Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Τα μυστικά ενός θυελλώδους Υπουργικού Συμβουλίου...!!!



Tο (πολλοστό) επεισόδιο θεωρείται λήξαν, η κυβέρνηση συνεχίζει διαφωνώντας μεν αλλά προασπιζόμενη την ύπαρξη και την συνοχή της, και άπαντες καλούνται να τιμήσουν την δέσμευσή τους για αρραγές μέτωπο απέναντι στην δεξιά και την ακροδεξιά.

Γκρόσο μόντο, αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται (ή τουλάχιστον επιχειρείται να χτιστεί) η υπέρβαση της ανοιχτής διαφωνίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την συμφωνία των Πρεσπών – μια βάση, την οποία διαμόρφωσαν από κοινού τα τελευταία δύο 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Η αρχή έγινε με την χθεσινή παρουσία του υπουργού Αμυνας στην ΕΡΤ όπου επανέλαβε μεν ότι «δεν θα συμπράξει» στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαίωσε και ότι «δεν θα κάνει την χάρη του Μητσοτάκη» να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Η συνέχεια δόθηκε στο κατ’ ιδίαν γεύμα που είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αμυνας, και η επιχείρηση ανασύνταξης ολοκληρώθηκε στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία σημειωτέον αποφασίστηκε κατά την χθεσινή συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Ηταν μια συνεδρίαση όχι ανέφελη, καθώς στην πράξη στο τραπέζι μπήκε ευθέως η ίδια η ύπαρξη και το μέλλον της κυβέρνησης. Στην διάρκειά της αναδείχθηκαν ξανά τα δύσκολα και ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα, με κύριο αυτό ανάμεσα σε Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο, επιβεβαιώθηκε ότι οι υπουργοί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ τελούν σε τροχιά διάσπασης, και ήταν ορατές οι σκιές από την δημόσια σύγκρουση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάνο Καμμένο.
Η «κόκκινη γραμμή» Τσίπρα
Σ’ αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός έθεσε την έσχατη «κόκκινη γραμμή», που είναι η μη σύμπραξη των ΑΝΕΛ με ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης – ένα ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου Θεόδωρος Τοσουνίδης.
«Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης» είπε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης».
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πάνος Καμμένος παρείχε την δέσμευση που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας «διατηρώ την άποψη μου για την ονομασία της πΓΔΜ, αλλά δεν  πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης».
Κουντουρά: Ψήφος κατά συνείδηση
Ηταν μια δέσμευση αναμενόμενη καθώς είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου. Αλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο πρωθυπουργός δεν είχε ως βασικό αποδέκτη τον Πάνο Καμμένο, αλλά τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Εδώ έχει ενδιαφέρον ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που θέλουν την Ελενα Κουντουρά να προσανατολίζεται στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε αφενός πως στηρίζει την κυβέρνηση στην ολοκλήρωση του έργου της και αφετέρου πως πάντοτε ψηφίζει κατά συνείδηση στην Βουλή, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και ο – μη βουλευτής – υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.
Η θέση της Ελενας Κουντουρά ανεβάζει στους δύο, μαζί με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που διαφοροποιούνται από την κεντρική γραμμή στο Μακεδονικό, ενώ ένας τρίτος, ο Κώστας Ζουράρις, έχει δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα παράσχει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
Προσωπικές στρατηγικές καταλόγισε ο Κοτζιάς στον Καμμένο
Ερώτημα παραμένει η τελική στάση των άλλων δύο βουλευτών που είναι και υπουργοί, της Μαρίας Κόλλιας Τσαρουχά και του Βασίλη Κόκκαλη, όπως ανοιχτό πολιτικό ζήτημα παραμένει και η φορτισμένη «συγκατοίκηση» στην κυβέρνηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Στην διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να καταλόγισε στον Πάνο Καμμένο ότι κάνει ζημιά στην εξωτερική πολιτική μέσα από προσωπικές στρατηγικές. Κυβερνητικοί παράγοντες μίλησαν για «διάλογο χωρίς ένταση», ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε την αντιπαράθεση, και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πυροσβεστική παρέμβαση του Νίκου Παππά στην διάρκεια της συνεδρίασης.
Σ’ αυτό το κλίμα το μήνυμα που εκπέμπεται και από τις δύο πλευρές είναι πως το θέμα έληξε, η κυβερνητική σταθερότητα δεν αμφισβητείται, και προτεραιότητα αποτελεί στο εξής η πάση δυνάμει στροφή στο πεδίο της οικονομίας. Μένει να φανεί εάν και το μήνυμα και οι προθέσεις θα παραμείνουν σε ισχύ κι εάν, εφόσον και όποτε ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να περάσει από την Βουλή της πΓΔΜ την συνταγματική αναθεώρηση…


Έντονη λογομαχία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, με αφορμή το «plan B» που παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Νίκος Κοτζιάς άσκησε δριμεία κριτική στον Πάνο Καμμένο υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του στις ΗΠΑ παραβιάζουν την κυβερνητική συμφωνία με την ΠΓΔΜ και υπονομεύουν την εθνική θέση για το Μακεδονικό. Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να «υπενθύμισε» στον Πάνο Καμμένο, ότι την εξωτερική πολιτική της χώρας την χαράσσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και ότι ο ίδιος ο είναι αναρμόδιος. Φέρεται επίσης να του είπε ότι με την πολιτική του, εξυπηρετεί προσωπικά πολιτικά παιχνίδια και βλάπτει τη χώρα.
Στο επεισόδιο ενεπλάκησαν και άλλοι υπουργοί, με τον Νίκο Παππά να αναλαμβάνει να ηρεμήσει τα πνεύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υποστήριξε πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι και στα δύο κόμματα και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ο Έλληνας Σαλβίνι, όπως είπε προσφάτως ο Νίκος Φίλης, άποψη με την οποία φέρεται να συντάχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όταν μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ρώτησαν τον Νίκο Κοτζιά τι ακριβώς συνέβη με τον Πάνο Καμμένο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε με ένα λακωνικό «δεν ξέρω», αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για το λεκτικό επεισόδιο.
Αποστάσεις στους ΑΝΕΛ
Στο μεταξύ, αποστάσεις από τη γραμμή Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών κρατούν βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Μετά τη σημερινή δήλωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου ότι «θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα δεχτεί τις επιπτώσεις, παραδίδοντας την έδρα του», η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δήλωσε κατά το υπουργικό συμβούλιο ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και πως πάντα ψηφίζει... κατά συνείδηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Τέρενς Κουίκ.

Tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου