-Στον ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν να βρεθούν κοντά στο ποσοστό που πέτυχαν τον Μάιο του 2014 (26,56%).
- Ιδαίτερη πολιτική αξία θα είχε αν το ποσοστό της ΝΔ απέχει αρκετά από τον πήχη της αυτοδυναμίας που θα ήθελε να πετύχει η γαλάζια παράταξη στις εθνικές κάλπες.

- Το βλέμμα είναι στραμμένο και στο ΚΙΝΑΛ, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν θέσει ως στόχο το διψήφιο ποσοστό. Από τη στιγμή που αυτό δεν επιτευχθεί, στο Μαξίμου μπορούν να υποστηρίζουν πως ο στόχος της «προοδευτικής συμμαχίας» που συγκροτήθηκε επετεύχθη συγκρατώντας ψηφοφόρους από την παλιά τους βάση.

Το «ταμείο» αναμφισβήτητα θα γίνει το βράδυ της 26ης Μαΐου, με τα νούμερα να δείχνουν τον δρόμο που θα βαδίσει ο πρωθυπουργός σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.

Το βασικό αφήγημα, που υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας και επαναλαμβάνει σε όλες τις συνεντεύξεις και ομιλίες του, παραμένει. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επιθυμούν η κυβέρνηση να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της τετραετίας, ως δείγμα κανονικότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και να κερδίσει αρκετές ημέρες για να αλλάξει ακόμα περισσότερο το κλίμα υπέρ της. Στην Ηρώδου Αττικού βλέπουν πως ο πολιτικός χρόνος κυλά υπέρ της κυβέρνησης και μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα μπορέσουν μέσα στο καλοκαίρι να αποτυπωθούν στις τσέπες των νοικοκυριών.

Στελέχη σημειώνουν πως αν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προλάβει τον Αύγουστο να τοποθετήσει δικό του πρόσωπο στη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επίτροπο στην Κομισιόν.

Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές θα είναι το «βαρόμετρο» για το αν ο Αλέξης Τσίπρας προτιμήσει να επισπεύσει τις βουλευτικές κάλπες στα τέλη Ιουνίου. Είτε μικρή είτε πιο μεγάλη αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί αναλόγως την ανάγνωση που θα κάνει το Μαξίμου την Κυριακή το βράδυ.

Οι εισηγήσεις για «γρήγορες κάλπες» έχουν ως βασικό επιχείρημα το momentum που υπάρχει από το γεγονός πως τα μέτρα ελάφρυνσης είναι ακόμα «φρέσκα», ενώ έξω από το «κάδρο» δεν μένει και η “γκρίνια” των Θεσμών για το κοινωνικό πακέτο που ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Λόγω των ευρωεκλογών δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Αυτό όμως δεν αποκλείεται να αλλάξει, ειδικά αν οι νέοι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι απολύτως αντίθετοι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να κυβερνήσει μετά από μια ήττα για ακόμα τέσσερις μήνες σε ένα κλίμα πιεστικό και προεκλογικό με τις αγορές να εκφράζουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας; Όλα θα “ζυγιστούν” την εβδομάδα που έρχεται, αν και ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη των ευρωεκλογών θα πρέπει να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, αφού στις 28 Μαίου θα πραγματοποιηθεί το άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία να βρίσκεται στο «μενού»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου