Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Τα «κλειδιά» των δημοσκοπήσεων - Κατά πόσον αποτυπώνουν την κοινωνική πραγματικότητα...;;;

Οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν  την μισή ακόμη εικόνα – η άλλη μισή θα καταγραφεί αφού «μετρηθεί» και η παρουσία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ -, ήδη όμως αποτυπώνουν δύο κομβικά στοιχεία της πολιτικής πραγματικότητας.  

Το ένα είναι πως το παιχνίδι θα κριθεί στην οικονομία και στην εμπιστοσύνη. Και το δεύτερο είναι πως, παρά την υψηλή και σκληρή πόλωση, η αναμέτρηση και η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στον δρόμο προς τις εκλογές θα είναι κατά βάση προγραμματική.
Τόσο η δημοσκόπηση της Prorata που δημοσίευσε χθες η Εφημερίδα των Συντακτών, όσο και η ποιοτική έρευνα της Κάπα Research για τον Alpha, επιβεβαιώνουν καθαρά αυτήν την πραγματικότητα.

Η πρόθεση ψήφου
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η Prorata δίνει την ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων να κλείνει στο 5,5%, με την πρόθεση ψήφου να διαμορφώνει το ποσοστό της ΝΔ στο 24,5% και εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ στο 19%. Στην τρίτη θέση καταγράφεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6% και το ΚΚΕ με 4,5%, ενώ εκτός Βουλής εμφανίζονται το Ποτάμι (2%), η Ενωση Κεντρώων (1,5%) και οι ΑΝΕΛ (1%). Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Prorata, με διαφορετική ωστόσο μεθοδολογία που μετρούσε εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν 8%. Αντίστοιχη τάση, με κλείσιμο της διαφοράς στο 3,5% δίνει και η δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Documento, όπου καταγράφονται ποσοστά 29,5% για την ΝΔ και 26% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθουν η Χρυσή Αυγή με 8,1%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,6% και το ΚΚΕ με 4%.
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης
Από όλες τις μετρήσεις επίσης, φανερές και «κρυφές»,  που έγιναν μετά την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ προκύπτει αυξητική τάση στην συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από πολύν καιρό, στασιμότητα χωρίς αυτοδυναμία για την ΝΔ, υψηλά ακόμη ποσοστά αναποφάσιστων και αποχής, αλλά και μεγαλύτερη αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από τους νέους. Προκύπτει επίσης ότι ο κύριος προβληματισμός και αγωνία των πολιτών παραμένει η βελτίωση της οικονομικής τους καθημερινότητας και – σε ό,τι αφορά την πολιτική ανάλυση που καλούνται να κάνουν τα κομματικά επιτελεία – καθίσταται σαφές ότι οι εξαγγελίες του πρωθυππουργού από την ΔΕΘ είχαν μεν θετική απήχηση στην κοινωνία αλλά αντιμετωπίζονται και με υψηλή δυσπιστία ως προς την υλοποίησή τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη δημοσκόπηση της Κάππα Research το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά πως οι θεσμοί στο τέλος θα αποδεχθούν τη μη περικοπή των συντάξεων, ενώ το 52% θεωρεί πως η προσπάθεια θα έχει αρνητική κατάληξη.
Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανείς και οι πολιτικές προκλήσεις των επόμενων κρίσιμων μηνών. Για τον Αλέξη Τσίπρα το μείζον στοίχημα είναι να μην ματαιωθούν ξανά οι προσδοκίες. Εδώ, η διασφάλιση της μη περικοπής των συντάξεων μπορεί κατά τους δημοσκόπους να παίξει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ανατροπή των δυσμενών συσχετισμών για την κυβέρνηση, δεν αρκεί όμως αυτή. Διότι η υψηλή αυτή δυσπιστία καθιστά επιτακτική και την, σταδιακή έστω, υλοποίηση των μέτρων μεταμνημονιακής ανακούφισης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη – από την στοχευμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως την ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Πρόκειται για έναν στόχο που δεν είναι εύκολος, καθώς ακόμη κι εάν θεωρηθεί δεδομένη η μη περικοπή των συντάξεων, είναι πιθανό οι δανειστές να απαιτήσουν την «θυσία» άλλων φιλολαϊκών όπως οι φοροελαφρύνσεις. Το «σπάσιμο» των θετικών αντίμετρων σε βάθος χρόνου είναι, κατά τις πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που έχει βάλει στο τραπέζι της διαβούλευσης το οικονομικό επιτελείο, μένει ωστόσο να φανεί εάν η τελική αναλογία και ποιότητα του «καλαθιού» των παροχών θα είναι ικανή για να κάμψει την δυσπιστία των ψηφοφόρων.
Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη
Στην άλλη πλευρά, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το στοίχημα της εμπιστοσύνης είναι διαφορετικό αλλά εξίσου δύσκολο. Στην Πειραιώς γνωρίζουν καλά ότι η διασφάλιση της εκλογικής νίκης, παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα, και πολύ περισσότερο η αυτοδυναμία, απέχει πολύ ακόμη. Και γνωρίζουν επίσης πως για να την διεκδικήσουν πρέπει να πείσουν και να προσελκύσουν ψηφοφόρους πέραν των στενών ορίων της ΝΔ και της συντηρητικής παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από χθες στην Θεσσαλονίκη, έστειλε το μήνυμα της εθνικής και όχι ταξικής πολιτικής πρότασης, και κατέστησε σαφές ότι θα επιχειρήσει να υπερβεί την διαχωριστική γραμμή «αριστεράς-δεξιάς» που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, το επόμενο διάστημα θα απευθυνθεί συστηματικά στους ψηφοφόρους του «μεσαίου χώρου» και στις ασθενέστερες τάξεις, με στόχο να πείσει ότι η ΝΔ δεν είναι το κόμμα των ελίτ. Στον στόχο αυτό ωστόσο προσκρούει προσώρας σε δομικές αντιφάσεις. Δεν τον βοηθούν ούτε τα αμιγώς φιλελεύθερα κεντρικά στοιχεία του προγράμματός του – π.χ. ασφαλιστικό και λειτουργία Δημοσίου -, ούτε τα σταθερά ακροδεξιά ολισθήματα των «σκληρών» του κόμματός του, ούτε βεβαίως η… μη δημιουργική ασάφεια που επιδεικνύει η ΝΔ σε θερμά για την κοινωνία ζητήματα, είτε αυτά είναι η προοπτική της μη περικοπής των συντάξεων, είτε η αύξηση του κατώτατου μισθού.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου