Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ ...!!!

H πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή – μέρους ή και όλων – των δανείων του ΔΝΤ δεν είναι άγνωστη.  

Την προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από μία εβδομάδα, επί της ουσίας της περιγράφεται και στην τελευταία έκθεση του ίδιου του Ταμείου, και θεωρείται κίνηση υψηλής σημασίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Από οικονομικής πλευράς, με την αποπληρωμή σημαντικού μέρους των δανείων του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους– άρα και δημοσιονομικό χώρο – αποδεσμευόμενη από ένα εξαιρετικά ακριβό επιτόκιο.
Η χώρα εξακολουθεί να χρωστά περίπου 9,5 δισ. Ευρώ στο Ταμείο τα οποία πρέπει να αποπληρώνει με ρυθμό 1,9 δισ. ευρώ ετησίως από το 2019 μέχρι και το 2023, ενώ το υπόλοιπο πρέπει να καταβληθεί στις αρχές του 2024.
Από αυτό το ποσό, τα 4,6 δις έχουν επιτόκιο της τάξης του 4,9% - πολύ πιο ακριβό από εκείνο με το οποίο η Ελλάδα δανείζεται πλέον και από τις αγορές – εξ ου και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πρόωρη αποπληρωμή να αφορά τουλάχιστον αυτό το ποσό. Μια τέτοια κίνηση θα αποδεσμεύσει ετησίως ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει σημαντικά και το λεγόμενο «προφίλ» του χρέους της χώρας – ήτοι, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα αναδιάρθρωσης του χρέους με θετικό αντίκτυπο στις αγορές.
Σε πολιτικό επίπεδο, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – όπως είχε πράξει και η Πορτογαλία – θα δώσει ένα ακόμη απτό μήνυμα ουσιαστικής και οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια. Παράλληλα, έστω και σε περιορισμένο επίπεδο, θα ενισχύσει τον «κουμπαρά» που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση για την χρηματοδότηση φιλολαϊκών μέτρων και παρεμβάσεων.
Ως εκ τούτων η πολιτική απόφαση είναι ήδη ειλημμένη και στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει και πολύ συγκεκριμένος σχεδιασμός. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως αυτή η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή πρέπει να ληφθεί σε συμφωνία με τους ευρωπαίους δανειστές, δηλαδή να έχει την σύμφωνη γνώμη του ESM, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Πορτογαλίας.
Οι ευρωπαίοι, ειδικά στην παρούσα προεκλογική συγκυρία, επιθυμούν και εκείνοι σε πολιτικό επίπεδο την πλήρη απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ευρώπη. Η έγκρισή του όμως συνδέεται με την τήρηση των μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων και ο ESM μπορεί να δώσει το πράσινο φως για την προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ μόνο στην περίπτωση που κριθεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Και εν προκειμένω, αποκτά μείζονα σημασία η επίτευξη συμφωνίας για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία αξιολογείται στις βασικές προτεραιότητες των μεταρρυθμίσεων τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την Κομισιόν.
Ακριβώς εδώ, δηλαδή, βρίσκεται και η ουσία και το μεγάλο διακύβευμα στο δύσκολο μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον νόμο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη: Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για το εάν το Eurogroup θα αποδεσμεύσει άμεσα ή όχι το πρώτο 1 δις από τις επιστροφές των ελληνικών κρατικών ομολόγων – ανησυχεί για το ενδεχόμενο μια παράταση της εκκρεμότητας στην πρώτη κατοικία να καθυστερήσει, ή και να μπλοκάρει, το «πράσινο φως» του ESM για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Ως εκ τούτων, οι τελευταίες χθεσινές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες – όπου βρίσκεται και ο πρωθυπουργός για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ – ανέφεραν ότι η προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού θα συνεχιστεί έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου, είτε κατατεθεί σήμερα, είτε όχι το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κατά τις ίδιες πηγές δε, οι οποίες έχουν γνώση των εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ακόμη κι εάν κατατεθεί το νομοσχέδιο «αυτό δεν σημαίνει, απαραιτήτως, και ότι θα έχει ψηφιστεί έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ενδεχόμενες αλλαγές.
Πίσω από αυτή την προσέγγιση βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφοροίες του Tvxs.gr, κι ένα σχέδιο με ισχυρή υποστήριξη εντός κυβέρνησης – το σχέδιο αποπληρωμής του ΔΝΤ ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές. Με βάση αυτό το σενάριο, το οποίο ακόμη δεν θεωρείται «χαμένο», η ελληνική πλευρά μπορεί να καταθέσει το σχετικό αίτημα στον ESM στις αρχές Απριλίου και οι αναγκαίες εγκρίσεις και διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί ώστε να πληρωθεί μεγάλο μέρος του δανείου του ΔΝΤ πριν από τις 26 Μαίου – ήτοι, πριν από την προσφυγή στις ευρωκάλπες.
Είναι ένα σενάριο που άφησε απολύτως ανοιχτό χθες και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος απέφυγε μεν να δώσει το οποιοδήποτε χρονικό στίγμα για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου, τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα λάβουν αποκλειστικά οι ελληνικές αρχές με τους άλλους επίσημους πιστωτές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου