Το μήνυμα Σεντένο μετά το χθεσινό Eurogroup μάλλον αποτελεί και το «κλειδί» για να περάσει πολιτικά αναίμακτα η μη περικοπή των συντάξεων.  

Και η παράλληλη δήλωση Ρέγκλινγκ, που χαρακτήρισε «θετικό γεγονός» την ύπαρξη δύο σεναρίων για τις συντάξεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού μπορεί και ν’ ανοίγει τον δρόμο για την ακύρωση του μέτρου με την – σιωπηλή έστω – ανοχή ακόμη και του Βερολίνου.
«Η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, το ασφαλιστικό σύστημα έχει ήδη μεταρρυθμιστεί. Ο σκοπός της ήταν να αποτελέσει δημοσιονομικό μέτρο», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, και αμέσως μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή – ενός προσχεδίου, που αποτυπώνει και την καθαρή πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις.

«Ολοι ξέρουμε», πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο, «τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Η δημοσιονομική κατάσταση δείχνει πολύ καλύτερη από ότι πριν από 18 μήνες. Είναι σημαντικό να συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα. Σίγουρα υπάρχουν συζητήσεις για συγκεκριμένα μέτρα, για αυτό συμπεριλήφθηκαν τα δύο σενάρια». 
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήριζε «θετικό» το γεγονός ότι η  Ελλάδα κατέθεσε δυο σενάρια για τις συντάξεις «διότι σήμερα έπρεπε να παρουσιαστούν αριθμοί. Ηταν καλό», επεσήμανε, «να έχουμε δυο πιθανότητες και να δούμε πιο θα είναι το αποτέλεσμα».
Εν ολίγοις, ο Μάριο Σεντένο έβγαλε οριστικά χθες από το κάδρο της μεταμνημονιακής Ελλάδας την «συνταγή» του ΔΝΤ και, μαζί, και το ίδιο το Ταμείο. Δηλώνοντας ότι η περικοπή των συντάξεων είναι μέτρο δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό, όπως επέμεινε μέχρι και την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ, υιοθέτησε την ελληνική επιχειρηματολογία και, ουσιαστικά, έδειξε πρόσφορο έδαφος για μια πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup.
Ανάλογης σημασίας είναι και η δήλωση του επικεφαλής του ESM, και παγίως εκφραστή των γερμανικών θέσεων Κλάους Ρέγκλινγκ – του παράγοντα των θεσμών που τηρεί σταθερά και την πλέον αυστηρή στάση απέναντι στην Αθήνα. Αμφότεροι, δε, έδειξαν πως το ζητούμενο πλέον είναι να «βγουν τα νούμερα», ήτοι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019. Εάν αυτό συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα κι έως την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής για την Ελλάδα τον Νοέμβριο, τότε η – δεδομένη – ακύρωση της μείωσης των συντάξεων θα έρθει και με τις «ευλογίες» των δανειστών.
Και τα δύο μηνύματα άλλωστε, τόσο του Μάριο Σεντένο όσο και του Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν ήταν έκπληξη για την κυβέρνηση. Η απόφαση να περιληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δύο σενάρια για τις συντάξεις ελήφθη κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και με διπλό στόχο: Αφενός να μην δοθεί στις αγορές το μήνυμα ότι η Αθήνα υπαναχωρεί στις μεταρρυθμίσεις και, αφετέρου, να μην ανοίξει προεκλογική συζήτηση στην Γερμανία για «χαριστικές παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα – μια συζήτηση, που θα έφερνε σε δυσχερή θέση την ήδη αποδυναμωμένη Αγκελα Μέρκελ.
Βάσει της ίδιας συνεννόησης στόχος τώρα είναι να συγκλίνουν Αθήνα και Κομισιόν ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2019 – δεδομένα τα οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς και το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα 3,56% ακόμη κι εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις. Κατά τις πληροφορίες απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει, δεν είναι όμως τέτοια που να εγείρει σοβαρές ανησυχίες και εκτιμάται ότι θα γεφυρωθεί.
Τούτων δοθέντων, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την κατάθεση νόμου στην Βουλή, πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού – ήτοι, το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου – που θα ακυρώνει τον ήδη ψηφισμένο νόμο για την περικοπή των συντάξεων. Όπως επισημαίνουν, δε, κυβερνητικές πηγές, η επιδίωξη να υπάρχει η συναίνεση των δανειστών δεν αφορά αυτήν καθαυτή την κατάθεση του νόμου, που αποτελεί ειλημμένη απόφαση, αλλά συνδέεται με το γεγονός ότι στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση προς την Αθήνα των πρώτων 600 εκατομμυρίων ευρώ από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων, όπως προβλέπει η συμφωνία για το χρέος. Και μια ενδεχόμενη πολιτική ένταση στο θέμα των συντάξεων θα μπορούσε – με πολιτικά επίσης κριτήρια – να μπλοκάρει και την εκταμίευση του ποσού αυτού.

tvxs.gr