Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Τα τρία ανοιχτά μέτωπα του Μαξίμου για τις Πρέσπες... !!!

Πεπεισμένοι εμφανίζονται στο Μαξίμου πως οι “151” για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα βρεθούν και η κυβέρνηση δεν θα κινδυνεύσει να απωλέσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή.  

Η πίεση που ασκήθηκε από χθες στον...
Σταύρο Θεοδωράκη εκτιμάται πως απέδωσε καρπούς και στην Ηρώδου Αττικού είδαν με ανακούφιση τον Σπύρο Δανέλλη να απειλεί ακόμα και με παραίτηση, αν ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλάξει ρότα. Ικανοποιητικές θεωρήθηκαν οι απαντήσεις του Γιώργου Μαυρωτά και του Μίλτου Κύρκου. Η “μισή” απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με το τι θα πράξει το κόμμα του την κρίσιμη στιγμή, στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξακολουθεί να "θολώνει" το τοπίο.


Παρά τις διαφορετικές φωνές που ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες, εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη πως οι τέσσερις από τους έξι βουλευτές του Ποταμιού δεν θα αλλάξουν την αρχική τους στάση, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα φανούν ανακόλουθοι με τον βασικό λόγο για τον οποίο το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έφυγε από το Κίνημα Αλλαγής.

Το Σκοπιανό αυτή τη στιγμή έχει ανοικτά τρία μέτωπα για τον Αλέξη Τσίπρα:

- Το πρώτο αφορά τη σχέση με τους γείτονες και το γεγονός ότι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις Συνταγματικές τροπολογίες που ψηφίζονται αυτή την περίοδο στη Βουλή τους. Η διατύπωση της τροπολογίας για το άρθρο 49, που αποτυπώνει την προστασία του μακεδονικού λαού, είναι το ζητούμενο. Όπως τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο newpost.gr, το “κλειδί” είναι να αναφέρεται στην ομογένεια.

- Δεύτερο μείζον ζήτημα είναι η αριθμητική της Βουλής και η επίτευξη της πλειοψηφίας, καθώς και η πίεση που θα δεχτούν οι βουλευτές μέχρι να φτάσει στην Ολομέλεια.

- Ο κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και η επαναπροσέγγιση του είναι η τρίτη μεγάλη πρόκληση για τον πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι οι διαφωνούντες δεν είναι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι δευτερεύον στοιχείο για τους επιτελείς του Μαξίμου, αφού η αρνητική ατμόσφαιρα που προκαλείται λειτουργεί αθροιστικά αρνητικά για το κόμμα σε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Πάνος Σκουρλέτης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προετοιμάσει τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, στην οποία θα βρεθεί ο πρωθυπουργός την Παρασκευή. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην συμπρωτεύουσα κατευθείαν από τις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται για την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Πέμπτη.

Το βλέμμα των κυβερνητικών σήμερα είναι στραμμένο και στη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.  Αναμένουν από το Πάνο Καμμένο να στείλει ένα μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση και να διαλύσει τα “σύννεφα” που προκλήθηκαν μετά τις τελευταίες δηλώσεις του κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και του Παναγιώτη Σγουρίδη για στήριξη της πρότασης μομφής της ΝΔ.

Με τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών να φουντώνει σιγά - σιγά, η  παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη θα είναι και η καλύτερη ευκαιρία, προκειμένου να στηρίξει για πρώτη φορά επίσημα και την εκλεκτή του κόμματος για τον δήμο, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Αν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή τον Φεβρουάριο, για πολλά στελέχη η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να “αντέξει” μέχρι τον Μάιο, προκειμένου οι εκλογές να πραγματοποιηθούν μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Το βασικό αφήγημα του Μαξίμου για εθνικές κάλπες στο τέλος της τετραετίας παραμένει, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις δημοσκοπήσεις που θα πάρει στα χέρια του ο πρωθυπουργός στις αρχές του χρόνου.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αρχίσει ήδη να πυκνώνουν οι εμφανίσεις όλων των κορυφαίων κυβερνητικών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια των τοπικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα. Το πεδίο της οικονομίας παραμένει στο πρώτο πλάνο για το Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μιλήσει σήμερα για άλλη μια φορά στην Ολομέλεια με αφορμή την μη περικοπή των συντάξεων. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δώσει ένα ιδιαίτερο χρώμα στη συζήτηση, αφού στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν δεδομένο πως θα επιχειρήσει να άλλαξει την ατζέντα. 

Στην Ηρώδου Αττικού επιθυμούν να εφαρμόσουν τον αρχικό σχεδιασμό "μέχρι κεραίας”, που ήθελε τον πρωθυπουργό να “στριμώχνει” τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάθε φορά που ένα θετικό μέτρο θα έρχεται στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να αναφερθεί σε όλες τις προβλέψεις και τις αναφορές που έγιναν από την γαλάζια παράταξη περί διαφωνιών των εταίρων για τη μη περικοπή των συντάξεων ή ακόμα και για αναστολή του μέτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπενθυμίσει πως ο πρόεδρος της ΝΔ παρότρυνε τους εταίρους να εξαντλήσουν όλη την αυστηρότητά τους στην Ελλάδα και θα σχολιάσει το επεισόδιο στην ελληνική Βουλή με τον Πιέρ Μοσκοβισί.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου