Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Το αντι-μητσοτακικό μέτωπο, οι πολιτικά άστεγοι και η επιστροφή των αναδρομικών...!!!

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου

Η προσεχής εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί σε επίπεδο προσώπων - «Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης, απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος».
 Η φράση αυτή, είναι από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση δίνει ένα σαφές στίγμα για το πώς θα κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου: ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του, όπως καταγγέλλουν από τη ΝΔ, έχουν αποφασίσει να εργαλειοποιήσουν τη δικαστική εξουσία και να τη στρέψουν κατά των πολιτικών αντιπάλων τους.


Σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στο γαλάζιο επιτελείο, εκτός από τις παλιές διαχωριστικές γραμμές «Δεξιά-Αριστερά», «Συντηρητικοί-προοδευτικοί» που βάζει ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκροτήσει ένα αντι-μητσοτακικό μέτωπο, καθώς η προσεχής εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί σε επίπεδο προσώπων, με τους πολίτες να επιλέγουν πρωθυπουργό, ικανό να κρατήσει το τιμόνι της χώρας και όχι χώρα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να πλήξει τον κ. Μητσοτάκη, με επιθέσεις στα μέλη της οικογένειάς του.

Έπειτα από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του, βρέθηκε ο ανιψιός και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, Γρηγόρης Δημητριάδης, τον οποίο εμπλέκουν με την υπόθεση Energa, την ώρα που ο καταδικασμένος Φλώρος μετά τη γενική κατακραυγή, επέστρεφε στη φυλακή, αφού είχε απελευθερωθεί με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τη ΝΔ για τη σχέση με την Energa και τη συμβολή που είχε ο κ. Δημητριάδης στη φυλάκιση Φλώρου, ο ίδιος καταθέτει σήμερα μήνυση και αγωγή κατά του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη και της εφημερίδας Documento που τον ενέπλεξε.
«Δεν γνωρίζω τον κ. Βαξεβάνη και τη συμμορία στην οποία μετέχει. Σύντομα ωστόσο θα έχω την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Θα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με όσους υιοθέτησαν τις λάσπες του -όσο ψηλά κι αν βρίσκονται- μετά την αγωγή και τη μήνυση που θα τους κοινοποιήσω» ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο twitter χθες το απόγευμα, ο κ. Δημητριάδης. Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στο γαλάζιο επιτελείο, η βαθύτερη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου είναι με τέτοιες επιθέσεις, να διεμβολιστεί η λαϊκή δεξιά και να περιοριστούν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από το κέντρο και την κεντροαριστερά, οι οποίοι σήμερα είναι πολιτικά άστεγοι, προς τη ΝΔ.
Εκτός από την ενίσχυση της σκανδαλολογίας, με ανάδειξη των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων πολιτικού ενδιαφέροντος, στην οδό Πειραιώς αναμένουν η κυβερνητική στρατηγική προς τις κάλπες να ενισχυθεί με άκρατη παροχολογία. Στο κομμάτι αυτό, η στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου, όπως βλέπουν από τη ΝΔ, κατευθύνεται προς τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους ενστόλους, τους δικαστές και τους πανεπιστημιακούς. Στις τρεις τελευταίες κατηγορίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει μέσα στο 2018, 700-800 εκατ. ευρώ, ως αναδρομικά που κέρδισαν από την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη το 2012, για την περικοπή στους μισθούς τους.
Το ζήτημα της νέας περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, όμως δεν είναι το ίδιο. Ο κ. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του (Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης κ.α.) που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην περικοπούν, θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν το σκόπελο του υπουργείο Οικονομικών, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, που βρίσκονται σε επαφή με τους θεσμούς έχουν άλλη άποψη. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θεωρεί ότι τα δημόσια οικονομικά δεν πρέπει να ξεφύγουν από το σχεδιασμό, ενώ προς το παρόν δεν έχει τεθεί τέτοια πρόταση από την ελληνική πλευρά.
Οι τελικές αποφάσεις πάντως, ενδέχεται να ληφθούν αύριο σε σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κ. Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου, ενόψει και της παρουσίας του στη 83η ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο, την ώρα που το ζήτημα των συντάξεων δεν υπάρχει καν στην ατζέντα του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Βιέννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου