Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Τα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο της Αθήνας - Ο «γρίφος» της περιφέρειας Αττικής...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

Ο "πόλεμος" έχει ήδη ξεκινήσει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής στρέφει τα "βέλη" του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπει πως "βολιδοσκοπεί" αρκετά στελέχη του  

χρησιμοποιώντας ως "όπλο" την απλή αναλογική και τις συμμαχίες που πρέπει να οικοδομηθούν, προκειμένου να προκύψουν ισχυρές τοπικές ηγεσίες.
Η Φώφη Γεννηματά κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει τη δυνατότητα να κερδίσει με δικά του ικανά στελέχη και το Μαξίμου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, καλεί το Κίνημα Αλλαγής να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το αν θα συνεχίσει να πορεύεται με βάση τη γραμμή που υιοθέτησε από το 2011 και μετά για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. 


Οι διαχωριστικές γραμμές έχουν μπει πολύ νωρίς από την Ηρώδου Αττικού επιχειρώντας να "στριμώξουν" την Χαριλάου Τρικούπη να διαλέξει στρατόπεδο. Σε αυτή τη σύγκρουση οι εθνικές εκλογές δεν βγαίνουν από το "κάδρο" ευελπιστώντας πως στην περίπτωση τριπλής κάλπης οι επιλογές πολλών ψηφοφόρων στα αυτοδιοικητικά θα οριοθετήσει και την τελική τους επιλογή στις εθνικές εκλογές.

Ο δήμος της Αθήνας

Σε όλες τις αυτοδιοικητικές εκλογές η "μητέρα των μαχών" δίνεται πάντα για τον δήμο της Αθήνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί σε ακόμα μια καλή παρουσία, όπως είχε πραγματοποιησεί το 2006 με τον Αλέξη Τσίπρα, που με ποσοστό 10,5% κατέλαβε την τρίτη θέση με τον Συνασπισμό, αλλά και με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που διεκδίκησε το 2014 μέχρι την τελευταία στιγμή τη δημαρχία από τον Γιώργο Καμίνη χάνοντας τη δεύτερη Κυριακή.
Για πολλά στελέχη η συγκεκριμένη "δοκιμασμένη τακτική" πρέπει να ακολουθηθεί τον ερχόμενο Μάιο και ο ΣΥΡΙΖΑ να προκρίνει έναν ακόμα "δικό του 30αρη" για τη θέση του δημάρχου Αθηναίων, ειδικά απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη που θεωρείται το "δυνατό χαρτί" της ΝΔ και το φαβορί για την νίκη.

Η πρόσφατη αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση στο πρώτο τη τάξει υπουργείο δεν πέρασε απαρατήρητη στην Κουμουνδούρου, αφού ο νέος υπουργός Εσωτερικών ήταν από τα πρόσωπα που είχαν ακουστεί έντονα για τον δήμο Αθηναίων. Δεν αποκλείται η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μελετήθηκε, ώστε να δώσει μια επιπλέον ώθηση για την τόνωση της δημοτικότητάς του. Έχει εκτιμηθεί πως από την πρώτη τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ανεβάζει συνεχώς τις "μετοχές" του.
Οι 30αρηδες, πάντως, με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ  θα μπορούσε να διεκδικήσει τη δημαρχεία της Αθήνας δεν είναι λίγοι: Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Ράνια Σβίγκου και Νάσος Ηλιόπουλος θα μπορούσαν να είναι μερικές από τις επιλογές του πρωθυπουργού στον δρόμο προς τις κάλπες για το Μέγαρο της οδού Αθηνάς.
Η δεύτερη άποψη που έχει καλλιεργηθεί μέσα στην Κουμουνδούρου για τη διεκδίκηση του δήμου της Αθήνας είναι η διείσδυση στο χώρο του κέντρου και στους ψηφοφόρους του Γιώργου Καμίνη. Η στήριξη ενός προσώπου, όπως του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, νυν αντιδημάρχου για ζητήματα μετανάστευσης και γιου του αείμνηστου στελέχους της ανανεωτικής αριστεράς Μιχάλη Παπαγιαννάκη, που υποστηρίζεται και από τη ΔΗΜΑΡ, θεωρείται μια πολύ καλή επιλογή με δεδομένες τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται.
Το συνέδριο του Ποταμιού τον Νοέμβριο θα είναι κομβικό για το μέλλον του κόμματος και την αυτόνομη κάθοδό του στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν στο πρόσωπο του Σταύρου Θεοδωράκη μια πολύ αξιόλογη υπερκομματική υποψηφιότητα που θα μπορούσε να στριμώξει τη ΝΔ στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας αντλώντας ψήφους και από τη γαλάζια παράταξη.
Αν επικρατήσει η λογική της στήριξης προσώπου που δεν θα προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά πολλούς η Έλενα Κουντουρά με τη συνεχή παρουσία της στην κυβέρνηση αποτελεί μια ενδεδειγμένη επιλογή. Στην περίπτωση, μάλιστα που δεν συνταχθεί με την γραμμή των ΑΝΕΛ και στηρίξει την κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών, όταν θα έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή, θα έχει κερδίσει επιπλέον "πόντους" στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόσωπο εκτός ΣΥΡΙΖΑ με συνεπή πορεία στον χώρο των δικαιωμάτων είναι και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιουσύνης Κωστής Παπαιωάννου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν ήδη ξεκινήσει τις "ζυμώσεις" με τις τοπικές κοινωνίες και στο τραπέζι έχουν αρχίσει να πέφτουν τα πρώτα ονόματα που θα προκριθούν για τη μάχη των δήμων. Σε πολλές περιπτώσεις θα περιμένουν να δουν και τους υποψηφίους της ΝΔ, προκειμένου να αποφασίσουν πόσο θα κλιμακώσουν σε επίπεδο προσώπων και αν χρειαστεί να υπάρξουν μετακινήσεις από τα χαρτοφυλάκια, τη  Βουλή  ή άλλα πόστα του κόμματος.

Η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής, μετά τη μεγάλη νίκη της Ρένας Δούρου το 2014, αποτελεί τον μεγάλο "πονοκέφαλο" του Μεγάρου Μαξίμου, αφού θεωρείται "κάστρο", το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να χάσει. Η σημερινή Περιφερειάρχης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για τις προθέσεις της. Λόγω συνταγματικού κωλύμματος δεν μπορεί να τεθεί στην κρίση του σταυρού σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, με σκέψεις και πληροφορίες να τη φέρουν ακόμα και υποψήφια για νέα Επιτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε θέση να διορίσει τον νέο Επίτροπο, αλλιώς τον Μάιο του 2019, που θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία των εθνικών εκλογών, θα κριθούν τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου