Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Σειρήνες στο δρόμο προς τις κάλπες...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                   
Για μια εισέτι φορά επαληθεύτηκε το αξίωμα : «Στην πολιτική και τον έρωτα, όσα φέρνει η ημέρα, δεν φέρνει ο χρόνος». 

Είναι σαφές, πως στο Μέγαρο Μαξίμου, το μόνο που δεν περίμεναν ήταν η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και δη τον τρόπο που έγινε, την ώρα που έγινε και επίσης, τα τραύματα και τα κενά που άφησε.!
         
Από όποια πολιτική πλευρά κι αν προσεγγιστεί κι αν αναλυθεί το επίμαχο πολιτικό γεγονός, της παραίτησης ενός κορυφαίου υπουργού και δη εμπνευστή και δημιουργού μιας κομβικής πολιτικής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, - όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην πρώτη δήλωσή του κατά την ανάληψη και των καθηκόντων του υπουργού εξωτερικών - , της επίλυσης της διπλωματικής εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ και δη της συμφωνίας των Πρεσπών, ο αιφνιδιασμός και η σύγχυση σκίασαν τον ουρανό του Μεγάρου Μαξίμου και μάλιστα διάχυτα και λίαν διακριτά…!!!

    
 Σ αυτό το κλίμα, του πλήρους αιφνιδιασμού στην Ηρώδου Αττικού, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η εξής παραδοξότητα : Είτε, παραιτήθηκε αβίαστα και οικειοθελώς, ο Νίκος Κοτζιάς, είτε εγκατέλειψε τον θώκο του κατόπιν προτροπής του πρωθυπουργού, «εγκατέλειψε την κυβέρνηση ο εμπνευστής, δημιουργός και υποστηρικτής μιας κομβικής πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης, - της συμφωνίας των Πρεσπών - , ο Νίκος Κοτζιάς και παρέμεινε ένας κραυγαλέος αντίπαλος και εμφανής πολέμιος της επίμαχης συμφωνίας, ο Πάνος Καμμένος», όπως έκπληκτος κι αυτός εκμυστηρευόταν σε δημοσιογράφους, στο περιστύλιο της βουλής, κορυφαίος υπουργός και παραδοσιακό στέλεχος της αριστεράς…!!!  

    
 Τούτων όλων δοθέντων, εύλογα, ο οποιοσδήποτε αναλυτής, όσο φιλικά κι αν πρόσκειται στην κυβέρνηση, αβίαστα κι αντικειμενικά καταλήγει στο συμπέρασμα, πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, - μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου - , προτίμησε να στηρίξει τον σύμμαχό του, ο οποίος με την σειρά του και με αντάλλαγμα την πρωθυπουργική κάλυψη, στηρίζει την κυβέρνηση στην εξουσία, παρά να στηρίξει τον υπουργό του. Προφανώς, ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρεί δεδομένη την κομματική και ιδεολογική στήριξη του πρώην, πλέον, υπουργού του, και ταυτόχρονα κρίνει, (πόσο αφελώς, ο χρόνος θα δείξει), πως ο κυβερνητικός του σύμμαχος, ο Πάνος Καμμένος εν προκειμένω, θεωρείται δεσμευμένος εξαιτίας της πρωθυπουργικής κάλυψη που το παρείχε, τόσο κατά το θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο, όσο και μετά την απομάκρυνση του αρχηγού της ελληνικής διπλωματίας.!
     
Σ αυτό το πνεύμα και μ αυτήν την ερμηνεία, η παραπάνω αναφερθείσα «πολιτική παραδοξότητα», ίσως έχει κάποια, εν μέρει ή εν όλω, πολιτική ερμηνεία ή έστω δικαιολόγηση…!!!

                Πως θα αντιδράσει ο Νίκος Κοτζιάς…;;;
     
Ο πρώην, πλέον, αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης Πράττω, της οποίας είναι επικεφαλής, εμφανώς προβληματισμένος δήλωσε: «Κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και έγινα εγώ πρώην υπουργός». Ερωτηθείς, δε, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, ο τέως υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «αυτό θα συζητήσουμε τώρα συλλογικά».
     
Από την πλευρά της κυβέρνησης, το πρώτο πολιτικό ερώτημα που αυτόματα γεννάται, είναι κατά πόσον η απομάκρυνση Κοτζιά μπορεί να αλλοιώσει τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες και συσχετισμούς. Είναι γνωστό, πως η κίνηση «Πράττω», πλην του επικεφαλής Νίκου Κοτζιά, αριθμεί δύο ακόμη βουλευτές, τον Νίκο Τόσκα και την εκλεγόμενη στον Πειραιά, Γεωργία Γενιά. Η Πολιτική της Γραμματεία, της κίνησης «Πράττω», συνεδρίασε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Οι πρώτες πληροφορίες επέμεναν ότι δεν υπάρχει πρόθεση ανεξαρτητοποιήσεων.
    
Ωστόσο, ο Νίκος Κοτζιάς, ήδη με τροχιοδεικτικό  tweet-προειδοποίηση κατέστησε σαφές πως δεν σκοπεύει να σιωπήσει.! Όπως είπε με ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, είναι «σπόρος», που φυτρώνει. Άρα…, ερώτημα είναι τι καρπούς θα βγάλει αυτός ο σπόρος αν κι όταν φυτρώσει…!!! Πολλοί μέσα στην κυβέρνηση, λένε πως όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική αντίδραση του Πάνου Καμμένου, στην μεταξύ τους αντιπαράθεση.!
     
Πέραν της όποιας κοινοβουλευτικής αριθμητικής, εύλογα γεννάται και το καθαρά πολιτικό ερώτημα : θα έχει επιπτώσεις η απομάκρυνση Κοτζιά από το Υπουργείο Εξωτερικών στη δυναμική που ο ίδιος είχε προσδώσει στη συμφωνία των Πρεσπών.;
      
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών και επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι η μία, μοναδική και αποκλειστική, ευκαιρία της ΠΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δείχνει, πως ο Αλέξης Τσίπρας, αφενός μεν θέλει να συνεχίσει απαρέγκλιτα την ίδια πολιτική επί του θέματος, -  η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προσωπική και εμβληματική δέσμευσή του προς συμμάχους κι εταίρους - , κι αφετέρου δεν υπάρχει στον πολιτικό «πάγκο» πρόσωπο με γνώσεις, εμπειρία και ταυτισμένο με το επίμαχο θέμα για να αναλάβει το υπουργείο εξωτερικών την περίοδο αυτήν…!!! 
                 Μνηστήρες του ΥΠΕΞ
    
Με τα παραπάνω δεδομένα, ο πρωθυπουργός, ανέλαβε το υπουργείο εξωτερικών σε μια εμφανή προσπάθεια να δείξει προς συμμάχους και εταίρους ότι εμμένει στην προσωπική και εμβληματική δέσμευσή του για επίλυση του χρόνιου προβλήματος με την ΠΓΔΜ, με στόχο τη σε δεύτερο στάδιο ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.!
    
Όμως, μέχρι πότε, ο πρωθυπουργός θα κρατήσει και το χαρτοφυλάκιο της ελληνικής διπλωματίας, δεδομένων και των αυξημένων υποχρεώσεων του και δη σε μια κατά γενικήν ομολογία μακρόχρονη και πολιτικά θυελλώδη προεκλογική περίοδο…!!!
   
 Στην σκιά, αυτής της πραγματικότητας, κοινός τόπος είναι πως ήδη, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ψάχνουν υπουργού εξωτερικών και ονόματα πέφτουν στο τραπέζι.!
     
Τις πρώτες ώρες, πολλοί υποστήριξαν πως ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με άριστες γνώσεις περί τα ελληνοτουρκικά, - έχει υπηρετήσει επί πολλά χρόνια στην ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας - , Βαγγέλης Καλπαδάκης, θα μπορούσε να καλύψει το κενό που άφησε ο Νίκος Κοτζιάς ως αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών πλάι στον πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών. Ωστόσο, η συναισθηματική σχέση που έχει, - συζεί επί πολλά χρόνια - , με μία Τουρκάλα διπλωμάτη, του στέρησε την προαγωγή.!
     
Μέχρι, αυτήν την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το όνομα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μετακομίσει στο Μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας είναι εκείνο του Διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.  Πρώην ευρωβουλευτής, πρώην γενικός γραμματέας στο πρώην υπουργείο προεδρίας επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, διαθέτει τις γνώσεις, τις διασυνδέσεις με την Ευρώπη και με το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ρίξει γέφυρες πολιτικές. Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα. Αν φύγει από την ΕΥΠ, το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να βρει άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης για την ευαίσθητη αυτή θέση…!!! 
                       Μέχρι πότε Καμμένος…???
     
Από την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο εξωτερικών, τηρεί απόλυτη σιγήν ιχθύος. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε.! Με δεδομένο τον εκρηκτικό χαρακτήρα του υπουργού άμυνας, εύλογα γεννάται το ερώτημα πως θα αντιδράσει αν συνεχιστούν οι σε βάρος του επιθέσεις από βουλευτές και κορυφαίους υπουργούς, και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή στην περίπτωση κατά την οποία ο Νίκος Κοτζιάς φέρει στη βουλή το θέμα με τα κρυφά κονδύλια του υπουργείου άμυνας, αφού η παραίτησή του συνδέεται άμεσα και με τα κρυφά κονδύλια του υπουργείου εξωτερικών για τη διαχείριση των οποίων ευθέως κατηγορήθηκε από τον υπουργό άμυνας..!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου