Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Διάσημοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για την οικονομική ανασφάλεια και ανισότητα ...!!!

Διάσημοι και καταξιωμένοι οικονομολόγοι με μπροστάρη τον νομπελίστα  Τζότζεφ Στίγκλιτς καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν σοβαρότερα υπόψη την οικονομική ανασφάλεια και τις συνέπειές της στις ανισότητες.

Σε έκθεσή της, η ομάδα των οικονομολόγων σημειώνει ότι μια δεκαετία μετά την κρίση, η καθεστηκυία διάγνωση των δημοσίων αρχών είναι ανολοκλήρωτη.
Οι πλέον αρμόδιοι, σε μια περίοδο που οι λαϊκισμοί ευημερούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού και που ο θυμός των «κίτρινων γιλέκων» αναδεικνύει τα κοινωνικά και γεωγραφικά ρήγματα της Γαλλίας, καλούν «για μια γεφύρωση της οικονομικής θεωρίας και της στατιστικής πρακτικής» με στόχο να μετρηθούν καλύτερα οι συνέπειες της κρίσης, εμμένοντας σε μια προσέγγιση που πηγαίνει πέρα από τον δείκτη ΑΕΠ στον δείκτη ευημερίας.

Όπως σημειώνει ο Στίγλιτς και οι συνάδελφοί του, η απώλεια του ΑΕΠ και η, δέκα χρόνια μετά την κρίση, επιμονή του φαινομένου δείχνει ότι η κρίση είχε ως συνέπεια τη μεγάλη απώλεια κεφαλαίου, όχι μόνο με τη μορφή μηχανών και δομών αλλά επίσης και με πιο καλυμμένους τρόπους: με την απώλεια δεξιοτήτων και επιμόρφωσης των εργαζομένων, με τις επιπολάζουσες συνέπειες στους νέους εργαζομένους κατά την είσοδό τους στην εργασία και την έλλειψη αξιοπιστίας προς το οικονομικό σύστημα το οποίο θεωρείται «στημένο» ώστε να ευνοούνται «λίγοι».
Περισσότερο από μία καταστροφή της οικονομικής ασφάλειας, η κρίση του 2008 έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των πληθυσμών σε θεσμούς, και πολλά εκλογικά αποτελέσματα έχουν αναδείξει αυτή τη δυσπιστία τα τελευταία χρόνια. Έναντι των κενών των δημόσιων πολιτικών τα μέλη της ομάδας καλούν τους σχεδιαστές των πολιτικών να αναλογιστούν πιο προσαρμοσμένους δείκτες για να μετρήσουν την οικονομική ανασφάλεια. Στην πραγματικότητα, οι δείκτες αυτοί δείχνουν ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι πολύ πιο βαριές από αυτές που αφήνει να εννοηθούν η στατιστική για την απώλεια του ΑΕΠ. Ένα τέτοιο κενό αποτελεί, για τους οικονομολόγους, η μεγάλη έμφαση που έχει δοθεί στην επίδραση των δημοσίων δαπανών στα χρέη των κρατών, ενώ οι δαπάνες αυτές θα μπορούσαν να έχουν λάβει τον χαρακτήρα επένδυσης με προσθήκη ενεργών στοιχείων στους ισολογισμούς των δημοσίων οργανισμών.
Στην έκθεση δίνεται επίσης έμφαση στην έλλειψη ακριβών στοιχείων για τον ρόλο που παίζει η «κληρονομιά» στη διάρθρωση των ανισοτήτων. Παρά την έλλειψη τέτοιων στοιχείων πρόοδος έχει σημειωθεί στη συγκέντρωση εναλλακτικών δεδομένων και μετρήσεων όπως ο δείκτης πλούτου και εισοδήματος.
Η μελέτη του Τομά Πικετί (Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα) έχει δείξει, για παράδειγμα, ότι οι ήδη ισχυροί έχουν επωφεληθεί δύο φορές περισσότερο από την ανάπτυξη. Επίσης ότι η μεσαία τάξη θα δει το δικό της κομμάτι της «κληρονομιάς» της να μειώνεται, τα επόμενα χρόνια. Επίσης εφιστάται η προσοχή στις διακρίσεις μέσα στις κοινωνικές ομάδες, με το παράδειγμα του φύλου να είναι ο πιο ισχυρός δείκτης του φαινομένου. Οι ειδικοί καλούν τελικά τους σχεδιαστές δημοσίων πολιτικών να αναλογιστούν για την αποτελεσματικότητά τους αντλώντας από στοιχεία που αναδεικνύουν καλύτερα την εικόνα της επίδρασης των οικονομικών σοκ στις κοινωνίες. Στη Γαλλία οι βουλευτές αντίστοιχα ζητούν καλύτερη μεθοδολογία για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων πολιτικών. «Για να συμφιλιωθούν οι πολίτες με το Κράτος χρειάζονται διαφανείς, αξιόπιστες και ανεξάρτητες πληροφορίες».
Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή, αναφέρεται στην έκθεση, που παρουσιάζει η γαλλική Tribune και την οποία μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου