Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Συντάξεις και Μακεδονικό θα καθορίσουν τον χρόνο των εκλογών...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                         
Η προεκλογική περίοδος, έστω κι άτυπα, άνοιξε από το βήμα της ΔΕΘ, ανεξάρτητα από το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν καθ όλα σαφής κι εξομολογητικά ειλικρινής. 

«Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες» ήταν η απάντηση του στο ερώτημα «πότε θα πάμε στις κάλπες» αν και τόνισε ότι ο σχεδιασμός του είναι για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2019…
        
Στο μη αποκλειόμενο ενδεχόμενο επίσπευσης της κάλπης, στάθηκε κι ο Νίκος Βούτσης. Όταν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και με βάση το τότε οικονομικό κλίμα μπορεί να  επισπευτούν οι εκλογές για 2-3 μήνες, δήλωσε, στον Alpha, ο πρόεδρος της Βουλής.
Ταυτόχρονα, ο κ. Βούτσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν τετραπλές κάλπες τον Μάιο. Όπως είπε «οι πρώτες εκλογές θα γίνουν τον Μάιο και οι δεύτερες τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο». Σύμφωνα, μα τις δηλώσεις του προέδρου της βουλής…, αν αποκλείονται οι τετραπλές εκλογές τον μήνα Μάιο…, τότε η κατά δύο με τρεις μήνες επίσπευση μας οδηγεί είτε πριν τον Μάιο, είτε πριν τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο…  

                           Συμφωνία των Πρεσπών

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο κι ο πρόεδρος της βουλής, καθώς και η κοινή λογική και παραδοχή, συγκλίνουν στην άποψη πως όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκαλέσει η συμφωνία των Πρεσπών όταν έλθει στη βουλή κι από το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

 Όσον αφορά δε το χρονοδιάγραμμα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, ο κ. Βούτσης προέβλεψε ότι αυτό θα γίνει το διάστημα Φεβρουαρίου- Μαρτίου, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια σαφής πλειοψηφία «151, 152, 153 και εάν βρεθούν και 170 ακόμα καλύτερα»... όπως χαρακτηριστικά  είπε…

     Τούτων όλων των ανωτέρω λεχθέντων, εύλογο, αναμενόμενο και θεμιτό είναι η κυβέρνηση να θέλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων, κυρίως μάλιστα όταν ο κυβερνητικός της εταίρος θέτει και όρους… Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δηλώνει πως θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης, που είναι η οικονομική ανάπτυξη μετά την έξοδο από τα μνημόνια και η τιμωρία των υπευθύνων που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα όμως, για να μην προκληθεί ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση, έθεσε στον κυβερνητικό του εταίρο τρεις επιλογές:

-         Ή θα αφήσουν την ψήφιση της Συμφωνίας στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από εκλογές στο τέλος της τετραετίας…

-          Ή θα διεξάγουν Δημοψήφισμα…,

-          Ή θα προσφύγουν σε πρόωρες κάλπες….

Το Μέγαρο Μαξίμου, έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ενώ μόλις την Κυριακή, ο κ. Τσίπρας , έκλεισε, και δη ερμητικά, τα όποια σενάρια περί διεξαγωγής Δημοψηφίσματος.

   Με δεδομένη την στάση του μικρού κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, να μην ψηφίσουν τη συμφωνία, εάν, όταν κι εφόσον έρθει στη βουλή, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρώντας σχεδόν σίγουρο το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα που διεξάγεται στο γειτονικό κράτος, τις 30 Σεπτεμβρίου, αρχίζουν και μετράνε ψήφους θετικές στη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ…   Ο πρωθυπουργός πολλάκις, - τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και στη ΔΕΘ - , αφού ευχήθηκε ο Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα, δήλωσε…, «Είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι το εθνικό συμφέρον, αυτό το οποίο είναι επωφελές για τη χώρα και σε αυτή την πορεία, αταλάντευτα, θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα»…

   Μέσα σ΄ αυτό το πολιτικό κλίμα, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, - ξεκινώντας με δεδομένο ότι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μπετοναρισμένοι» - , αρχίζουν να μετρούν τις πιθανές ψήφους, ώστε να φτάσουν στο τυπικό 151 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς, οι εν λόγω επιτελείς, προσμετρούν στις θετικές ψήφους, πέραν από τους βουλευτές του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, Σπύρο, Δανέλλη, Σπύρο Λυκούδη, Γιώργο Μαυρωτά…, και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, Θανάση Ππαχριστόπουλο και Κατερίνα Παπακώστα, καθώς και τον ανεξάρτητο Χάρη Θεοχάρη…  

     Οι εν λόγω υπολογισμού πείθουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι η συμφωνία θα περάσει «από την πλειοψηφία των βουλευτών»….

                       Συντάξεις  – Οικονομικό κλίμα

      Γύρω από τη μείωση ή μη των συντάξεων, η οποία με τη σειρά της θα διαμορφώσει ένα γενικότερο πολιτικό – οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, παίζεται ένα πικρό για την κυβέρνηση σίριαλ. Ενώ μέχρι τούδε, όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μηδέ του πρωθυπουργού εξαιρουμένου, δήλωναν πως θα αποτραπεί η μείωση των συντάξεων καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 3, 5 επιτυγχάνεται άνετα, ήρθε, μετά τον αυστηρό επίτροπό οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κι ο συνήθως επιεικής και διαλλακτικός, πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Πωλ Γιούγκερ να δηλώσει πως τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν…

    Παρά την μη αναμενόμενη ψυχρολουσία, κορυφαίοι επιτελείς δηλώνουν ευθέως ότι…, “Αυτό που επιδιώκουμε είναι η κατάργηση του μέτρου”, προτάσσοντας τα εξής επιχειρήματα : Δεν υπάρχει πλέον η τρόικα και ο ρόλος που είχε, ενώ η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει να λάβει δόσεις, αλλά ούτε και να εφαρμόσει προαπαιτούμενα.

    Παρά την διστακτικότητα, που επιδεικνύουν οι εταίροι στην αποδοχή του αιτήματος της κυβέρνησης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις δημόσιες δηλώσεις τους περί μη μείωσης των συντάξεων… Οι καλά γνωρίζοντες τις συζητήσεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν βέβαιο πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένει βοήθεια σε υψηλό πολιτικό επίπεδο από την Ευρώπη και Τις ΗΠΑ…

    Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ την άλλη Πέμπτη…, και σ αυτήν τη συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο επενδύει τα μέγιστα εξαιτίας και της βοήθειας που η κυβέρνηση των Αθηνών έχει προσφέρει στο Βερολίνο για το μέγα θέμα του προσφυγικού, το οποίο με τη σειρά του ταλανίζει την πολιτική ζωή της Γερμανίας…

    Επίσης, θεωρείται πλέον σίγουρο, πως οι όποιες ζυμώσεις για την αποδοχή τους αιτήματος της κυβέρνησης Τσίπρα, θα φτάσουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Οκτωβρίου, με το Eurogroup του Νοεμβρίου να κρίνεται ως λίαν καθοριστικό.

   Τούτων όλων δοθέντων, με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το νέο έτος, θα γνωρίζουμε αν περικόπτονται περαιτέρω οι συντάξεις ή όχι…, κι επιπλέον, θα γνωρίζουμε και το βηματισμό και τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών της κυβέρνησης…, λίαν καθοριστικά για τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις… και για τις κάλπες, αν θα είναι πολύ πρόωρες…, πρόωρες…, ή στο τέλος της τετραετίας…


Γ. Σπ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου