Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Οι «53+» θέλουν εκλογές τον Οκτώβριο... !!!

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε απόψε να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό στη συγκρότηση του «προοδευτικού δημοκρατικού πόλου. 

Η...
Πολιτική Γραμματεία θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, την απεύθυνση σχετικού καλέσματος.

Η δήλωση Τσίπρα
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής θα στοχεύει «στη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο τον προοδευτικό, προκειμένου να αποτραπεί, ενόψει των επόμενων, κρίσιμων,
ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις μήνες από σήμερα, να αποτραπεί η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη, της ακροδεξιάς, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες μας, στη δημοκρατία μας, στην ίδια την Ευρώπη, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κυρίαρχες σήμερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «η πρόταση είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την αναχαίτιση της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

Η Εκλογική Επιτροπή
Η συζήτηση στην ΠΓ κύλησε σε χαμηλούς τόνους, και δεν επικεντρώθηκε στο ζήτημα της υπουργοποίησης των Μωραΐτη-Τόλκα. Αυτό άλλωστε είχε συζητηθεί σε «συνάντηση κορυφής» του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους των τάσεων. Από εκείνη τη συνάντηση προέκυψε να είναι αμφίπλευρο το κάλεσμα (σε όσους «αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο»), κάτι στον οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στη σημερινή εισηγητική τοποθέτησή του. Με δεδομένο ότι στα αριστερά δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδέκτες, ο αμφίπλευρος χαρακτήρας του καλέσματος σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τη διατήρηση της πολιτικοϊδεολογικής ισορροπίας του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ότι στην πλατιά Εκλογική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί για τις ευρωεκλογές, δεν θα συμμετάσχουν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλη των συνεργαζόμενων κεντροαριστερών κινήσεων. Προκειμένου να αποφευχθούν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις που βλάπτουν την εικόνα του κόμματος, η Πολιτική Γραμματεία συγκρότησε άτυπη επιτροπή που θα εξετάσει τις υποψηφιότητες των ευρωεκλογών, ιδιαίτερα αυτές των συνεργαζόμενων. Η επιτροπή απαρτίζεται από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη (Μαξίμου), τον Νίκο Σκορίνη (προεδρικοί-Κάραβελ), την Έφη Καλαμαρά (προεδρικοί-ομάδα Τζανακόπουλου) και τον Πάνο Λάμπρου (53+)

Ο χρόνος των εκλογών
Στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός φάνηκε να είναι ένα «κλικ» πιο κοντά στη διενέργεια των εκλογών τον Οκτώβριο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του. Πάντως τα περισσότερα μέλη του οργάνου υποστηρίζουν την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας Μάλιστα το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχει μεταστραφεί ο Νίκος Βούτσης ο οποίος υποστηρίζει πλέον τον Οκτώβριο. Αντιθέτως, ο Πάνος Σκουρλέτης επιμένει στον Μάιο. Να σημειωθεί επίσης ότι στη χθεσινή σύσκεψη των κυβερνητικών στελεχών που πρόσκεινται στους 53+, ήταν ομόφωνη η απόφαση να υποστηρίξουν τη διενέργεια των εκλογών τον Οκτώβριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου