Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Στα θολά νερά του Ποταμιού...!!!

Νικόλ Λειβαδάρη

Το ένα σενάριο θέλει τον Σταύρο Θεοδωράκη να έχει ήδη ανταλλάξει την ψήφο του για την συμφωνία των Πρεσπών με ένα υπουργείο και μια θέση στο ψηψοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. 

Το δεύτερο τον εμφανίζει να έχει θορυβηθεί από την εθνικιστική ρητορική Ζάεφ και να αναμένει την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια για να πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Το πρώτο ο ίδιος το διέψευσε - τουλάχιστον κατά το ήμισυ, και σε ό,τι αφορά το σκέλος των ανταλλαγμάτων. Το δεύτερο δεν το απάντησε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Και άφησε ανοιχτό πεδίο στο Μαξίμου να του πετά ευθέως το γάντι και να τον καλεί να πει εάν τελικά «έχει αλλάξει στάση για την συμφωνία των Πρεσπών;».

Η (καθαρή) απάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν θα δοθεί άμεσα. Και το βέβαιο είναι – όπως από χθες έγραφε το Tvxs.gr – ότι η γραμμή του Ποταμιού επί της συμφωνίας των Πρεσπών μπατάρει σε θολά νερά. Επισήμως, από το αρχικό κατηγορηματικό «ναι» έχει μετατραπεί σε «θετική προσέγγιση μεν, μετά πολλών επιφυλάξεων δε». Ανεπισήμως, είναι προφανές ότι επαναπροσδιορίζεται κάπου ανάμεσα στην πολιτική έρημο που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το αυτόνομο Ποτάμι, την ασφυκτική – δημόσια και υπόγεια – πίεση της ΝΔ, και την ανύπαρκτη πλέον συνοχή εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Παζάρι με Μητσοτάκη;
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Real News, αυτή η αλλαγή πλεύσης στο Μακεδονικό συνοδεύεται από το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη ότι «θα δούμε τα επίσημα κείμενα του νέου συντάγματος της πΓΔΜ και μετά θα καθορίσουμε την στάση μας». Κατά άλλο δημοσίευμα, της «Νέας Σελίδας, υπάρχει υπόγειο παζάρι κορυφής – προσδιορισμένο μάλιστα και σε δύο συναντήσεις ανάμεσα στον επικεφαλής του Ποταμιού και τον Κυριάκο Μητσοτάκη – στο οποίο ο Σταύρος Θεοδωράκης διαπραγματεύται την ψήφο του επί της συμφωνίας των Πρεσπών για ένα υπουργείο και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το εν λόγω παζάρι εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - Ποταμιού για συγκυβέρνηση, στα πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με συντονιστή τον Κώστα Σημίτη.
«Το ρεπορτάζ στη "Νέα Σελίδα" έχει σοβαρά κενά. Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και 1 μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και 2 ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι», ήταν το σχόλιο Θεοδωράκη για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ενώ λίγο αργότερα από την Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί πολιτικού deal με την ΝΔ και είπε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας».
Μαξίμου: Εχεις αλλάξει στάση;
Ηταν μια απάντηση σκωπτική μεν, αλλά όχι αρκετή για να ξεθολώσει το τοπίο. Εξ ου και το Μαξίμου, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επέλεξε να θέσει το ζήτημα σε ανοιχτό πλέον πολιτικό διάλογο: «Θα περιμέναμε», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, «και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».
Η αλήθεια είναι πως στην κυβέρνηση οι «επιφυλάξεις» Θεοδωράκη για την συμφωνία των Πρεσπών θεωρούνται προσχηματικές. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν επίσης βάσιμα τα σενάρια για παρασκηνιακή διαπραγμάτευση του επικεφαλής του Ποταμιού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο την εκλογική επιβίωση.
Το βέβαιο είναι πως η πίεση της ΝΔ προς το Ποτάμι εντείνεται και θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. Δεν είναι τυχαίες οι χθεσινές διαρροές από γαλάζιους παράγοντες ότι «όποιος πολιτικός ή πολιτικό κόμμα επιζητεί συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία, δεν μπορεί να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών». Οπως δεν είναι τυχαίες και οι δηλώσεις του Σπύρου Δανέλλη – του ενός εκ των έξι βουλευτών του Ποταμιού που παραμένουν κατηγορηματικά υπέρ της συμφωνίας – ότι η ΝΔ στήνει «πολιορκητικό κριό» στην ηγεσία του κόμματος.

Η αβέβαιη πλειοψηφία των Πρεσπών
Ως εκ τούτων, η υπαρξη απόλυτης πλειοψηφίας για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών δείχνει σ’ αυτή την φάση εξαιρετικά αβέβαιη. Και το διακύβευμα είναι τρεις ψήφοι – εκείνες του ίδιου του Σταύρου Θεοδωράκη και των δύο βουλευτών που τον ακολουθούν, του Γιώργου Μαυρωτά και του Σπύρου Λυκούδη. Χωρίς αυτές, τα «κουκιά» για την υπερψήφιση της συμφωνίας δείχνουν να «σκαλώνουν» κάπου ανάμεσα στα 148 και τα 149. Μια σκέψη που φέρεται να υπάρχει στην Σεβαστουπόλεως είναι ένα ενδεχόμενο «παρών» ή και αποχή των τριών από την ψηφοφορία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει και να περάσει η συμφωνία με απλή πλειοψηφία, και να μην «χρεωθεί» το Ποτάμι την υπερψήφισή της. Δεν είναι όμως ο τρόπος που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση, και δεν είναι και ο τρόπος που θα ενίσχυε την πολιτική αξιοπιστία του Σταύρου Θεοδωράκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου