Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Πού θα κριθούν οι εκλογές – Οι δεξαμενές που ποντάρει ο Τσίπρας και η στάση Μητσοτάκη...!!!

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου 

 Η ΝΔ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει άλλο δρόμο, με πειθαρχημένη μείωση της φορολογίας και με τη δημιουργία συνθηκών επενδυτικής έκρηξης που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας.

Η αντιπαράθεση ΝΔ – Μεγάρου Μαξίμου γύρω από τις δηλώσεις Τσακαλώτου στο CNBC, τις οποίες το κυβερνητικό επιτελείο επιχείρησε να χαθούν στη... μετάφραση, έγινε επί της ουσίας για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση θα στηρίξει την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να μειωθούν τα υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα που η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε μέχρι το 2022.

Ότι και να συμβεί, ωστόσο, μετά τις κάλπες, το νέο επεισόδιο στην κόντρα κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέδειξε ότι οι προσεχείς εθνικές εκλογές θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας. Με το επικρατέστερο σενάριο να λέει για πρόωρες εκλογές τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές (αν όχι νωρίτερα), ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαφές ότι έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, με τα αντιδεξιά αντανακλαστικά του παλαιού ΠΑΣΟΚ και στην αδιευκρίνιστη ψήφο, που κινείται περί το 18%.
Οι μεν πρώτοι δεν «αγοράζουν» το αφήγημα της κεντροαριστεράς στροφής του ΣΥΡΙΖΑ που στήνει ο κ. Τσίπρας. Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ του newpost.gr για την «πόρτα» της Φώφης Γεννηματά και των Παπανδρέου στις κυβερνητικές εκδηλώσεις για την προώθηση της «προοδευτικής συνεργασίας ενόψει των ευρωεκλογών», ήρθε και η ανακοίνωση με τα ονόματα των ομιλητών στην εκδήλωση της «πρωτοβουλίας πολιτών Γέφυρα», όπου θα παρουσιαστεί και κείμενο με υπογραφές για τη «σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων».
Πρόκειται για τους: Σωτήρη Βαλντέν, Νίκο Μουζέλη, Αντώνη Λιάκο, Νίκο Μπίστη, Παναγιώτη Παναγιώτου, Κωστή Παπαϊωάννου, Μαρία Ρεπούση, Φωτεινή Σιάνου, με συντονιστή το Χρήστο Μαχαίρα. Πρόσωπα δηλαδή, που έδωσαν το «παρών» στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα οποία δεν έχουν καμία απήχηση στη βάση του Κινήματος Αλλαγής. Η δεύτερη δεξαμενή στην οποία ελπίζει ο κ. Τσίπρας, οι αναποφάσιστοι, που τον είχαν ψηφίσει το 2015, δεν θα επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 35,46% και η συσπείρωση που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις κινείται εδώ και δύο χρόνια οριακά πάνω από το 50%. Αυτό σημαίνει ότι από το 35%  που τον ψήφισε το Σεπτέμβριο του 2015, μόνο οι μισοί (περίπου 17-18%) δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν ξανά. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι όσο πλησιάζουν οι κάλπες, θα ανέβει κάπως η συσπείρωσή του, άλλες δεξαμενές να αντλήσει ψηφοφόρους για να αυξήσει τα ποσοστά του, δεν υπάρχουν.
Ήδη, το 10-15% εκείνων που είχαν ψηφίσει τον κ. Τσίπρα το 2015, έχει μετακινηθεί στη ΝΔ, οπότε αναλογικά το ποσοστό της θα ανέβει από 3,5-5,5%, νούμερο που θα πρέπει να αφαιρεθεί από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι το κόμμα του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα (περίπου τα 2/3) της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται, (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων), η εκλογική δύναμη της ΝΔ ανεβαίνει στο 35%.
Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι που νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα, είτε κινούνται στην κεντροαριστερά (η προσπάθεια να ενσωματωθεί το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ απέτυχε) είτε στην κεντροδεξιά (δεν θεωρούν άνοιγμα στο χώρο τους την ενσωμάτωση της Κατερίνας Παπακώστα, του Τέρενς Κουίκ και της Έλενας Κουντουρά), θα επιλέξουν μια «σίγουρη» πολιτική στέγη που θα τους προσφέρει ασφάλεια, κυρίως στο οικονομικό πεδίο.
Όπως αποτυπώνεται και σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι πολίτες, σύμφωνα με την Πειραιώς, δεν πείθονται από τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας περί ανάπτυξης στο 2,5% το 2019, την ώρα που βάζει φρένο στις επενδύσεις και εξαγγέλλει πολυάριθμες προεκλογικές προσλήψεις και παροχές. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, όπως έλεγαν από το επιτελείο του, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει άλλο δρόμο, με πειθαρχημένη μείωση της φορολογίας και με τη δημιουργία συνθηκών επενδυτικής έκρηξης που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, εκτιμά πως καθώς πλησιάζουν οι κάλπες, οι αγορές θα αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη τους και την επικείμενη πολιτική αλλαγή. Για αυτό θεωρεί πολύ πιθανό, τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται ήδη από τώρα ενόψει εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασίσει να μην κάνει, όπως λέει σε συνομιλητές του, αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας το 2014, όταν καλούσε τους επενδυτές να μην επενδύσουν στη χώρα μας, αλλά χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτη εξέλιξη», την οποία θετική αντίδραση των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου