Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Αυτοί είναι! Οι υποψήφιοι της ΝΔ στη μάχη των ευρωεκλογών, των Δήμων και των περιφερειών...!!

Πολύ ψηλά βάζει η ΝΔ τον πήχη για τις επικείμενες διπλές εκλογές του Μαΐου (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές), ιδίως από τη στιγμή που οι εθνικές κάλπες, σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Πειραιώς, δεν αποκλείεται να στηθούν τελικά αργότερα. 

Οι εσωκομματικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τα δείπνα και τα παζάρια δίνουν και παίρνουν και το γαλάζιο επιτελείο να αναζητά τις καλύτερες δυνατές περιπτώσεις που θα οδηγήσουν στη νίκη.
Η λίστα για το ευρωψηφοδέλτιο είναι ακόμα ανοικτή και την επεξεργάζεται προσωπικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους στενούς του συνεργάτες, χωρίς προς το παρόν να έχει ξεκαθαρίσει αν θα γίνουν με λίστα ή σταυρό.
Ως «κλειδωμένη» θεωρούν στη ΝΔ την συμμετοχή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, μολονότι στενοί συνομιλητές του πρώην προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την τελική έκβαση του θέματος.
Πιθανές υποψηφιότητες για το ευρωκοινοβούλιο είναι αυτές της νυν βουλευτή Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Κώστα Δέρβου. Στη ΝΔ ψάχνουν πάντως ηχηρά ονόματα που θα στελεχώσουν τη λίστα και ένα από αυτά, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, θα μπορούσε να ήταν του εκπροσώπου της Κοµισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, χωρίς πάντως προς ώρας αυτό να επιβεβαιώνεται από το κόμμα.
Πολύπλοκα δεδομένα
Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι εκλεκτοί για τις 13 περιφέρειες έχουν σχεδόν κλείσει, ενώ πιο πολύπλοκα είναι να δεδομένα για τους μεγάλους Δήμους, δεδομένου και του νέου συστήματος διεξαγωγής των εκλογών, της απλής αναλογικής. Στις μεγάλες τουλάχιστον πόλεις, η ΝΔ θα δώσει τη στήριξή της (όχι χρίσμα) σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Στην Αθήνα δεδομένη είναι η στήριξη της Πειραιώς στον Κώστα Μπακογιάννη που θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του σε λίγες μέρες, στον Πειραιά του νυν δημάρχου, Γιάννη Μώραλη, ενώ για τη Θεσσαλονίκη ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης του πρώην γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου, την ίδια ώρα που υποψηφιότητα ανακοίνωσε ήδη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Παίζουν» ακόμα τα ονόματα του πρώην βουλευτή Γιώργου Ορφανού και του ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη.
Ωστόσο μεγάλο «πονοκέφαλο» αποτελούν οι… αντάρτες που έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες και απειλούν τους επίσημους εκλεκτούς. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Επιτροπής που έχει συσταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (με πρόεδρο τον Νικήτα Κακλαμάνη), βρίσκονται σε διαρκή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους, στοχεύοντας στην άμβλυνση των διαφορών και την κάθοδο όλων σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο.
Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, σε εγκύκλιό του προς τα γαλάζια στελέχη ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης, επιχείρησε να θέσει ένα άτυπο σιωπητήριο, εφιστώντας «την προσοχή τους αναφορικά με δημόσιες δηλώσεις ή στηρίξεις υποψηφίων Περιφερειαρχών, Δημάρχων και μελών Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, εάν δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση για ενδεχόμενη στήριξη υποψηφίου ή/και Συνδυασμού από τα θεσμικά όργανα του κόμματος».
Στους Δήμους.

Σε άλλους Δήμους της Περιφέρειας πιθανή θεωρείται η στήριξη της ΝΔ, μεταξύ άλλων, στους Γιώργο Παπαναστασίου στο Αγρίνιο, Κώστα Κουκοδήμο στην Κατερίνη, Χρήστο Τσιρογιάννη στην Άρτα, Θόδωρο Σολδάτο στη Λευκάδα, Βασίλη Τσιάκο στην Καρδίτσα, Γιάννη Σμυρνιώτη στην Τρίπολη, Θοδωρή Νίνο στο Ρέθυμνο, Σπύρο Νικολάου στη Θήβα, Νίκο Καραπάνο στο Μεσολόγγι, Νικόλαο Σουλιώτη στο Καρπενήσι, Δήμητρα Τσανάκα στην Καβάλα.
Για την Πάτρα ακούγεται το όνομα του Γρηγόρη Αλεξόπουλου, για τη Λάρισα της Ρένας Καραλαριώτου και του Αχιλλέα Νταβέλη, για τα Ιωάννινα των Σταύρου Καλογιάννη, Παντελή Κολώκα και Νίκου Γκόντα, ενώ στα Τρίκαλα αναμένεται να στηριχθεί ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου.
Όσον αφορά στους μεγάλους Δήμους της Αττικής, στην Καλλιθέα θα στηριχθεί ο Δημήτρης Κάρναβος, στη Γλυφάδα ο Γιώργος Παπανικολάου, στο Περιστέρι ο Ανδρέας Παχατουρίδης (το όνομα του οποίου έπαιζε μέχρι την τελευταία στιγμή και για την Περιφέρεια Αττικής) και στου Ζωγράφου, πιθανόν ο Βασίλης Θώδας.
Στην Ηλιούπολη η Πειραιώς θέλει να ρίξει στη μάχη τον πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη χωρίς ο ίδιος να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, ενώ ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ακόμα και χωρίς επίσημη στήριξη, ο πρώην αντιδήμαρχος Τάσος Ευσταθίου.
Οι περιφέρειες
Σχετικά με τις Περιφέρειες, οι δέκα υποψήφιοι που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ως οι εκλεκτοί της Πειραιώς είναι: Γιώργος Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής, Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, Παναγιώτης Nίκας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, Φάνης Σπανός στην Στερεά Ελλάδα, Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ήπειρο, Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο, Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα και Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο.
Στα Ιόνια Νησιά, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί η στήριξη στη Ρόδη Κράτσα και στη δυτική Μακεδονία στο βουλευτή Κοζάνης, Γιώργο Κασαπίδη.
Ανοιχτή ακόμα παραμένει η Περιφέρεια Κρήτης, όπου «παίζουν» -μεταξύ άλλων- τα ονόματα του νυν Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του Γιάννη Κουράκη, χωρίς πάντως να μπορεί να αποκλειστεί άλλη επιλογή.

Πηγή: euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου