Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Ο κρίσιμος Σεπτέμβρης του Τσίπρα - Η ΔΕΘ, οι οικονομικοί δείκτες, το Στρασβούργο, η Νέα Υόρκη και το Σκοπιανό...

του Αντώνη Αντζολέτου

Η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου βρίσκει τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη να συναντά τους παραγωγικούς φορείς προετοιμάζοντας την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα το επόμενο Σαββατοκύριακο. 

Ήταν χαρακτηριστική η δήλωσή του, πως μετά από οχτώ χρόνια θα είναι η πρώτη Έκθεση που θα μιλήσει έχοντας σχέδιο της δικής του κυβέρνησης. 
Συναντήσεις με φορείς θα πραγματοποιήσει και στην Αθήνα, ενώ μέσα στην εβδομάδα οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τα οικονομικά και κοινωνικά υπουργεία θα είναι συνεχείς προκειμένου να ολοκληρωθεί το "πακέτο" της ΔΕΘ.

Η ΔΕΘ 8-9 Σεπτεμβρίου

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια πρόγευση των όσων θα προαναγγείλει το επόμενο Σάββατο βράδυ από το Βελλίδειο Ίδρυμα. Η μη περικοπή των συντάξεων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ με συγκεκριμένα κριτήρια, οι φορελαφρύνσεις σε στοχευμένες κατηγορίες πολιτών ύψους 750 εκατ. ευρώ, οι προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο και η αύξηση του κατώτατου μισθού, αποτελούν τον κορμό των κυβερνητικών ανακοινώσεων με τις οποίες θα επιχειρηθεί ένα νέο άνοιγμα προς την κοινωνία.
Υπενθυμίζεται πως στη φετινή ΔΕΘ η τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ και στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Οι οικονομικοί δείκτες

Τη Δευτέρα στο Μαξίμου περιμένουν να δουν τα νέα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. Τον δείκτη αυτό αναμένουν και οι αγορές προκειμένου να αξιολογήσουν τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας. Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% και η πρόβλεψη για την πορεία του στο σύνολο του έτους βρίσκεται στο 1,9%.
Στο τέλος του μήνα (28 Σεπτεμβρίου) θα ανακοινωθούν τα εξαμηνιαία στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους, ενώ από τις 14 έως τις 24 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα ενημερωθεί για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως και τον Αύγουστο. Για τους "ελιγμούς" που επιθυμεί να κάνει το Μαξίμου (συντάξεις, ΕΝΦΙΑ κλπ) όλες οι παραπάνω καταγραφές είναι κομβικές σχετικά με την τελική στάση που θα κρατήσουν οι Θεσμοί.
Στις 7 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το πρώτο Eurogroup. Σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών η συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί ατύπως στη Βιέννη, δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα.
Η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 του μήνα με τους Θεσμούς να έρχονται και πάλι στην Αθήνα. Θα αναλυθεί η δημοσιονομική πορεία και θα μπουν στο τραπέζι οι εναλλακτικές που έχει μελετήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να παρακαμφθούν ορισμένα μέτρα.

Τα ταξίδια του Τσίπρα

Η κεφαλαιοποίηση της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων επιτροπείας και της επιτυχούς εξόδου της χώρας από τα μνημόνια είναι ο βασικός στόχος των ταξιδιών του πρωθυπουργού στο εξωτερικό μέσα στον μήνα.
Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί στις 11 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Στις 9 το πρωί θα μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι. Θεωρείται πιθανό ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει και τις πρώτες διεθνείς επαφές της χρονιάς που ξεκινάει.
Στις 20 Σεπτεμβρίου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας θα διεξαχθεί άτυπη Σύνοδος Κορυφής, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να συναντήσει για πρώτη φορά τους ομολόγους του μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου (πιθανότατα 25 - 29) ο Αλέξης Τσίπρας θα παρευρεθεί για τρίτη φορά στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αναμένεται να απευθύνει μήνυμα από το βήμα του ΟΗΕ στις 26 ή 27 του μήνα. Το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού ετοιμάζει τις επαφές που θα πραγματοποιήσει στη Νέα Υόρκη με το βλέμμα στραμμένο τόσο στον "οικοδεσπότη" Ντόναλντ Τραμπ όσο και στην παρουσία των ηγετών από άλλες χώρες.

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο ήδη στη γειτονική χώρα και στην εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο Ζόραν Ζάεφ.
Το αποτέλεμα και η εγκυρότητα του δημοψηφίσματος (συμμετοχή άνω του 50%) θα κρίνει και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Σε περίπτωση νίκης του ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει στη διάθεσή του 100 ημέρες προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες Συνταγματικές αλλαγές.
Η στάση του κυβερνητικού εταίρου όλο το ενδιάμεσο διάστημα θα κρίνει και την μακροημέρευση της κυβέρνησης. Όπως είχε δημοσιοποιήσει πρόσφατα το newpost.gr ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Κατερίνα Παπακώστα και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ μετρά ήδη 147 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το ονοματολογικό. Σύμφωνα με πληροφορίες και η Έλενα Κουντουρά έχει εκφραστεί με θετικά λόγια για τη συμφωνία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ενώ θεωρούνται πιθανές 3 ψήφοι από Το Ποτάμι, καθώς και του Χάρη Θεοχάρη από του ανεξάρτητους βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου