Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Συμφωνία των Πρεσπών: Ποιες αλλαγές θα φέρει σε Αθήνα και Σκόπια το δημοψήφισμα...!!!

της Ντίας Μούλου

«Φωτιά» αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα για Ελλάδα και ΠΓΔΜ, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής για τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» και στις δύο χώρες, καθώς αν επικρατήσει το «όχι» τότε ο Ζόραν Ζάεφ θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές, ενώ αν επικρατήσει το «ναι» θα δρομολογηθούν εξελίξεις στη χώρα μας.  
Ο λόγος πλέον είναι στους Σκοπιανούς, ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα θεωρηθεί έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή φτάσει στο 50%, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν, ότι περισσότερο από το «ναι» και το «όχι», η διαδικασία θα κριθεί στη συμμετοχή και την αποχή.

Χθες τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η εκστρατεία των κομμάτων στα Σκόπια για το δημοψήφισμα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από εδώ και στο εξής απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το ζήτημα αυτό. 
Υπενθυμίζεται ότι με τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης στη γείτονα χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα να είναι στα ύψη και το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου να είναι στραμμένο στις εξελίξεις γύρω από το επερχόμενο δημοψήφισμα, γίναμε μάρτυρες μιας δυναμικής εκστρατείας της Δύσης υπέρ του «ναι». Πρόεδροι, καγκελάριοι, αντιπρόεδροι, Γενικοί Γραμματείς ΕΕ και ΝΑΤΟ, όλοι συστρατεύθηκαν και με δημόσιες τοποθετήσεις τους κάλεσαν τον λαό των Σκοπίων να πει «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών και να στηρίξει τον Ζόραν Ζάεφ.

«Πολιτικός» σεισμός σε Ελλάδα και Σκόπια

Στα Σκόπια σοβεί ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου Ιβάνοφ, ο οποίος προέτρεψε σε μποϊκοτάζ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συμφωνία και οποιαδήποτε πρόθεση για την υπερψήφισή της ως «ιστορική αυτοκτονία». 
Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στις επαφές του με διεθνείς αξιωματούχους υποστήριζε ότι ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν απειλεί τη συμφωνία. «Είναι σκυλί που δεν δαγκώνει», συνήθιζε να λέει.  «Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας ο Ζάεφ.
Κλείνοντας με τη σειρά του την εκστρατεία του κόμματός του, ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε γιατί αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «τη χειρότερη πιθανή λύση για τη Μακεδονία». Παρ' όλα αυτά, τόνισε, το εκλογικό σώμα είναι ελεύθερο να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις κάλπες την Κυριακή. Ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκλήρωση» της αλβανικής μειονότητας κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πουν «Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών. «Αφενός ανοίγει νέα προοπτική για την ενταξιακή πορεία της χώρας και την ανάπτυξη», είπε και αφετέρου «διατηρεί τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Όσον αφορά στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, καταγράφονται ήδη μεγάλες αναταράξεις στα μικρά κόμματα με αποχωρήσεις βουλευτών, μετακινήσεις, υπόγεια παιχνίδια και έντονο παρασκήνιο γύρω από τις ψήφους που θέλει να μαζέψει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τον Μάρτιο που θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών. Αν φυσικά την Κυριακή δεν ανατραπούν όλα τα δεδομένα και δεν υποστεί ήττα η πλευρά Ζάεφ.
Χαρακτηριστικό όσων συμβαίνουν είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, από τη Νέα Υόρκη.  «Η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν θα επιβιώσει ο συνασπισμός», είπε ο κ. Τσίπρας στη Wall Street Journal προαναγγέλλοντας εξελίξεις που τώρα κανείς δεν φαντάζεται. Σημειώνεται ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι έχει ήδη εξασφαλισμένες τις ψήφους που χρειάζονται και χωρίς τη στήριξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και η συμφωνία θα κυρωθεί με 151 βουλευτές τουλάχιστον.
«Το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα. Η Δύση ελπίζει ότι το τέλος της διένεξης Αθήνας-Σκοπίων για το όνομα θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Για έναν από τους παίκτες ωστόσο το δημοψήφισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο: για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», έγραψε η Handelsblatt σε δημοσίευμά της. 
Το σίγουρο είναι ότι τίποτε δεν θα είναι το ίδιο ούτε για την ΠΓΔΜ ούτε για την Ελλάδα από την Κυριακή και μετά, καθώς Τσίπρας και Ζάεφ υπέγραψαν μια συμφωνία, η οποία μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα για τους δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου